GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΠτΔ: Η ασφάλεια της ΕΕ και των κρατών-μελών της, θεμελιώδες πρόταγμα για την πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση - ΒΙΝΤΕΟ

Η τρέχουσα εξαιρετικά επικίνδυνη συγκυρία, καθιστά την Ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Κρατών-Μελών της, θεμελιώδες πρόταγμα γ...

Η τρέχουσα εξαιρετικά επικίνδυνη συγκυρία, καθιστά την Ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Κρατών-Μελών της, θεμελιώδες πρόταγμα για τη συνοχή αλλά και για την πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την παρέμβασή του στη Β΄ Συνεδρίαση του «Αrraiolos Group» με θέμα τις σύγχρονες προκλήσεις ως προς την ασφάλεια της ΕΕ και των Κρατών-Μελών της.

Ο κ. Παυλόπουλος υποστήριξε ότι οφείλουμε να συνειδητοποιούμε ότι όλες οι αναγκαίες δράσεις για την εμπέδωση της Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Κρατών-Μελών της έχουν επαρκές θεσμικό και πολιτικό θεμέλιο, συγκεκριμένα δε πρωτίστως τις διατάξεις της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣυνθΕΕ) για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ).

Αναδεικνύοντας, την σημασία του άξονα της ΚΕΠΠΑ, χρησιμοποίησε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, επισημαίνοντας τις αρνητικές συνέπειες που είχε το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν παρενέβη ενεργώς, στα τεκταινόμενα λόγω του πολέμου στην Μέση Ανατολή και, κατά συνέπεια, και στην χάραξη αποτελεσματικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση του ISIS, όταν μάλιστα ήταν και είναι προφανές ότι το «πολεμικό θέατρο» της Μέσης Ανατολής αφορούσε και αφορά ευθέως πολλά Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με άμεσες επιπτώσεις σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως σημείωσε, «η κατάσταση αυτή έφερε στο φως και το σημαντικό θεσμικό και πολιτικό κενό που προκύπτει εκ του ότι ο άξονας της ΚΕΠΠΑ, των άρθρων 23 επ. της ΣυνθΕΕ, ήταν και παραμένει σχεδόν «ατροφικός». «Συνακόλουθα δε αρκετά αδύναμος για να οδηγήσει, ιδίως σε περιπτώσεις επείγοντος όπως εν προκειμένω, στην αποτελεσματική και έγκαιρη χάραξη Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας» πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτήρισε άμεση ανάγκη την ολοκληρωμένη ενεργοποίηση και εφαρμογή των θεσμών της ΚΕΠΠΑ, στο πλαίσιο των διατάξεων των άρθρων 23 επ. της ΣυνθΕΕ, που συνεπάγεται τον πλήρη σεβασμό της αρχής της Συνεννόησης και, ιδίως, της Αλληλεγγύης κατά την χάραξη και εφαρμογή της ΚΕΠΠΑ, καθώς και τον πλήρη σεβασμό της αρχής της Αλληλεγγύης στους τομείς του Ασύλου και της Μετανάστευσης, δηλαδή τον πλήρη σεβασμό των διατάξεων των άρθρων 77 επ. της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), και κατ' εξοχήν του άρθρου 80, το οποίο ρητώς αναφέρεται στην ως άνω αρχή της Αλληλεγγύης.

Καταλήγοντας υπογράμμισε, ότι «Αυτό καθίσταται τόσο περισσότερο αναγκαίο, όσο κατά την κρίση στην Μέση Ανατολή παρατηρείται, όπως επισήμανα κατά την Α΄ Συνεδρίαση, εκ μέρους ορισμένων Κρατών-Μελών, μια προκλητική παραβίαση της αρχής της Αλληλεγγύης ως προς την αντιμετώπιση των προσφύγων υπό όρους Ανθρωπισμού και Δικαιοσύνης, ήτοι υπό όρους πλήρους σεβασμού των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Παραβίαση, η οποία συνοδεύεται και από μιάν εξίσου επικίνδυνη άγνοια της έννοιας των θαλάσσιων συνόρων των Κρατών-Μελών, επέκεινα δε της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και του τρόπου φύλαξής τους υπό όρους πλήρους σεβασμού του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, στο σύνολό τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση