GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τσελίκ: Η Ε.Ε. δεν θα μας δωροδοκήσει στο μεταναστευτικό

"Η ΕΕ δεν θα μας δωροδοκήσει στο μεταναστευτικό" δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ. Ο...

"Η ΕΕ δεν θα μας δωροδοκήσει στο μεταναστευτικό" δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ.

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία, κάνοντας λόγο για «πολιτική δωροδοκίας» από ορισμένους αξιωματούχους της Ε.Ε., οι οποίοι φέρεται να συζητούν πρόσθετη οικονομική βοήθεια στην Τουρκία, ανέφερε ότι πρόκειται για μία «ανάρμοστη συμπεριφορά» κατά της Άγκυρας, την οποία δεν πρόκειται να αποδεχτεί.

«Δεν μας κάνουν ούτε χάρη με την αύξηση της οικονομικής ενίσχυσης, ούτε πρόκειται για χειρονομία καλής θέλησης των χωρών της Ε.Ε. προς την Τουρκία. Αυτό που θα έπρεπε να κάνουν, θα ήταν να κρατήσουν την υπόσχεσή τους προς την Τουρκία. Αλλά για να αποφύγουν τις συνέπειες που δεν κράτησαν την υπόσχεσή τους, μιλούν τώρα για πρόσθετη οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία. Αυτό ονομάζεται δωροδοκία. Είναι μία συμπεριφορά εξαιρετικά ανάρμοστη. Η Τουρκία δεν είναι στρατόπεδο προσφύγων καμίας χώρας. Η Τουρκία δεν είναι αποθήκη ανθρώπων», τόνισε ο Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος ανέφερε ότι η συμφωνία για το μεταναστευτικό δεν λειτουργεί λόγω της Ευρώπης κι όχι της Τουρκίας.

«Ουσιαστικά, το να υπόσχεται και μετά να μην κρατάει τον λόγο της αποτελεί συνήθεια της Ε.Ε. εκείνη είναι που δεν εφαρμόζει τη συμφωνία. Το ζήτημα δεν είναι μόνο η οικονομική βοήθεια. Αν κοιτάξουμε τη συμφωνία για το μεταναστευτικό περιείχε ένα ολόκληρο πακέτο, περιείχε απελευθέρωση της βίζας. Δεν κράτησε τον λόγο της σε τίποτα από αυτά, παραβίασε τη συμφωνία στα εννιά από τα δέκα που συμφωνήθηκαν και τώρα στο ένα που απέμεινε πάνε να δωροδοκήσουν την Τουρκία. Στο θέμα της ανθρωπιάς έχουν μείνει στην ίδια τάξη. Θέλουμε να ξέρουν ότι είμαστε κλειστοί σε αυτήν την πολιτική δωροδοκίας, καθώς και σε άλλες τέτοιες πολιτικές και ότι θα δώσουμε την ισχυρότερη απάντηση».

«Μόνο με τη ζώνη ασφαλείας θα λυθεί το προσφυγικό»

Ο Ομέρ Τσελίκ χαρακτήρισε «λάθος» την προσέγγιση αυτή και κατηγόρησε την Ευρώπη για ανικανότητα διαχείρισης του προσφυγικού.

«Γι’ αυτό η συμφωνία για το μεταναστευτικό δεν λειτουργεί. Η πλευρά που δεν την κάνει να λειτουργήσει είναι η ΕΕ. Και η Τουρκία θα λάβει μέτρα για αυτό. Η Ε.Ε. αντί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σε ανθρώπινο και πολιτικό επίπεδο, προσφέρει ως λύση περισσότερα χρήματα στην Τουρκία. Από μόνη της είναι μια λάθος προσέγγιση. Δεν έχετε κάνει αυτά που έπρεπε να κάνετε», είπε ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, για να προσφέρει στη συνέχεια τη λύση.

«Η φόρμουλα που θα μειώσει και θα διαχειριστεί καλύτερα τη μεταναστευτική πίεση είναι η σύσταση μίας ασφαλούς ζώνης εντός της Συρίας, όπως προτείνει ο πρόεδρός μας. Για τον λόγο αυτό πιστεύουμε ότι θα ήταν σημαντικό οι υπεύθυνοι για τη λήψη των αποφάσεων στην Ε.Ε. να επικεντρωθούν σε αυτό το θεμελιώδες ζήτημα ώστε να βρεθεί και μία θεμελιώδης λύση και να αφήσουν πίσω τις όποιες άλλες συζητήσεις», δήλωσε ο Ομέρ Τσελίκ, ασκώντας εμμέσως πίεση στις ΗΠΑ μέσω Βρυξελλών για τη Συρία.

Η ζώνη ασφαλείας στη Συρία θα ωφελήσει και την Ευρώπη και όλες τις χώρες που υφίστανται το βάρος του προσφυγικού, είπε ο Τούρκος αξιωματούχος.

«Όταν γίνει ασφαλής η περιοχή, θα μπορέσουν οι άνθρωποι να γυρίσουν. Αυτό και την Τουρκία θα ελαφρώσει από το βάρος, αλλά και την Ε.Ε. και τις άλλες χώρες θα γλυτώσει από την πίεση του μεταναστευτικού. Το πιο σημαντικό, θα αποτρέψει την ανθρωπιστική καταστροφή στη Μεσόγειο, θα σταματήσει τους θανάτους στη Μεσόγειο.

Μόλις το είπε ο πρόεδρός μας, κάποιοι έσπευσαν στην Ευρώπη να πουν ότι η Τουρκία προσπαθεί να αλλάξει δημογραφικά την περιοχή. Όμως αυτό είναι τελείως ψέμα!» ανέφερε.

Συμφωνία επαναπροώθησης

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας κατηγόρησε την Ε.Ε. ότι απέτυχε στη διαχείριση του μεταναστευτικού με τη στάση της να κλείνει τα σύνορα και να χτίζει τοίχους στους πρόσφυγες.

«Δεν διαθέτει κανένα μοντέλο διαχείρισης, ενώ η Τουρκία διαχειρίζεται αυτό το θέμα με τρόπο που ανεβάζει τα στάνταρντς στον κόσμο» ανέφερε, ενώ όσον αφορά στην επαναπροώθηση των προσφύγων στις εστίες τους, είπε ότι δεσμεύονται μεν από τη συμφωνία, αλλά επιστρέφουν Σύρους μόνο όταν έχει εξασφαλιστεί η ασφάλειά τους.

«Προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των παράνομων μεταναστών στην επικίνδυνη διαδρομή τους στο Αιγαίο, η Τουρκία και η Ε.Ε. υπέγραψαν μία συμφωνία το 2016.

Η συμφωνία προβλέπει ότι η Ελλάδα θα στέλνει πίσω στην Τουρκία τους μετανάστες από τα νησιά του Αιγαίου. Και η Τουρκία θα στέλνει Σύρους πρόσφυγες σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Οι ευρωπαϊκές χώρες το συζητάνε αυτό τα θέμα εδώ και δύο χρόνια, χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί συγκεκριμένα μέτρα.

Τούρκοι πολιτικοί και αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει πολλές φορές τη διεθνή κοινότητα για την επερχόμενη ανθρωπιστική κρίση με τον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη και ότι θα πρέπει να βρεθεί μία λύση για τους νέους πρόσφυγες που ετοιμάζονται να έρθουν, όπως και για εκείνους που ζουν σε άσχημες συνθήκες», τόνισε ο Ομέρ Τσελίκ.

Πηγή: sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση