GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δημοπρασία εντόκων γραμματίων: Για πρώτη φορά η Ελλάδα δανείζεται με αρνητικό επιτόκιο

Δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων,ύψους 375 εκατ. ευρώ διενεργήθηκε σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ. Για πρώτη φορ...

Δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων,ύψους 375 εκατ. ευρώ διενεργήθηκε σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ. Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Ελλάδα δανείζεται με αρνητικό επιτόκιο, καθώς η απόδοση διαμορφώθηκε στο -0,02%.

Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1.018 εκατομμυρίων ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,73 φορές.

Η ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ, σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, ύψους 375 εκατομμυρίων Ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο -0,02%. Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1.018 εκατομμυρίων Ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,73 φορές.

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers), και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019.

Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 112,5 εκατομμυρίων Ευρώ.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019, στις 12μ.μ.

Σημειώνεται ότι κατά τις δημοπρασίες δεν καταβάλλεται προμήθεια.

Τι είπε ο Πρωθυπουργός για τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων

Στο θέμα της δημοπρασίας και του δανεισμού με αρνητικό επιτόκιο αναφέρθηκε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην ΚΟ της ΝΔ στη Βουλή.

Όπως είπε χαρακτηριστικά:

«Ακολουθούμε ένα σχέδιο διπλής συνέπειας: προς τους πολίτες, για όσα τους υποσχεθήκαμε. Αλλά και προς τους εταίρους και τις αγορές για την αξιοπιστία που μας ζητούσαν. Και αυτήν την αξιοπιστία την κατακτήσαμε! Η χώρα δανείστηκε πρόσφατα με επιτόκιο μόλις 1,5% όταν τον Μάρτιο η προηγούμενη κυβέρνηση δανείστηκε με 3,9%. Και μάλιστα, τώρα, το διεθνές ενδιαφέρον ήταν από ποιοτικούς, θεσμικούς επενδυτές οκταπλάσιο του προσφερόμενου ποσού. Πριν λίγα λεπτά πληροφορήθηκα ότι η Ελληνική Δημοκρατία για πρώτη φορά στην ιστορία της εξέδωσε έντοκα γραμμάτια με αρνητικό επιτόκιο. Στον τομέα της Οικονομίας η χώρα βρίσκεται ήδη στις αγορές με επιτόκια χαμηλότερα από ποτέ. Είμαστε έτοιμοι να αποπληρώσουμε το πανάκριβο δάνειό μας στο ΔΝΤ».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση