GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σκυλακάκης στον Realfm 97,8: Έχουμε ένα θηριώδες επενδυτικό κενό - Τι είπε για τις 120 δόσεις και τον στόχο του πλεονάσματος

"Οι αριθμοί δείχνουν ότι έχουμε ένα θηριώδες επενδυτικό κενό το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε" είπε μεταξύ άλλων ο υφυπου...

"Οι αριθμοί δείχνουν ότι έχουμε ένα θηριώδες επενδυτικό κενό το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε" είπε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, στον Realfm 97,8, ενώ εκτίμησε ότι "ο στόχος του 3,5% για το 2019 όσον αφορά στο πλεόνασμα θα επιτευχθεί με ασφάλεια".

Μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου και τον Αντώνη Δελλατόλα ανέφερε σχετικά με τα στοιχεία για το πλεόνασμα που θα δοθούν σήμερα και στην Κομισιόν ότι "η εκτίμησή μας είναι ότι ο στόχος του 3,5% για το 2019 θα επιτευχθεί με ασφάλεια και το ίδιο λέει και το Δημοσιονομικό Συμβούλιο και το ΔΝΤ- που δεν είναι ο πιο εύκολος "πελάτης" σε θέματα δημοσιονομικά. Αλλά και οι θεσμοί έχουν επικαιροποιήσει την εκτίμησή τους γι' αυτό το θέμα".

Σχετικά με το εάν και πώς θα αξιοποιηθεί η υπέρβαση του στόχου, ο κ. Σκυλακάκης απάντησε ότι "το πώς θα αξιοποιήσουμε τον δημοσιονομικό χώρο, στο σημείο που θα αισθανόμαστε ασφαλείς για το 3,5%, θα το δούμε το επόμενο διάστημα και ιδίως αφού οριστικοποιηθούν και τα έσοδα του Σεπτεμβρίου και δούμε και πώς πήγε και η σημερινή ημέρα πληρωμών".

Για τις 120 δόσεις ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι "τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια αυξανόμενη ανταπόκριση και θα έχουμε ένα σημαντικό ποσό που θα μπει στη ρύθμιση" εν'ω για το εάν θα δοθεί παράταση, ο υφυπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι "αυτό είναι στην αρμοδιότητα του υπουργού Οικονομικών και βγαίνει με υπουργική απόφαση".

Όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης "τα τελευταία χρόνια 11,4 δισ. ευρώ πήγαν στο λεγόμενο υπερπλεόνασμα, δηλ. στην πραγματικότητα στους δανειστές. Είναι ποσό μετά τα διάφορα επιδόματα. Είναι καθαρό ποσό που έφυγε από την οικονομία και την ανάπτυξη. Αυτά τα χρήματα κόστισαν 1% περίπου κάθε χρόνο σε δυνητική ανάπτυξη που δεν έγινε, εξ ου και δεν πέτυχε ο στόχος της ανάπτυξης".

Ο υφυπουργός Οικονομικών σε ερώτηση αν φοβούνται μια ευρωπαϊκή ή διεθνή κρίση και κατά πόσο αυτή θα επηρεάσει την Ελλάδα, απάντησε ότι "πάντα στο ΓΛΚ πρέπει να είμαστε φοβισμένοι γιατί πρέπει να πετυχαίνουμε τους στόχους. Η Ελλάδα έχει μια ιδιομορφία: είναι η λιγότερο εξαγωγική χώρα στην Ευρωζώνη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεαζόμαστε συγκριτικά λιγότερο από την όποια διεθνή κατάσταση. Η Ελλάδα αν πρόκειται να ανακάμψει θα ανακάμψει μέσα από τις επενδύσεις και οι επενδύσεις είναι το μοναδικό μέγεθος που μπορεί να εκτιμηθεί μέσα στην ύφεση. Και οι επενδύσεις αυξάνονται συνήθως στην καρδιά της ύφεσης. Η Ελλάδα έχει τις χαμηλότερες επενδύσεις στην Ευρώπη της τάξεως του 12% του ΑΕΠ. Αν αυξήσουμε τις επενδύσεις, τότε μπορεί να αναπτυχθούμε, όταν όλοι οι υπόλοιποι θα μπουν σε επιβράδυνση. Αυτή είναι η στόχευσή μας. Όπως στόχευσή μας είναι "να υπάρξουν μέτρα διευκόλυνσης των επενδυτών σε φορολογικό επίπεδο, σε εκείνο των αδειοδοτήσεων και της άρσης άλλων εμποδίων, αλλά κάθε μέρα θα μας απασχολεί πώς θα άρουμε τα εμπόδια που υπάρχουν σε κάθε είδους επενδύσεις".

Σε ερώτηση για το τι έχει κάνει η κυβέρνηση έως τώρα για τις επενδύσεις που δεν έγινε από την προηγούμενη, ο κ. Σκυλακάκης είπε τα εξής:

"το πρώτο και βασικό είναι ότι αλλάζουμε τον φόρο επιχειρήσεων και τον φόρο μερισμάτων από το 2019. Δεύτερον το αναπτυξιακό νομοσχέδιο το οποίο θα ψηφιστεί έχει πολύ μεγάλες παρεμβάσεις όσον αφορά στις επενδύσεις" και πρόσθεσε ότι "πρέπει να έχουμε γρήγορες επενδύσεις, αλλιώς "καήκαμε". Σήμερα έχουμε 21- 22 δισ. ευρώ επενδύσεις. Μας λείπουν 8 δις ευρώ για να πετύχουμε το ύψος των αποσβέσεων. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έγιναν κάποιες επενδύσεις. Εγώ μετράω απλώς αριθμούς. Οι αριθμοί λένε ότι έχουμε ένα θηριώδες επενδυτικό κενό που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Εκτός από τα 11,4 δισ. ευρώ επιπλέον φόρων που πλήρωσαν πολίτες και επιχειρήσεις, πέραν των πλεονασμάτων, είχαμε και 18 δισ. ευρώ αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Συνολικά επιβαρύνθηκε η οικονομία άρα κοντά στα 30 δισ. ευρώ. Δεν μπορεί να σηκώσει μια οικονομία όπως η ελληνική ένα βάρος 30 δισ. ευρώ χωρίς να έχει επενδύσεις. Αυτή είναι η αλλαγή πολιτικής που έχουμε.

Ακούστε το ηχητικό:

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση