GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αναδρομικά: Ποιοι διεκδικούν και τι ποσά - Τι αλλαγές εξετάζονται για τις ασφαλιστικές εισφορές

Μετά την απόφαση του ΣτΕ, οι συνταξιούχοι του Δημοσίου διεκδικούν 7.340 ευρώ συνολικά από παράνομες μειώσεις κύριων και επικουρικών σ...

Μετά την απόφαση του ΣτΕ, οι συνταξιούχοι του Δημοσίου διεκδικούν 7.340 ευρώ συνολικά από παράνομες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων για 10 και 12 μήνες αντίστοιχα. Αν δοθούν τα αναδρομικά σε 36 δόσεις, θα έχουν αυξήσεις σε κύρια και επικουρική από 90 έως 204 ευρώ τον μήνα. Αν οι επιστροφές γίνουν σε 60 δόσεις, οι αυξήσεις συντάξεων είναι από 54 έως 122 ευρώ τον μήνα.

Συνταξιούχοι των ΔΕΚΟ και τραπεζών διεκδικούν έως 6.770 ευρώ συνολική επιστροφή από μειώσεις κύριων και επικουρικών για 10 και 12 μήνες αντίστοιχα. Αν δοθούν τα αναδρομικά σε 36 δόσεις, θα έχουν αυξήσεις σε κύρια και επικουρική από 90 έως και 188 ευρώ τον μήνα. Αν οι επιστροφές γίνουν σε 60 δόσεις, οι αυξήσεις συντάξεων είναι από 55 έως 113 ευρώ τον μήνα.

Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ διεκδικούν έως 6.402 ευρώ συνολική επιστροφή από παράνομες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων για 10 και 12 μήνες αντίστοιχα. Με αναδρομικά σε 36 δόσεις, θα έχουν αυξήσεις σε κύρια και επικουρική από 63 έως 178 ευρώ τον μήνα. Με επιστροφές σε 60 δόσεις οι αυξήσεις συντάξεων είναι από 38 έως 107 ευρώ τον μήνα.

Οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ διεκδικούν έως 5.576 ευρώ συνολική επιστροφή από παράνομες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων για 10 και 12 μήνες αντίστοιχα.

Όσον αφορά στις εισφορές, αυτό αφορά σε 1,2 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Αυτό που σχεδιάζεται είναι να αλλάξει το σύστημα υπολογισμού των εισφορών που καθιέρωσε ο νόμος Κατρούγκαλου. Τα σενάρια που εξετάζονται είναι τα εξής:

- Αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών από τη φορολογική βάση. Στόχος είναι οι εισφορές να υπολογίζονται και να εισπράττονται ανεξάρτητα από το δηλωθέν εισόδημα.

- Κατάργηση της ρύθμισης με την οποία οι εισφορές του προηγούμενου έτους συνυπολογίζονται στο εισφοροδοτηθέν εισόδημα της επόμενης χρονιάς. Μάλιστα, η έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών από το εισόδημα, ώστε να υπολογίζονται στη συνέχεια οι εισφορές της επόμενης χρονιάς.

- Μείωση του ανώτατου πλαφόν που ισχύει σήμερα για το ασφαλιστέο εισόδημα και θέσπιση ενός χαμηλότερου ανώτατου ορίου. Σήμερα το ανώτατο ετήσιο ασφαλιστέο εισόδημα είναι στα 78.000 ευρώ, καθώς υπολογίζεται στο 10πλάσιο του κατώτατου μισθού.

Με πληροφορίες από εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση