GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στην Αίγυπτο σήμερα ο πρωθυπουργός για την 7η Τριμερή Σύνοδο Αιγύπτου - Ελλάδας - Κύπρου

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα το πρωί στο Κάιρο της Αιγύπτου όπου θα συμμετάσχει στην 7η Τριμερή Σύνοδο Αιγύπτ...

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα το πρωί στο Κάιρο της Αιγύπτου όπου θα συμμετάσχει στην 7η Τριμερή Σύνοδο Αιγύπτου - Ελλάδας - Κύπρου. Στο πλαίσιο της εντεινόμενης και πολυεπίπεδης κρίσης στην περιοχή μας, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει εκ νέου την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και ειδικά της αρχής της καλής γειτονίας, ως βάση για την ανάπτυξη των σχέσεων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.

Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην αιγυπτιακή εφημερίδα Al Ahram και αναφερόμενος στην Τριμερή Συνάντηση Αιγύπτου - Ελλάδας - Κύπρου, έκανε λόγο για ένα «ισχυρό θεσμό πολυθεματικής και διευρυνόμενης περιφερειακής συνεργασίας, ο οποίος είναι ανοιχτός σε όλα τα κράτη της περιοχής που έχουν ως βάση της εξωτερικής τους πολιτικής και των σχέσεών τους με τους γείτονές τους, το σεβασμό προς το Διεθνές Δίκαιο και την εφαρμογή, στην πράξη, της αρχής της καλής γειτονίας» και πρόσθεσε ότι κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Αλ-Σίσι, θα εξετάσουν όλα τα ζητήματα που αφορούν στις σχέσεις των δύο χωρών και παράλληλα, θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για όλα τα ζητήματα που αφορούν στην ευρύτερη περιοχή. "Αναφέρω ως τρανταχτό παράδειγμα τα προβλήματα που προκαλεί η στάση της Τουρκίας τόσο σε επίπεδο διμερών σχέσεων όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κυπριακή ΑΟΖ -ακόμη και στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας-, το Κυπριακό, το Συριακό, το Μεσανατολικό, την κατάσταση στην Λιβύη, το μεταναστευτικό/προσφυγικό" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τονίσει ότι ο τριμερής αυτός θεσμός, αποτελεί ένα μοντέλο συνεργασίας με συγκεκριμένες δράσεις στον τομέα των επενδύσεων, της ενέργειας, του περιβάλλοντος, του πολιτισμού και της νεολαίας, αξιοποιώντας και τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων.

Παράλληλα θα επισημάνει ότι απαραίτητη για την ειρήνη και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο σήμερα, είναι και μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα, με τη συντομότερη δυνατή επανέναρξη αποτελεσματικών διαπραγματεύσεων. Μια λύση επί τη βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ. Μια λύση, βεβαίως, που δεν μπορεί να περιλαμβάνει τη διατήρηση στρατευμάτων κατοχής στην Κύπρο. Μια συμφωνημένη λύση διζωνικής δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως αυτή ορίζεται σαφώς από τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια. Μία λύση προς όφελος όλου του κυπριακού λαού.

Επίσης αναμένεται να τονιστεί ότι σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο η ασφάλεια εδραιώνεται επί τη βάσει της συνεργασίας και όχι της απομόνωσης ή των μονομερών ενεργειών και συγκεκριμένα ότι η ασφάλεια της Ευρώπης εξαρτάται -και σήμερα είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά αυτό αντιληπτό- από την ασφάλεια και τη σταθερότητα των γειτόνων της.

Τέλος θα υπογραμμιστεί ότι η θεσμοθετημένη αυτή τριμερής συνεργασία αποτελεί στρατηγική επιλογή για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας και της συνεργασίας στην εύθραυστη περιοχή της Μεσογείου.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αίγυπτο θα υπογραφεί τριμερές εκτελεστικό πρόγραμμα για την επενδυτική συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου και αντίστοιχα διμερή προγράμματα Ελλάδας - Αιγύπτου και Κύπρου - Αιγύπτου.

Εκτός από τη συμμετοχή του στη Σύνοδο ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου και θα έχει συναντήσεις με μέλη της ελληνικής Κοινότητας στο Κάιρο.

Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο επικεφαλής του Entreprise Greece Γεώργιος Φιλιόπουλος.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού είναι το ακόλουθο:

Στις 11.00 (ώρα Ελλάδας) θα πραγματοποιηθεί διμερής συνάντηση των αντιπροσωπειών Αιγύπτου - Ελλάδας.

Η Τριμερής Συνάντηση Κορυφής Αιγύπτου - Ελλάδας - Κύπρου θα αρχίσει στις 12.30 (ώρα Ελλάδας).

Στις 13.30 (ώρα Ελλάδας) θα λάβει χώρα διμερής συνάντηση των αντιπροσωπειών Ελλάδας - Κύπρου.

Στις 13.50 (ώρα Ελλάδας) θα πραγματοποιηθούν οι δηλώσεις των τριών ηγετών.

Στις 14.30 (ώρα Ελλάδας) θα συνεχιστεί η τριμερής συνάντηση με τη συμμετοχή μόνο των τριών ηγετών.

Στις 14.45 (ώρα Ελλάδας) θα ακολουθήσει επίσημο γεύμα.

Στις 16.15 (ώρα Ελλάδας) ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου όπου θα συναντηθεί με τον Επίσκοπο Βαβυλώνος κ. Θεόδωρο.

Στις 17.30 (ώρα Ελλάδας) ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί, στην κατοικία του Έλληνα Πρέσβη, με μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.

Ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην Ελλάδα το βράδυ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση