GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πέθανε ο "ιδρυτής πατέρας" και πρώην πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε

Σε ηλικία 95 ετών έφυγε από τη ζωή ο «ιδρυτής πατέρας» και πρώην πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, όπως ανακοίνωσε μέσω Twi...

Σε ηλικία 95 ετών έφυγε από τη ζωή ο «ιδρυτής πατέρας» και πρώην πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, όπως ανακοίνωσε μέσω Twitter ο πρόεδρος της χώρας Έμερσον Μνανγκάγκουα.

Ο Μνανγκάγκουα ανέφερε πως «ο σύντροφος Μουγκάμπε» υπήρξε προσωπικότητα «εικόνισμα της απελευθέρωσης», ήταν «παναφρικανιστής που αφιέρωσε τη ζωή του στη χειραφέτηση και την ενδυνάμωση του λαού του» και ότι η «συμβολή του στην ιστορία του έθνους μας και της ηπείρου μας δεν θα ξεχαστεί ποτέ».

Η οικογένεια του Μουγκάμπε επιβεβαίωσε στο BBC ότι η υγεία του ήταν σε κακή κατάσταση, ενώ νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Σιγκαπούρης από τον Απρίλιο. Ανατράπηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα τον Νοέμβριο 2017 έπειτα από τρεις δεκαετίες στην εξουσία. Κέρδισε τις πρώτες εκλογές στη χώρα μετά την ανεξαρτησία της, κι έγινε πρωθυπουργός το 1980. Στον πρωθυπουργικό θώκο παρέμεινε έως το 1987 οπότε έγινε πρόεδρος.

Ενημερωμένη πηγή που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters διευκρίνισε πως ο πρώην πρόεδρος —και πρώην ηγέτης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα στην άλλοτε Ροδεσία, το de facto κράτος που προέκυψε από τη βρετανική αποικία της Νότιας Ροδεσίας χωρίς να εξασφαλίσει ποτέ διεθνή αναγνώριση— πέθανε στη Σιγκαπούρη, όπου νοσηλευόταν συχνά τα τελευταία χρόνια.

Ο Μουγκάμπε εξαναγκάστηκε να εγκαταλείψει την εξουσία αφήνοντας τη χώρα βυθισμένη σε βαθιά οικονομική κρίση, που δεν σταματά να επιδεινώνεται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC News

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση