GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η απόρρητη αλληλογραφία Ελλάδας - Βρετανίας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα - Το Λονδίνο δεν ήταν ποτέ διατεθειμένο να προσέλθει σε διάλογο

Η εμπιστευτική αλληλογραφία μεταξύ του βρετανικού και του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού για τα Γλυπτά του Παρθενώνα που είδε το φως...

Η εμπιστευτική αλληλογραφία μεταξύ του βρετανικού και του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού για τα Γλυπτά του Παρθενώνα που είδε το φως τη δημοσιότητας καταδεικνύει ότι το Λονδίνο δεν ήταν ποτέ διατεθειμένο να προσέλθει σε διάλογο με την Αθήνα για την επανένωση των Γλυπτών.

Η βρετανική κυβέρνηση επιλέγει να κρύβεται πίσω από το Βρετανικό Μουσείο, το οποίο αποκαλεί “νόμιμο ιδιοκτήτη” των αρχαιοελληνικών πολιτιστικών θησαυρών που απέσπασε βίαια ο λόρδος Έλγιν, και εμμένει στην αδιάλλακτη στάση της αρνούμενη να συζητήσει το θέμα.

Στις επιστολές, που παρουσιάζονται σε δημοσίευμα της εφημερίδα ‘ΤΑ ΝΕΑ’- η πιο πρόσφατη εστάλη πριν από τρεις μήνες - ο υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας απορρίπτει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να αρχίσει διάλογος για την επιστροφή των Γλυπτών και παραπέμπει στο Βρετανικό Μουσείο για οποιαδήποτε συζήτηση: όχι, όμως, για την οριστική επανένωσή τους, αλλά μόνο για να εξεταστεί το ενδεχόμενο του δανεισμού τους, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα παραιτηθεί της διεκδίκησής τους.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι επιστολές αυτές αποκαλύπτουν σε όλη του την έκταση το “σχέδιο” των Βρετανών ώστε τα Γλυπτά να μην επιστραφούν ποτέ στην Αθήνα: α) αρνούνται πεισματικά να συζητήσουν το θέμα σε κυβερνητικό επίπεδο, πετώντας το μπαλάκι στο Βρετανικό Μουσείο, β) απορρίπτουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο μόνιμης επιστροφής, ακόμη και τον διάλογο για αυτό το θέμα, γ) δέχονται να συζητήσουν μόνο το ενδεχόμενο δανεισμού, αλλά εφόσον η Αθήνα αναγνωρίσει ότι “νόμιμος ιδιοκτήτης” των Γλυπτών είναι το Βρετανικό Μουσείο, γνωρίζοντας καλά ότι η Ελλάδα, διαχρονικά, απορρίπτει αυτόν τον ισχυρισμό.

Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για “υποκριτική στάση”, υποστηρίζοντας ότι η βρετανική κυβέρνηση “λέει τη μισή αλήθεια” όταν δηλώνει αναρμόδια να συζητήσει το θέμα.

Πηγή πληροφοριών: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση