GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αντιρρησίες συνείδησης: Αντιδρά ο ΣΥΡΙΖΑ στην αύξηση θητείας - Ποιες αλλαγές έρχονται

Την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν οι αλλαγές στον χρόνο της στρατιωτικής θητείας για τους αντιρρησίες συνείδησης που έφερε η κοινή ...

Την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν οι αλλαγές στον χρόνο της στρατιωτικής θητείας για τους αντιρρησίες συνείδησης που έφερε η κοινή υπουργική απόφαση του υφυπουργού Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή και Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη και η οποία δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ).

Υπενθυμίζεται ότι με την απόφαση αυτή αλλάζει η θητεία των 12 μηνών για την πλήρη εναλλακτική υπηρεσία των αντιρρησιών συνείδησης που είχε φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και επανέρχεται στους 15 μήνες. Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι όσοι αντιρρησίες συνείδησης θα ήταν υπόχρεοι πλήρους στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης αν υπηρετούσαν ενόπλως, απολύονται οριστικά μετά τη συμπλήρωση 15 μηνών εναλλακτικής υπηρεσίας σε φορείς του δημοσίου τομέα.

Επομένως, οι αντιρρησίες συνείδησης, οι οποίοι εκπληρώνουν εναλλακτική υπηρεσία, απολύονται οριστικά μετά τη συμπλήρωση του παρακάτω χρόνου υπηρεσίας:

  • Δεκαπέντε μηνών, όσοι θα ήταν υπόχρεοι πλήρους στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης, αν υπηρετούσαν ενόπλως.
  • Δώδεκα (12) μηνών, όσοι θα ήταν υπόχρεοι μειωμένης στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης εννέα (9) μηνών, αν υπηρετούσαν ενόπλως.
  • Εννέα (9) μηνών, όσοι θα ήταν υπόχρεοι μειωμένης στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης έξι (6) μηνών, αν υπηρετούσαν ενόπλως.
  • Πέντε (5) μηνών, όσοι θα απολύονταν οριστικά από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, αν εκπλήρωναν ενόπλως τη στρατεύσιμη στρατιωτική τους υποχρέωση, μετά τη συμπλήρωση χρόνου πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας τριών (3) μηνών.

Όσοι αντιρρησίες συνείδησης παρουσιάστηκαν ή επαναπαρουσιάστηκαν σε φορείς του δημόσιου τομέα για εκπλήρωση εναλλακτικής υπηρεσίας πριν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας απόφασης, απολύονται οριστικά μετά τη συμπλήρωση του χρόνου πραγματικής εναλλακτικής υπηρεσίας, όπως αυτός έχει καθοριστεί με την προηγούμενη διάταξη.

Δρίτσας: Άκαιρη, αψυχολόγητη, και τιμωρητική απόφασηΟ υπεύθυνος του Τομέα Εθνικής Άμυνας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας χαρακτηρίζει την απόφαση «άκαιρη, αψυχολόγητη, και τιμωρητική» τονίζοντας ότι «οι αντιρρησίες συνείδησης δεν είναι "λουφαδόροι", ούτε στιγματισμένοι πολίτες δεύτερης κατηγορίας».

«Απολαμβάνουν διεθνώς δικαιώματα κατοχυρωμένα σε όλα τα σύγχρονα δημοκρατικά κράτη» προσθέτει ο κ. Δρίτσας και ζήτησε «να επικρατήσουν πιο ψύχραιμες και συνετές σκέψεις και να αναθεωρηθεί αυτή η απόφαση».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπεύθυνου Τομέα Εθνικής Άμυνας:

«Άκαιρη, αψυχολόγητη, τιμωρητική και καθ' υπέρβαση σύμφωνα με τα διεθνή κρατούντα της νομιμότητας, η Κοινή υπουργική Απόφαση της Κυβέρνησης, με βάση την οποία αυξάνεται ο χρόνος της εναλλακτικής θητείας των αντιρρησιών συνείδησης.

Οι αντιρρησίες συνείδησης δεν είναι «λουφαδόροι», ούτε στιγματισμένοι πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Απολαμβάνουν διεθνώς δικαιώματα κατοχυρωμένα σε όλα τα σύγχρονα δημοκρατικά κράτη.

Πρόκειται για μια συντηρητική και φοβική αναδίπλωση αναντίστοιχη εντελώς με τις διακηρύξεις εκδημοκρατισμού και εκσυγχρονισμού της χώρας, που εξαγγέλλει με κάθε ευκαιρία ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όμως για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πως άλλα λέγονται στα λόγια και άλλα γίνονται στην πράξη.

Θεωρείται βέβαιο ότι αυτή η απόφαση, θα γεννήσει νέο κύκλο προσφυγών σε διεθνή δικαστήρια, με κίνδυνο να υπάρχουν νέες καταδικαστικές αποφάσεις για τη χώρα μας, οι οποίες καθόλου δεν τιμούν τη Δημοκρατία μας.

Ζητάμε να επικρατήσουν πιο ψύχραιμες και συνετές σκέψεις και να αναθεωρηθεί αυτή η απόφαση».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση