GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ-ΣΟΚ! Πώς βρέθηκε με έλλειμμα 48 εκ. € ο ΕΦΚΑ. Ποιες οφειλές δεν «βεβαιώνονται»...

Από τον Στάθη Παλαιολόγο  Έλλειμμα 48 εκ € προβλέπεται στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ από μια σειρά λόγους με κύριο αρνητικ...

Από τον Στάθη Παλαιολόγο 

Έλλειμμα 48 εκ € προβλέπεται στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ από μια σειρά λόγους με κύριο αρνητικό παράγοντα τη μείωση των εισφορών των μη μισθωτών.

Υπάρχουν όμως κάποια μη δημοσιοποιούμενα στοιχεία, όπως είναι οι μη βεβαιωμένες οφειλές στον ΕΦΚΑ οι οποίες σύμφωνα με υπολογισμούς ανέρχονται σε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια.

Όπως αναφέρουν γνωρίζοντες τα εσωτερικά του ΕΦΚΑ, έχει δημιουργηθεί αρκετό καιρό τώρα ένα «νταλαβέρι», μια διαδικασία καθαρά πολιτικής διαπλοκής η οποία έχει βασικό χαρακτηριστικό τη μη βεβαίωση οφειλόμενων εισφορών κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει χωρίς πολιτική κάλυψη ή και καθοδήγηση.

Με τη μη βεβαίωση των οφειλόμενων εισφορών η επιχείρηση συνεχίζει χωρίς επιπτώσεις τη λειτουργία της ενώ ο ΕΦΚΑ καλύπτει το κενό και την τρύπα στα έσοδά του μέσα από τη δικαιολογία της μείωσης των εισφορών στους μη μισθωτούς και σε άλλους παράγοντες.

Χαρακτηριστική περίπτωση και μάλιστα επιχείρησης δημοσίου συμφέροντος είναι τα ΕΛΤΑ, τα οποία όταν έσκασε η υπόθεση της παρακράτησης των χρημάτων από την εξόφληση των λογαριασμών της ΔΕΗ τον Ιούλιο του 2018 και αναγκάστηκαν να αποδίδουν όλα τα ποσά την επόμενη ημέρα από την είσπραξή τους, άρχισαν να μην αποδίδουν στον ΕΦΚΑ τα ποσά των εισφορών τους, χωρίς ο ΕΦΚΑ να αναζητήσει ή να βεβαιώσει και να καταλογίσει τις οφειλές αυτές!!!

Ο ΕΛΤΑ έπειτα από την αναγκαστική συμφωνία με τη ΔΕΗ (Ιούλιος 2018) να αποδίδει καθημερινά τα ποσά που εισπράττει για την εξόφληση των λογαριασμών, είχε πρόβλημα ρευστότητας και αδυναμία καταβολής της μισθοδοσίας (περίπου 15 εκ μηνιαίως) και βέβαια και των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτικές και εργατικές) που αντιστοιχούν στη μισθοδοσία (περίπου 3 εκ μηνιαίως)

Έπειτα από συνεννόηση Διοίκησης ΕΛΤΑ και ΕΦΚΑ και των αρμόδιων Υπουργείων, ο ΕΛΤΑ δεν κατέβαλε τις εισφορές και ο ΕΦΚΑ δεν έκανε καταλογισμό (η μη καταβολή εισφορών είναι διαρκές αυτόφωρο αδίκημα) και δεν διεκδικούσε τις εισφορές αυτές.

Κατά καιρούς ο ΕΛΤΑ ανάλογα με την ταμειακή του ρευστότητα απέδιδε διάφορα ποσά, όμως τώρα η οφειλή πρέπει να έχει ξεπεράσει τα 50 εκ!!!

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ποσά που οφείλει να καταβάλλει ο ΕΛΤΑ σήμερα μπορεί να ξεπερνάνε και τα 50 εκ € αν και σε κάποια διαστήματα το ποσό αυτό αυξομειώνεται από 20 έως 50+. Τα ποσά αυτά δεν καταγράφονται σε κανένα σημείο του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ!!!

Αυτή η «προνομιακή» αντιμετώπιση του ΕΛΤΑ δεν μπορεί να έχει ξεκινήσει από απλή πρωτοβουλία και συνεννόηση μεταξύ των διοικήσεων των δυο οργανισμών αλλά πρέπει να είχε την κάλυψη και την υποστήριξη πολιτικών τους προϊσταμένων. Στα πλαίσια αυτής της «οδηγίας» κάποιοι μηχανισμοί ξεχείλωσαν την ανεκτικότητα του ΕΦΚΑ και σήμερα ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός του αντί για πλεόνασμα καταγράφει έλλειμα το οποίο αναμένεται να διευρυνθεί και να αποτελέσει για άλλη μια φορά η αιτία για δυσμενείς εξελίξεις για το ασφαλιστικό και τους συνταξιούχους.

Ο ΕΦΚΑ δεν έχει κάνει καταλογισμό, δεν έχει κινήσει καμία διαδικασία διεκδίκησης και βεβαίως δεν έχει ασκηθεί καμία δίωξη στη διοίκηση του ΕΛΤΑ στην οποία χορηγείται «κανονικά» φορολογική ενημερότητα!!!

Με την «πολιτική κάλυψη» που είχαν και έχουν στελέχη του ΕΦΚΑ, έχουν ακολουθήσει την ίδια τακτική και σε άλλες επιχειρήσεις είτε πιθανόν με το αζημίωτο είτε ως πολιτικό ρουσφέτι. Τα ποσά και η έκταση αυτής της διαδικασίας δεν είναι γνωστά αλλά πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη.

Στο κενό που παρουσιάζει η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2019, δεν αναφέρονται τα ποσά από τις μη εισπραχθείσες και μη διεκδικούμενες οφειλές εισφορών αλλά καλύπτονται από τον υπερβολικό υπολογισμό των ποσών των μειώσεων που εφαρμόζονται στις ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών.

Έτσι ο ΕΦΚΑ κινδυνεύει να δημιουργήσει μια νέα κατηγορία «στρατηγικών κακοπληρωτών» οι οποίοι απολαμβάνουν μια ιδιότυπη ασυλία!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση