GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

"Καμπανάκι" από τον Fitch για την παγκόσμια οικονομία - Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ- Κίνας "σκοτεινιάζει" τις προοπτικές της

Η κλιμάκωση του συνεχιζόμενου εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα και η εντεινόμενη πιθανότητα αποχώρησης της Βρετανίας α...

Η κλιμάκωση του συνεχιζόμενου εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα και η εντεινόμενη πιθανότητα αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία συγκαταλέγονται στις εξελίξεις που διαταράσσουν την εμπορική πολιτική και «σκοτεινιάζουν» τον ορίζοντα σε ό,τι αφορά την προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας, διαπίστωσε τη Δευτέρα ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings.

Το σενάριο του λεγόμενου no-deal Brexit θα οδηγούσε σε «μεγάλη ύφεση στο Ηνωμένο Βασίλειο» το 2020, προειδοποίησε ο οίκος, ενώ συμπλήρωσε ότι η αναπτυξιακή προοπτική στις χώρες μέλη της Ευρωζώνης θα είναι «σημαντικά μειωμένη» σε περίπτωση διαζυγίου του Λονδίνου και των Βρυξελλών άνευ συμφωνίας.

Στο σημείωμά του, ο Fitch προσθέτει πως η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα είναι ένας παράγοντας που εν μέρει εξηγεί την απογοητευτική ανάπτυξη στα κράτη μέλη της Eυρωζώνης.

Σύμφωνα με τον οίκο, ο ρυθμός επέκτασης της κινεζικής οικονομίας αναμένεται να μειωθεί στο 6,1% του ΑΕΠ το 2019 και στο 5,7% το 2020· ως τώρα, ο Φιτς προέβλεπε ότι η ανάπτυξη στην Κίνα θα ανερχόταν στο 6,2% και το 6,0% αντιστοίχως.

Κατά τον οίκο, οι χώρες της περιφέρειας Ασίας-Ειρηνικού θα παραμείνουν σταθερές, εν μέσω των εντεινόμενων κινδύνων για την ανάπτυξη διεθνώς, με τη μόνη περίπτωση αρνητικής προοπτικής να εντοπίζεται στο Χονγκ Κονγκ, που υποβαθμίστηκε την περασμένη εβδομάδα από τον Fitch έπειτα από πολύμηνες διαδηλώσεις και βίαια επεισόδια.

Σχολιάζοντας τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών, ο οίκος επισήμανε πως μοιάζει ολοένα πιο πιθανό ότι η αμερικανική ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα θα μειώσει τα βασικά της επιτόκια κατά άλλες 25 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο και αναμένεται να τα διατηρήσει σταθερά το 2020.

Ο Fitch προέβλεψε εξάλλου ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινώσει νέο πακέτο ποσοτικής χαλάρωσης σύντομα, αρχίζοντας εκ νέου τις αγορές αξιογράφων τον Οκτώβριο. Η ΕΚΤ συνεδριάζει μεθαύριο Πέμπτη και αρκετοί αναλυτές και επενδυτές προεξοφλούν ότι θα ανακοινώσει νέο πακέτο νομισματικών μέτρων για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση