GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στη Σύνοδο Κορυφής παραπέμπεται το ζήτημα της Διεύρυνσης προς τα Δυτικά Βαλκάνια

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου Στη Σύνοδο Κορυφής των 28 παραπέμπεται το ζήτημα της διεύρυνσης της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια, σύμφων...

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Στη Σύνοδο Κορυφής των 28 παραπέμπεται το ζήτημα της διεύρυνσης της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η Φιλανδική Προεδρία μετά το πέρας του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο.

Η Προεδρία μας δούλεψε πολύ σκληρά για να ανοίξουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, δήλωσε η Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Φιλανδίας Τoύττι Τουππουραινεν, σημειώνοντας ότι "η Προεδρία ενστερνίζεται τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό των Δυτικών Βαλκανίων" και λέγοντας: "όπως κάποιοι συνάδελφοι μου είπαν, δεν είναι η πίσω αυλή μας, είναι η γειτονιά μας και έχουμε δεσμεύσεις".

"Δυστυχώς σήμερα το Συμβούλιο δεν ήταν έτοιμο να καταλήξει σε μια ομόφωνη απόφαση, και λυπάμαι για αυτό, όμως η συζήτηση ήταν χρήσιμη για να ξεκαθαρίσουν οι θέσεις των Κρατών Μελών και σύμφωνα με την κατανόησή μου ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ.Τουσκ σκοπεύει να θέσει το ζήτημα σε συζήτηση στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής", είπε η Υπουργός.

"Μου αρέσουν τα ραντεβού, όχι όμως σαν το σημερινό χωρίς κανένα στέρεο αποτέλεσμα και δε νομίζω ότι ήταν αυτή μια στιγμή δόξας για την Ευρώπη, χωρίς να θέλω να κατηγορήσω κανέναν, αλλά τώρα επαναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να διορθώσει το μη-αποτέλεσμα της σημερινής ημέρας", σχολίασε από την πλευρά του ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος Γιοχάνες Χαν. "Η συντριπτική πλειοψηφία των Κρατών Μελών υποστήριξε τις προτάσεις της Κομισιόν, όχι για πρώτη φορά αλλά για τρίτη φορά τους τελευταίους έξι μήνες", σημείωσε και τόνισε ότι "αυτό δεν είναι ένα σημείο για το οποίο θα πρέπει να είμαστε περήφανοι". Προειδοποίησε μάλιστα ότι νέα καθυστέρηση θα πλήξει την αξιοπιστία της ΕΕ στην περιοχή και τη φιλοδοξία της να καταστεί παγκόσμιος παίκτης. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι άλλες δυνάμεις θα αρχίσουν να εμπλέκονται στην περιοχή με πιο στέρεες και ξεκάθαρες φιλοδοξίες.

Ο Γιοχάνες Χαν ξεκαθάρισε ότι "δεν πρόκειται περί διεύρυνσης", αλλά για ένα πολιτικό πρότζεκτ και για το ότι η Ευρώπη ολοκληρώνει "αυτό που άρχισε το 89" και σήμερα αυτά τα κράτη περιτριγυρίζονται από Κ-Μ της ΕΕ. "Δεν δουλεύουμε για να ικανοποιήσουμε κάποιους πολιτικούς, αλλά δουλεύουμε για τους πολίτες", είπε ο Χαν υπενθυμίζοντας τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις που έχουν αναληφθεί από τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση