GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Θεοδωρικάκος για ψήφο αποδήμων: Εφικτή η συμφωνία - Μπορούμε να κάνουμε πίσω στην επιστολική ψήφο

Την εκτίμησή του ότι έχει επιτευχθεί ένα σημαντικό βήμα μπροστά, στο ζήτημα της ψήφου των αποδήμων, γιατί διαφαίνεται ότι υπάρχει περ...

Την εκτίμησή του ότι έχει επιτευχθεί ένα σημαντικό βήμα μπροστά, στο ζήτημα της ψήφου των αποδήμων, γιατί διαφαίνεται ότι υπάρχει περιθώριο συναίνεσης, εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, σχολιάζοντας τις χθεσινές συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός ανέφερε μάλιστα ότι ο Πρωθυπουργός διατίθεται να κάνει υποχωρήσεις από τις θέσεις του, σημειώνοντας πως ως ένδειξη για την συναίνεση που αποζητούμε, μπορούμε να κάνουμε πίσω στο θέμα της επιστολικής ψήφου και να δεχθούμε να υπάρχει ψηφοφορία στα προξενεία της Ελλάδας. “Είναι τόσο σοβαρό το ζήτημα, που τέτοιες παράμετροι δεν μπορεί να εμποδίζουν την επίλυση του”, τόνισε.

Στη συζήτηση υπάρχει μια “κόκκινη γραμμή”, στην οποία έχουν συμφωνήσει όλα τα κόμματα, πλην του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η γραμμή είναι ότι η ψήφος αυτή θα είναι ισότιμη με όσους ψηφίσουν εντός Ελλάδας και όχι, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, με αυτές τις ψήφους να εκλέγονται πχ. τρεις βουλευτές ή άλλος ορισμένος αριθμός βουλευτών Επικρατείας, σημείωσε ο υπουργός και υπογράμμισε ότι κάθε άλλο είναι μειωτικό και προσβλητικό για τους εν λόγω ψηφοφόρους, ενώ ακόμη παραβιάζει την αρχή της ισότιμης ψήφου.

Ο κ. Θεοδωρικάκος πρόσθεσε ότι “είμαστε πολλοί λίγοι στην χώρα για να είμαστε διχασμένοι» και ζήτησε να υπάρξει συναίνεση. Η ζητούμενη μεταρρύθμιση, είπε, αφορά την ψήφο των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό είτε διότι σπουδάζουν είτε διότι εκεί εργάζονται είτε διότι έχουν φύγει πολλά χρόνια από την χώρα. Αφορά δε όσους είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Διευκρίνισε ότι χρειάζονται τουλάχιστον 200 ψήφοι στην Βουλή για να ισχύσει η όποια μεταρρύθμιση στο εν λόγω αντικείμενο, όπως ορίζει το Σύνταγμα. “Ο Πρωθυπουργός, σύμπασα η κυβερνητική πλειοψηφία και νομίζω όλοι μας θέλουμε να την ψηφίσουν και οι 300 της Βουλής, καθώς αφορά όσους βρίσκονται στο εξωτερικό, αλλά έχουν την καρδιά τους, αλλά και τα συμφέροντα τους στην Ελλάδα”, είπε.

350.000 Έλληνες με ΑΦΜ στη χώρα μας δηλώνουν κάτοικοι του εξωτερικού

Σε ότι αφορά τον αριθμό των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό, ο υπουργός σημείωσε ότι “δεν γνωρίζουμε πόσοι είναι αυτοί οι ψηφοφόροι, καθώς δεν γνωρίζουμε τον τόπο κατοικίας καθενός εκ των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, ιδίως δε βάσει της ευκολίας των μετακινήσεων εντός της ΕΕ". Ωστόσο, ανέφερε ότι “έχουμε ένα στοιχείο από την ΑΑΔΕ, το οποίο αναφέρει ότι υπάρχουν 350.000 Έλληνες, που έχουν ΑΦΜ στη χώρα μας, είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και δηλώνουν κάτοικοι εξωτερικού. Αυτό είναι ένα μέτρο, δεν ισχυρίζομαι ότι τόσοι είναι οι ψηφοφόροι”.

Απευθυνόμενος στην Κουμουνδούρου, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι “o ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επανεξετάσει την στάση του. Ήρθε η ώρα να κάνει μια μεγάλη πρωτοτυπία το πολιτικό σύστημα, να ψηφίσει με 300 ψήφους αυτό το νομοσχέδιο. Εμπράκτως ο Πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα, καθώς προσήλθε σε μια συζήτηση ανοιχτός”.

Δεν θα αφήσουμε την Αθήνα να βουλιάξει στα σκουπίδια

Για το φλέγον ζήτημα των σκουπιδιών, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι “η προηγούμενη διοίκηση στην Περιφέρεια Αττικής δεν έκανε τίποτα σε ότι αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων. Πρέπει να υπάρξουν άμεσα μέτρα, τα οποία σε συνεννόηση με την Περιφέρεια, αναμένουμε να μας παρουσιάσει ο κ. Πατούλης. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα αφήσουμε την Αθήνα να βουλιάξει στα σκουπίδια”.

Προσέθεσε ότι σε συνεργασία με όλους τους Δήμους ετοιμάζονται προγράμματα ενίσχυσης της ανακύκλωσης, αντικείμενο στο οποίο χρειάζεται όπως είπε, “τεράστια δουλειά, καθώς από το 18% των απορριμμάτων σήμερα, το ποσοστό ανακύκλωσης να φθάσει το 50%”.

Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι πλέον οι Δήμοι έχουν την αυτονομία και την ευελιξία να συνεργαστούν με ιδιώτες για την διαχείριση τομέων, όπως τα σκουπίδια, η ηλεκτροδότηση και το πράσινο, προς όφελος του Δήμου και των δημοτών. Όπως τόνισε, “κάτι τέτοιο αποκλείεται, με καθ΄ οιονδήποτε τρόπο, να οδηγήσει έστω σε μία απόλυση εργαζόμενου σε ΟΤΑ”.

Για τις προσλήψεις

Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι με διάταξη του πολυνομοσχεδίου, προβλέπεται να υπάρξει σχεδιασμός με ορίζοντα τετραετίας για την πρόσληψη όχι μόνο του μόνιμου προσωπικού στο Δημόσιο, αλλά και για την στελέχωση κομβικών υπηρεσιών με συμβασιούχους, όπως πχ. στην Πυροσβεστική. Μέχρι το τέλος του χρόνου, όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, θα υπάρξει πρόσληψη 3.000 εργαζόμενων στο Πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” με προβάδισμα στην μοριοδότηση όσων επί χρόνια απασχολούνται σε αυτό, ακόμη 4.500 προσλήψεις για την Ειδική Αγωγή καθώς και σύμφωνα με την βούληση του Πρωθυπουργού θα πρέπει να ολοκληρωθεί η πρόσληψη 1.500 Ειδικών Φρουρών.

Αλλαγές στον εκλογικό νόμο

Για τις επόμενες εκλογές στους ΟΤΑ, όπως είπε ο Τάκης Θεοδωρικάκος, θα καταργηθεί η απλή αναλογική. Για το διάδοχο πλαίσιο είπε ότι θα αναζητηθεί σε συνεργασία με τους Δημάρχους, λέγοντας ότι μια καλή πρακτική ή έστω βάση συζήτησης, είναι η παλαιότερα ισχύουσα διάταξη, σύμφωνα με την οποία υποψήφιος που συγκέντρωνε το 42% στον α΄ γύρο, εκλεγόταν Δήμαρχος.

Πηγή: ant1news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση