GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κτηματολόγιο: Αυτά είναι τα λάθη που κοστίζουν ακριβά - Πώς μπορούν οι ιδιοκτήτες να τα διορθώσουν και πόσα θα πληρώσουν

Βαθιά στο χέρι στην τσέπη πρέπει να βάλουν οι ιδιοκτήτες –κυρίως οικοπέδων –σε εκατοντάδες περιοχές σε όλη την Ελλάδα όπου έχουν ολοκ...

Βαθιά στο χέρι στην τσέπη πρέπει να βάλουν οι ιδιοκτήτες –κυρίως οικοπέδων –σε εκατοντάδες περιοχές σε όλη την Ελλάδα όπου έχουν ολοκληρωθεί τα προγράμματα κτηματογράφησης.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να πληρώσουν για τα λάθη του Κτηματολογίου, όπως υποστηρίζει ” ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματικών Αγρονόμων –Τοπογράφων Μηχανικός, Μιχάλης Καλογιαννάκης στην εφημερίδα “TΑ ΝΕΑ” .

“Συνήθως επειδή ήταν τα πρώτα προγράμματα κτηματογράφησης (ξεκίνησαν το 1996 αλλά και η 2η γενιά που ξεκίνησε το 2008) παρουσιάζονται σημαντικά προβλήματα ακρίβειας στην περιγραφή των ακινήτων (όριο, σχήμα, διαστάσεις) “ εξηγεί.

Αν τα λάθη είναι σημαντικά απαιτείται η αλλαγή στο Κτηματολόγιο των ορίων για να μεταβιβαστεί ή να οικοδομηθεί το ακίνητο . Και αυτό κοστίζει σε χρήμα και χρόνο”.

Τα προβλήματα

Το κτηματολόγιο αποτελεί το βασικό όπλο για την άσκηση σοβαρής πολεοδομικής και χωροταξικής πολιτικής. Ωστόσο παρουσιάζει αστοχίες οι οποίες πληρώνονται δυστυχώς από αυτούς που δεν φταίνε. Έτσι αν υπάρχουν προβλήματα με τα όρια πρέπει να γίνει η λεγόμενη χωρική μεταβολή (δηλαδή η περιγραφή της πραγματικής κατάστασης ) όπου με συνδρομή αγρονόμου τοπογράφου μηχανικού –και αφού έχουν ενημερωθεί οι συνορίτες που επηρεάζονται από τις αλλαγές –γίνεται η αλλαγή στη βάση του Κτηματολογίου. Αν δεν υπάρχει συμφωνία, δεν αποφεύγεται η δικαστική εμπλοκή.

To κόστος

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Καλογιαννάκη για να ολοκληρωθεί η διαδικασία απαιτούνται κατά μέσο όρο έξι μήνες εφόσον συμφωνούν γείτονες, ειδάλλως 1,5 χρόνο εάν χρειαστεί δικαστική απόφαση.

Οι αιτήσεις

Κάθε μήνα κατατίθενται στο Κτηματολόγιο 300 αιτήσεις για χωρικές μεταβολές –που δεν απαιτείται δικαστική απόφαση –και άλλες τόσες, δηλαδή 3.000 με δικαστική απόφαση. Όλες οι περιπτώσεις περνάνε από τα χέρια μόνο τριών αγρονόμων τοπογράφων μηχανικών που στελεχώνουν το αντίστοιχο τμήμα.

Το κόστος για τη χωρική μεταβολή –ανάλογα την περίπτωση –κυμαίνεται από 1.000 ευρώ έως 5.000 ευρώ. Και η λίστα με τα προβλήματα δεν σταματάει εδώ: εκτός από τις περιπτώσεις που πρέπει να διορθωθεί η χωρική βλάβη του Κτηματολογίου συμπεριλαμβάνονται οι περιπτώσεις όπου ένας ιδιοκτήτης θέλει απλώς να κατατμήσει το ακίνητο του και να προκύψουν νέα ή να κάνει σύσταση κάθετων ιδιοκτησιών. Για αυτές τις δηλώσεις απαιτούνται κατά μέσο όρο γύρω στους τρεις μήνες ενώ για τις περιπτώσεις κατάτμησης του οικοπέδου ή σύσταση κάθετης /οριζόντιας ιδιοκτησίας το κόστος είναι 1.000 ευρώ (αν δεν χρειαστεί δικαστήριο) και πάνω από 3000 ευρώ αν χρειαστεί δικαστική απόφαση.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση