GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ένα βουνό από πλαστικά καταλήγει στις ελληνικές θάλασσες - Δέσμευση Χατζηδάκη για απόσυρση των πλαστικών μίας χρήσης έως το 2020

Καθημερινά, 39 τόνοι πλαστικού καταλήγουν στις ελληνικές θάλασσες σύμφωνα με τη μελέτη της WWF Ελλάς, ενώ 40.000 τόνοι πλαστικών απορ...

Καθημερινά, 39 τόνοι πλαστικού καταλήγουν στις ελληνικές θάλασσες σύμφωνα με τη μελέτη της WWF Ελλάς, ενώ 40.000 τόνοι πλαστικών απορριμμάτων επιβαρύνουν κάθε χρόνο το περιβάλλον, με το 70% να καταλήγουν στις ελληνικές ακτές.

Αυτό σημαίνει ότι μεγάλη ποσότητα πλαστικού καταναλώνεται από ψάρια που καταλήγουν στο πιάτο μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τροφική αλυσίδα. Την ίδια ώρα , η Ελλάδα χάνει κάθε χρόνο 26 εκατομμύρια ευρώ , αφού εξαιτίας της πλαστικής ρύπανσης επηρεάζονται τομείς όπως ο τουρισμός, η αλιεία και η ναυτιλία.

Εξαιτίας της πλαστικής ρύπανσης 134 μεσογειακά θαλάσσια είδη έχουν καταπιεί πλαστικά ενώ η θαλάσσια ρύπανση στο Αιγαίο έχει φτάσει στα 35- 50 μέτρα.

Όπως καταγράφεται σε μελέτες, περίπου 700.000 τόνους πρώτων υλών πλαστικών εισάγει η Ελλάδα και μόνο το 8% των πλαστικών απορριμμάτων ανακυκλώνονται. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2016 ανακυκλώθηκε μόλις το 17% των αστικών αποβλήτων ενώ το μεγαλύτερο μέρος των απορριμμάτων, σχεδόν το 84% οδηγούνται στην ταφή.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατά την παρουσίαση του σχεδιασμού του υπουργείου: επισήμανε ότι «τριάντα εννέα τόνοι πλαστικού καταλήγουν στις ελληνικές θάλασσες κάθε μέρα… Τι σημαίνει αυτό για τις ζωές μας; Σημαίνει μεταξύ άλλων πως μεγάλη ποσότητα πλαστικού καταναλώνεται από ψάρια που καταλήγουν στο πιάτο μας. Σκεφτείτε τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό. Και αν είναι κάτι που μπορούμε να αφήσουμε να συνεχιστεί».

Επιπλέον, ο κ. Χατζηδάκης δεσμεύτηκε για την απόσυρση των πλαστικών μίας χρήσης έως τον Ιούνιο του 2020. Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος. το πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση είναι η υιοθέτηση της ευρωπαϊκής οδηγίας 2019/904 για περιορισμό των πλαστικών μιας χρήσης. Εξετάζουμε, μάλιστα, το πώς θα υιοθετήσουμε ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους από αυτούς που εμπεριέχονται στην εν λόγω οδηγία. Επιδίωξη του υπουργείου πάντως είναι η απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης να έχει επιτευχθεί έως τον Ιούνιο του 2020. «Ώστε η Ελλάδα να γίνει πρωτοπόρος στην Ευρώπη στη μάχη κατά της πλαστικής ρύπανσης», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση