GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Χουλιάρας κατά Λέκκα: Δεν είναι σεισμολόγος

Επίθεση εναντίον του προέδρου του ΟΑΣΠ, Ευθύμιου Λέκκα εξαπέλυσε μέσω του Realfm 97,8 και της εκπομπής "Τεντιμπόηδες'' μ...

Επίθεση εναντίον του προέδρου του ΟΑΣΠ, Ευθύμιου Λέκκα εξαπέλυσε μέσω του Realfm 97,8 και της εκπομπής "Τεντιμπόηδες'' με τον Μάνο Νιφλή και τον Άκη Παυλόπουλο ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας. Αφορμή στάθηκε η εκτίμηση του κ. Λέκκα ότι περιμένουμε 7 Ρίχτερ στο ρήγμα της Ανατολίας.

«Πρόκειται ξεκάθαρα για παρατραβηγμένα σενάρια. Ο κ. Λέκκας είναι πρόεδρος του ΟΑΣΠ, στην ιδιότητά του όμως παραμένει καθηγητής Γεωλογίας. Ο ελληνικός λαός οφείλει να ξέρει την ιδιότητα του κάθε επιστήμονα όταν προαναγγέλλει σεισμούς, σεισμική επικινδυνότητα. Άλλο είναι το πτυχίο ενός σεισμολόγου και άλλο ενός γεωλόγου. Οφείλει να λαμβάνει υπόψη του τις απόψεις των σεισμολόγων», δήλωσε ο κ. Χουλιάρας, τονίζοντας «ποιος ο λόγος ένας γεωλόγος να βγαίνει και να καθησυχάζει. Εάν θέλαμε δημόσιους εφησυχαστές, υπάρχουν άπειροι σεισμολόγοι και ψυχίατροι να βγαίνουν στις τηλεοράσεις όταν γίνεται ένας σεισμός να δίνουν χαπάκια στον κόσμο για να καθησυχάζεται».

Στο σχόλιο των δημοσιογράφων ότι πρόκειται για εκτίμηση του προέδρου του ΟΑΣΠ, ο κ. Χουλιάρας απάντησε: «Δεν με ενδιαφέρει, δεν τον έχω διορίσει. Είναι πολιτικές επιλογές αυτές, όχι επιστημονικές»

Σχετικά με τη σεισμική δόνηση 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Χουλιάρας υπογράμμισε: «Από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης του σεισμού 5,7 Ρίχτερ στην Τουρκία, σύσσωμη η ερευνητική κοινότητα ότι το 5,7 είναι πάρα πολύ μικρό για να επηρεάσει την Ελλάδα. Αυτό θα το επαναλάβουμε μέχρι να δούμε πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο. Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε αν το 5,7 ήταν ο κύριος σεισμός ή αν αυτή η ακολουθία θα μας οδηγήσει σε κάποιον μεγαλύτερο σεισμό. Η περιοχή είναι άκρως επικίνδυνη. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μία διαδικασία διέγερσης της περιοχής και κανείς δεν γνωρίζει που θα μας βγάλει».

«Σύνδεση του ρήγματος της Ανατολίας με τον ελληνικό χώρο υπάρχει. Το ρήγμα της Ανατολίας τερματίζει από τα Δαρδανέλια στις Σποράδες. Αυτό το μήκος, από τη θάλασσα του Μαρμαρά που μπαίνει στον ελληνικό χώρο, έχει αποδειχθεί ότι όταν ταρακουνιέται η Τουρκία έχουμε και εμείς προβλήματα. Η ενεργοποίηση των ελληνικών ρηγμάτων από το ρήγμα της Ανατολίας είναι φως φανάρι. Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε παρακολουθήσει καμία ενεργοποίηση ελληνικού ρήγματος και αυτό γιατί το 5,7 ήταν μικρό μέγεθος. Δεν μπορεί το 5,7 να διεγείρει ελληνικά ρήγματα», εκτίμησε ο κ. Χουλιάρας.

Ακούστε το ηχητικό:

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση