GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σε κοινή γραμμή Μητσοτάκης- Αναστασιάδης για το Κυπριακό - Οι δηλώσεις και τα αυστηρά μηνύματα προς την Τουρκία - ΒΙΝΤΕΟ

"Είστε ο πρώτος αρχηγός κράτους που υποδέχομαι ως πρωθυπουργός και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γι' αυτό" τόνισε στην αρχ...

"Είστε ο πρώτος αρχηγός κράτους που υποδέχομαι ως πρωθυπουργός και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γι' αυτό" τόνισε στην αρχή των δηλώσεών του ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Νίκο Αναστασιάδη.

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός "η συνάντηση αυτή γίνεται σε μια στιγμή που το Κυπριακό βρίσκεται σε ευαίσθητη καμπή. Ξέρω ότι στο επίκεντρο των συζητήσεών μας θα βρεθεί και το σταθερό μας μέλημα για τον τερματισμό της κατοχής και την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων στη Μεγαλόνησο".

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι "τα προσκόμματα της άλλης πλευράς όσον αφορά στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων δεν οδηγούν σε πρόοδο παρά την εποικοδομητική στάση του κ. Αναστασιάδη ενώ ταυτόχρονα η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στα ανοικτά της Κυπριακής Δημοκρατίας εξακολουθεί να προκαλεί, συνοδευόμενη μάλιστα και από μια συγκρουσιακή ρητορική καταδεικνύοντας τη διεθνή της απομόνωση. Θέλω να γνωρίζεις αγαπητέ μου Νίκο ότι η Ελλάδα στέκεται πάντα δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία σε αυτή την επίπονη προσπάθεια να επανενωθεί η Μεγαλόνησος και να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά της".

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι είναι ταυτόχρονα και τα συμφέροντα της Ευρώπης που θίγει τελικά η στάση της Τουρκίας και είπε ότι σήμερα θα συντονίσουν και τα επόμενα βήματα δράσης τους στον ΟΗΕ αλλά και στην Ε.Ε για να ενισχυθούν περαιτέρω τα ερείσματα της Κύπρου.

"Με την ευκαιρία που μας δίνεται θα συζητήσουμε και για την τριμερή μας συνάντηση στην Αίγυπτο ώστε από κοινού τρεις φίλες χώρες να προωθήσουμε τα ζητήματα της σταθερότητας, της ανάπτυξης στη ζωτικής σημασίας περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου".

Αναστασιάδης: "Απαράδεκτες" οι δηλώσεις Τσαβούσογλου

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας από την πλευρά του ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για το ότι η Ελλάδα αποτελεί σταθερό συμπαραστάτη της Κύπρου.

Χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών που αναδεικνύουν την έντονη ανησυχία της ελληνοκυπριακής κοινότητας, για τον έλεγχο δηλ. της τουρκοκυπριακής κοινότητας πλήρως από την Τουρκία.

Σύμφωνα με τον Νίκο Αναστασιάδη "ο χάρτης των αξιώσεων δημιουργεί προβληματισμό για το ποιο θα είναι τελικά το μέλλον αυτού που επιδιώκουμε να χτίσουμε: της βιωσιμότητας και λειτουργικότητας της λύσης και γενικότερα πόσο δικαιολογείται να συνεχίσουν οι εγγυήσεις και η μόνιμη παρουσία κατοχικών στρατευμάτων και μετά την εξεύρεση μιας λύσης που θα πρέπει να είναι κοινά αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες. Έχουμε κάνει βήματα, αλλά δυστυχώς όσα επακολούθησαν μετά και τις δηλώσεις Τσαβούσογλου δημιουργούν έναν προβληματισμό για τις προθέσεις της Άγκυρας, αλλά και ως προς την προοπτική έναρξης ενός εποικοδομητικού διαλόγου για την εξεύρεση λύσης. Θα συζητήσουμε σήμερα και για τον συντονισμό των δράσεων τόσο στα Ηνωμένα Έθνη όσο και στην Ε.Ε. για να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για ειρήνη και σταθερότητα".

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ1:

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση