GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γαβρόγλου κατά ΣτΕ για τα θρησκευτικά: Δεν είναι πλέον μάθημα αλλά κατήχηση

Έντονη είναι η αντίδραση του πρώην υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, σχετικά με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρι...

Έντονη είναι η αντίδραση του πρώην υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, σχετικά με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) τις αποφάσεις του, με τις οποίες καθορίσθηκαν τα προγράμματα σπουδών των θρησκευτικών Δημοτικού -Γυμνασίου -Λυκείου.

Σε ανακοίνωσή του, με τίτλο “Πίσω ολοταχώς –πολύ, όμως, πίσω”, ο κ. Γαβρόγλου σημειώνει ότι η σημερινή απόφαση του ΣτΕ "είναι αναμφισβήτητα μια ιστορική απόφαση” και αυτό γιατί, όπως εξηγεί, “καταργεί ολόκληρη την επιστημονική, παιδαγωγική και θεολογική εξέλιξη του μαθήματος μετά το 1974. Καταργεί τη συνειδητή προσπάθεια χιλιάδων Θεολόγων να κατακτήσουν στη συνείδηση των συναδέλφων τους αλλά και των μαθητών όπως και στην καθημερινή παιδαγωγική πράξη την πραγματική επιστημονική και παιδαγωγική ισοτιμία του μαθήματος των Θρησκευτικών με τα άλλα μαθήματα του ωρολογίου προγράμματος”.

Παράλληλα, σημειώνει ο πρώην υπουργός Παιδείας, η απόφαση του ΣτΕ, “ακυρώνει τις προσπάθειες συνεννόησης με την Εκκλησία, όπου τα νέα προγράμματα σπουδών είχαν και την αποδοχή της Ιεραρχίας” και “υπονομεύει την καθιέρωση μιας κουλτούρας διαλόγου ανάμεσα σε επιστημονικούς και θρησκευτικούς φορείς, με γνώμονα πάντοτε ότι την τελική ευθύνη των μαθημάτων την έχει η Πολιτεία”.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Γραβρόγλου, “το μάθημα των Θρησκευτικών, σύμφωνα με την σημερινή απόφαση του ΣτΕ, δεν είναι πλέον μάθημα αλλά κατήχηση. Δεν είναι γνώση αλλά εξέταση για την πίστη των μαθητών και των γονιών τους” και καταλήγει λέγοντας πως ένα μάθημα που θα μπορούσε και θα έπρεπε να είναι χρήσιμο και απολύτως απαραίτητο, “μετατρέπεται πια επίσημα σε άκρως επικίνδυνο αναχρονισμό”.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση