GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δύο εκθέσεις στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών εγκαινίασε ο Προκόπης Παυλόπουλος

Δύο εκθέσεις με θέματα "Έκκεντρη Τέχνη: Έκφραση Ψυχής" και "Φιλίας Δώρα" εγκαινίασε στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ...

Δύο εκθέσεις με θέματα "Έκκεντρη Τέχνη: Έκφραση Ψυχής" και "Φιλίας Δώρα" εγκαινίασε στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι "με αισθήματα χαράς και τιμής εγκαινιάζω τις εκθέσεις που τιμούν και κοσμούν με εμβληματικό τρόπο, την μεγάλη Πολιτισμική παράδοση του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών".

Ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε τα εξής:

«Η πρώτη Έκθεση, με θέμα «Έκκεντρη Τέχνη: Έκφραση ψυχής», διακρίνεται όχι μόνο για την καλλιτεχνική της, αισθητική και κοινωνική, ευαισθησία αλλά και για την μοναδική πρωτοτυπία της. Και τούτο διότι η Έκθεση αυτή, η οποία οφείλεται στην προσφορά του ψυχιάτρου και ζωγράφου κ. Παύλου Βασιλειάδη, παρουσιάζει την συλλογή του που συνθέτουν περισσότερα από 100 έργα καλλιτεχνών -ατόμων με ψυχικά νοσήματα. Η υπέροχη αυτή συλλογή του κ. Παύλου Βασιλειάδη αποδεικνύει ότι η Τέχνη δεν είναι -ούτε υπήρξε ποτέ, όπως η ιστορία της αποδεικνύει διεθνώς- προνόμιο και μονοπώλιο των ψυχικώς, κατά τα επιστημονικώς παραδεδεγμένα, υγιών ατόμων. Όλως αντιθέτως, η Τέχνη και, συνακόλουθα, ο Πολιτισμός οφείλουν πολλά σε ψυχικώς νοσούντα, και πάλι κατά τα επιστημονικώς παραδεδεγμένα, άτομα. Γεγονός το οποίο τεκμηριώνει ότι αυτά τα άτομα διατηρούν, στο ακέραιο, την αξία τους και την προσωπικότητά τους, οι οποίες αξίζουν τον σεβασμό μας και την στήριξή μας, προπαντός δε τον σεβασμό και την στήριξη της Πολιτείας. Για εμάς δε, τους Έλληνες, τούτο προσλαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, αν αναλογισθούμε ότι τον σεβασμό και την στήριξη της αξίας του Ανθρώπου και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς του θεσπίζει αυτό τούτο το Σύνταγμα, μέσω των κορυφαίων και θεμελιωδών γενικών ρητρών, τις οποίες καθιερώνουν οι διατάξεις των άρθρων 2 παρ. 1 και 5 παρ. 1 του Συντάγματος.

Όσο για την δεύτερη Έκθεση, εκείνη που έχει ως θέμα τα «Φιλίας δώρα», μόνο τούτο έχω να πω: Αξίζουν πολλές ευχαριστίες και θερμά συγχαρητήρια στους μεγάλους εκείνους καλλιτέχνες, Έλληνες και μη, οι οποίοι δώρισαν, κατά την τελευταία τριετία, τα έργα τους στο Τελλόγλειο Ίδρυμα. Ας είναι βέβαιοι ότι η προσφορά τους αυτή είναι μια προσφορά στον Πολιτισμό μας, αν αναλογισθεί κανείς ότι το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, πραγματικός πολιτισμικός πυρήνας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, είναι πραγματικά Φάρος του Πολιτισμού μας, υπηρετώντας, με υποδειγματική συνέπεια και διαχρονικώς, την Παιδεία μας, μέσ’ από την απαράμιλλη σύνδεση του Πνεύματος και της Τέχνης.

Με τις σκέψεις αυτές συγχαίρω το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών και εύχομαι οι δύο Εκθέσεις που εγκαινιάζουμε να έχουν την επιτυχία, η οποία τους αρμόζει κατά το περιεχόμενό τους και κατά την μεγάλη αξία των Καλλιτεχνών που συνέβαλαν, καθοριστικώς, στην οργάνωσή της».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση