GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το τουρκικό ΥΠΕΞ για τη σύνοδο Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου: Δεν έχει νόημα και αξία το ανακοινωθέν τους

Με ανακοίνωσή του σε σκληρή γλώσσα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχολιάζει το ανακοινωθέν της τριμερούς συνόδου μεταξύ Ελλάδας, Αι...

Με ανακοίνωσή του σε σκληρή γλώσσα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχολιάζει το ανακοινωθέν της τριμερούς συνόδου μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο.

Όπως τονίζεται «το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε ακολούθως της τριμερούς συνόδου ανάμεσα σε Αίγυπτο, Ελλάδα και Ελληνοκυπρίους, περιέχει αβάσιμους ισχυρισμούς κατά της χώρας μας και δεν έχει κανένα νόημα και αξία. Είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα της προσπάθειας του διδύμου Ελλάδας/Ελληνοκυπρίων να εντάξουν τις χώρες της περιοχής και να τις χρησιμοποιεί στις μαξιμαλιστικές και αδιάλλακτες εθνικές πολιτικές τους σε βάρος του διεθνούς δικαίου». Όπως προστίθεται:

«Από την αρχή του Κυπριακού ζητήματος η Τουρκία έχει καταβάλει κάθε προσπάθεια καλή τη πίστει και έχει επιδείξει ισχυρή πολιτική βούληση για μια συνολική διευθέτηση. Η πλευρά που απέρριψε το σχέδιο Ανάν το 2004 και εγκατέλειψε το τραπέζι στο Κυπριακό Συνέδριο στο Κρας Μοντανά το 2017 είναι γνωστό σε όλους. Το Κυπριακό θα παραμείνει άλυτο όσο το δίδυμο Ελλάδος και Ελληνοκυπρίων αγνοεί την ίδια την ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων, αρνείται την πολιτική ισότητά τους και τους αντιμετωπίζει ως μειονότητα. Αυτή η λογική είναι ο κύριος λόγος πίσω από την αποτυχία κάθε διαπραγματευτικής διαδικασίας τις τελευταίες πέντε δεκαετίες. Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την καθιέρωση ενός αμοιβαία αποδεκτού, διαρκούς και ισότιμου καθεστώτος μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου που υποστηρίζει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα όλων των μερών σε όλες τις θάλασσες, συμπεριλαμβανομένης και της Μεσογείου» αναφέρεται ακόμη και συνεχίζει η ανακοίνωση:

«Οι μαξιμαλιστικές πολιτικές του διδύμου Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων, που αγνοούν την αρχή της ισότητας η οποία είναι μία από τς βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας στην οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων, οδήγησαν σε αποτελέσματα στο παρελθόν που είναι ενάντια στα συμφέροντα της Αιγύπτου αναφορικά με τη δικαιοδοσία θαλάσσιων περιοχών ευθύνης. Ωστόσο, η Αίγυπτος κλείνει τα μάτια της σ΄αυτήν την εκμετάλλευση της κατάστασης από το δίδυμο Ελλήνων/Ελληνοκυπρίων. Η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα της όπως και αυτά των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία είναι έτοιμη να συζητήσει με όλες της χώρες στην περιοχή εκτός από τους Ελληνοκυπρίους, για τον καθορισμό θαλάσσιων περιοχών ευθύνης στην ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με την αρχή της ορθότητας. Οι Ελληνοκύπριοι θα πρέπει να απευθυνθούν στους Τουρκοκύπριους.

Ο συνομιλητής των Ελληνοκυπρίων είναι οι Τουρκοκύπριοι. Η πρόταση των Τουρκοκυπρίων με ημερομηνία 13η Ιουλίου του 2019 είναι μια ευκαιρία που θα έπρεπε να την αδράξουν για την επίλυση της υπόθεσης των υδρογονανθράκων στην Κύπρο και της εκμετάλλευσης τους» Επιπλέον, απορρίπτουμε τους αβάσιμους και στρεβλούς ισχυρισμούς κατά της Τουρκίας όσον αφορά τη Συρία. Η Τουρκία ως χώρα που έχει επηρεαστεί το περισσότερο από την τρομοκρατία από τη Συρία, επέδειξε άλλη μία φορά, με την επιχείρηση που ξεκίνησε, ότι δεν θα διστάσει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εθνική της ασφάλεια στο πλαίσιο των δικαιωμάτων της που προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο.

Απέχει από την πραγματικότητα η ρητορική που κάνει αναφορά για την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας από τα μέρη τα οποία υπηρετούν στη διαχωριστική γραμμή της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK-YPG. Εκείνοι που εξυπηρετούν τον στόχο του διαμελισμού της Συρίας από τις τρομοκρτικές οργανώσεις θα πρέπει άμεσα να αλλάξουν στάση στο ζήτημα αυτό για το καλό και για την ενότητα της συριακής κοινότητας» επισημαίνεται αναλυτικά στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Δείτε την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση