GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

"Βουτιά" για την Ελλάδα στην ανταγωνιστικότητα

Την 59η θέση μεταξύ 141 χωρών παγκοσμίως καταλαμβάνει το 2019 η Ελλάδα όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση...

Την 59η θέση μεταξύ 141 χωρών παγκοσμίως καταλαμβάνει το 2019 η Ελλάδα όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση Global Competitiveness Report 2019 του World Economic Forum (WEF).

Το 2018 η Ελλάδα κατατασσόταν στην 57η θέση μεταξύ 140 οικονομιών του πλανήτη, όπως αναφέρει ο ΣΕΠΕ.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Global Competitiveness Report 2019, η Ελλάδα συγκεντρώνει γενική βαθμολογία 62,6 στον Global Competitiveness Index 4.0, με ανώτερη βαθμολογία το 100 (έναντι 62,1 στην αξιολόγηση του 2018) και υποχωρεί κατά δύο θέσεις σε σχέση το προηγούμενο έτος. Επιπλέον επισημαίνεται πως, η Ελλάδα με τη βαθμολογία των 62,6 απέχει σχεδόν 20 ολόκληρες μονάδες από τη Γερμανία, που συγκεντρώνει βαθμολογία 81,8 μονάδων.

Σημειώνεται πως η ελληνική οικονομία πετυχαίνει ελαφρά μόνο καλύτερη βαθμολογία από χώρες, όπως η Νότιος Αφρική (60η θέση), η Τουρκία (61η), η Κόστα Ρίκα (62η), η Κροατία (63η) και οι Φιλιππίνες (64η).

ΥΠΟΤΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ

Η υποτονική επίδοση της ελληνικής οικονομίας σε θέματα ανταγωνιστικότητας γίνεται ακόμη πιο ορατή, αν συγκριθεί με αυτές άλλων χωρών και μάλιστα γειτονικών. Η Βουλγαρία, για παράδειγμα, βρίσκεται δέκα θέσεις υψηλότερα από την Ελλάδα, στην 49η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, έχοντας κερδίσει δύο θέσεις σε σχέση με την αντίστοιχη αξιολόγηση του 2018. Αλλά και η Ρουμανία έχει καλύτερη επίδοση από την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη των πιο ανταγωνιστικών οικονομιών του κόσμου, καθώς κατατάσσεται 51η, έχοντας επίσης κερδίσει μία θέση σε σχέση με το 2018.

Ακριβώς πάνω από την Ελλάδα σε θέματα ανταγωνιστικότητας και συγκεκριμένα στην 58η θέση, βρίσκεται το Αζερμπαϊτζάν, η Κολομβία στην 57η, το Μπρουνέι στην 56η, το Καζακστάν στην 55η, η Ουρουγουάη στην 54η και το Ομάν στην 53η. Η ελληνική οικονομία πετυχαίνει ελαφρά μόνο καλύτερη βαθμολογία από χώρες, όπως η Νότιος Αφρική (60η θέση), η Τουρκία (61η), η Κόστα Ρίκα (62η), η Κροατία (63η) και οι Φιλιππίνες (64η).

Να σημειωθεί ότι, από το 2018, η μεθοδολογία, που χρησιμοποιεί το WEF για τη σύνταξη του Global Competitiveness Report, έχει αλλάξει, προκειμένου να συμπεριλάβει τις επιδόσεις των χωρών ανά τον κόσμο σε παράγοντες, που σχετίζονται με τη 4η Βιομηχανική Επανάσταση (σ.σ. εξ ου και η μετονομασία του δείκτη αξιολόγησης σε Global Competitiveness Index 4.0.) Στόχος της νέας μεθοδολογίας είναι να αποτυπωθεί η δυναμική της παγκόσμιας οικονομίας στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση, η οποία εκτιμάται ότι έχει το μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας.

Οι πρωταθλητές

Πρωταθλήτρια κόσμου σε θέματα ανταγωνιστικότητας για το 2019 αναδεικνύεται η Σιγκαπούρη με βαθμολογία 84,8 μονάδες, η οποία καταφέρνει να εκθρονίσει τις ΗΠΑ, που το 2018 είχαν την πρωτιά, ενώ φέτος περιορίζονται στη δεύτερη θέση με επίδοση 83,7.

Τρίτη πιο ανταγωνιστική οικονομία του κόσμου για το 2019 αναδεικνύεται αυτή του Χονγκ Κονγκ με βαθμολογία 83,1 μονάδες, έχοντας αναρριχηθεί κατά τέσσερις θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη έναντι του 2018.

Στην τέταρτη θέση της λίστας με τις πιο ανταγωνιστικές οικονομίες του κόσμου για φέτος, βρίσκεται η Ολλανδία, η οποία συγκεντρώνει βαθμολογία 82,4, έχοντας κερδίσει δύο θέσεις σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Η Ελβετία με επίδοση 82,3 μονάδες κατατάσσεται πέμπτη μεταξύ των πιο ανταγωνιστικών οικονομιών του κόσμου, υποχωρώντας κατά μία θέση έναντι του 2018, με την Ιαπωνία να κατακτά την έκτη θέση (82,3), παγκοσμίως.

Τη λίστα των δέκα πιο ανταγωνιστικών οικονομιών συμπληρώνει η Γερμανία, η οποία έχασε συνολικά τέσσερις θέσεις σε σχέση με το 2018 και πλέον βρίσκεται στην έκτη θέση (με βαθμολογία 81,8) και ακολουθούν: Σουηδία, Μεγάλη Βρετανία και Δανία (όλες με βαθμολογία (81,2 μονάδες).

Στις επόμενες δέκα θέσεις των χωρών, οι οποίες παγκοσμίως έχουν τις καλύτερες επιδόσεις σε θέματα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, παγκοσμίως, για 2019 κατατάσσονται: η Φινλανδία (με βαθμολογία 80,2 μονάδες), η Ταιβάν (80,2 μονάδες ), η Νότιος Κορέα (79,6 μονάδες ), ο Καναδάς (79,6 μονάδες ), η Γαλλία (78,8), η Αυστραλία (78,7 μονάδες ), η Νορβηγία (78,1 μονάδες ), το Λουξεμβούργο (77 μονάδες ), η Νέα Ζηλανδία (76,7 μονάδες ) και το Ισραήλ (76,7 μονάδες ).

Οι χειρότερες επιδόσεις

Τη θέση της ελληνικής οικονομίας στον παγκόσμιο χάρτη ανταγωνιστικότητας, σύμφωνα με την αξιολόγηση του World Economic Forum, υποβαθμίζουν μια σειρά από παθογένειες. Για παράδειγμα, η Ελλάδα έχει μία από τις χειρότερες επιδόσεις, στον κόσμο, στην κατηγορία “Αποτελεσματικότητα του νομικού πλαισίου για την επίλυση των διαφορών”, καθώς καταλαμβάνει την 131η θέση μεταξύ 141 χωρών. Να σημειωθεί ότι η πιο αποτελεσματική οικονομία του κόσμου σε αυτόν τον παράγοντα είναι αυτή της Σιγκαπούρης.

Επίσης, στην κατηγορία “Ποιότητα στη διαχείριση γης” (Quality of land administration), η Ελλάδα κατατάσσεται στην 138η θέση, ενώ στην ίδια θέση βρίσκεται και όσον αφορά την “Ικανότητα της κυβέρνησης να εγγυηθεί την σταθερότητα της πολιτικής» (Government ensuring policy stability). Στο μεταξύ, η Ελλάδα έχει μια κακή επίδοση όσον αφορά την «Ικανότητα της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στην αλλαγή» (Government responsiveness to change), καθώς έρχεται 134η μεταξύ 141 κρατών παγκοσμίως.

Αδύναμες είναι οι επιδόσεις της χώρας και σε μια σειρά από παράγοντες που σχετίζονται με το χρηματοδοτικό σύστημα. Η Ελλάδα έχει την 133η θέση μεταξύ 141 χωρών, διεθνώς, στη “Χρηματοδότηση των ΜμΕ”, ενώ είναι στην προτελευταία θέση όσον αφορά στη “Σταθερότητα του χρηματοδοτικού συστήματος” και κατατάσσεται 139η στις κατηγορίες “Ασφάλεια τραπεζών” (Soundness of banks) και 138η στα “Μη εξυπηρετούμενα δάνεια”. Πάντως, παρά τις εγγενείς της αδυναμίες η εθνική οικονομία καταφέρνει να βρεθεί μέσα στις δέκα πρώτες θέσεις του κόσμου σε διάφορους επιμέρους δείκτες που εξετάζει το World Economic Forum.

Η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση, παγκοσμίως, στο ποσοστό του “Πληθυσμού με πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα» και την πέμπτη καλύτερη επίδοση στην αναλογία “Μαθητών/Δασκάλων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση”.

Στο μεταξύ, η ελληνική οικονομία, μαζί με άλλες 98, βρίσκεται στην πρώτη θέση, παγκοσμίως, στον παράγοντα “Πιστωτικό Χάσμα” (Credit Gap), ένα μαζί με άλλες 88 οικονομίες κατατάσσεται πρώτη στον παράγοντα “Πληθωρισμός” (Inflation).

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση