GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Παυλόπουλος σε Στόλτενμπεργκ: Αντίθετες προς κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου οι πολεμικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία

Τα ζητήματα της τουρκικής εισβολής στη βορειοανατολική Συρία, του προσφυγικού και των τουρκικών προκλήσεων στην ανατολική Μεσόγειο κα...

Τα ζητήματα της τουρκικής εισβολής στη βορειοανατολική Συρία, του προσφυγικού και των τουρκικών προκλήσεων στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, έθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε “απολύτως αυθαίρετες”, “καταφανώς αντίθετες προς κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου” και “εξαιρετικά επικίνδυνες” τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που πραγματοποιεί η Τουρκία στη βορειοανατολική Συρία.

“Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Μου παρέχεται έτσι η ευκαιρία να σας συγχαρώ για τον άψογο τρόπο άσκησης των καθηκόντων σας, καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας σας, με στόχο την ευόδωση της αποστολής της Βορειοατλαντικής Συμμαχία μας, του ΝΑΤΟ. Μιας αποστολής, η οποία αφορά, επιπλέον, και την διασφάλιση της Ειρήνης καθώς και της εμπέδωσης της διεθνούς Σταθερότητας, μέσω της πλήρους εφαρμογής του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου, ιδίως δε εκείνου που εγγυάται τα Θεμελιώδη Δικαιώματα του Ανθρώπου. Αυτή δε η πτυχή της αποστολής του ΝΑΤΟ προσλαμβάνει σήμερα ιδιαίτερες διαστάσεις, ύστερα μάλιστα από τις τρέχουσες, απολύτως αυθαίρετες -ως καταφανώς αντίθετες προς κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου- και εξαιρετικά επικίνδυνες πολεμικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή, και συγκεκριμένα στην περιοχή της Συρίας”, είπε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, αποτελεί υπόδειγμα συνεπούς και αποτελεσματικού Συμμάχου στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ως προς όλο το φάσμα των υποχρεώσεών της, γι’ αυτό, τόνισε, αξίζει την αναγνώριση και τον σεβασμό όλων των Συμμάχων της στο ΝΑΤΟ.

Ως εκ τούτου, εξέφρασε την αναγκαιότητα το ΝΑΤΟ "να συμπαρασταθεί εμπράκτως στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού ζητήματος, πάντοτε με γνώμονα τον σεβασμό της αξίας του Ανθρώπου”. Και, δεύτερον, την αναγκαιότητα το ΝΑΤΟ να υπερασπισθεί εμπράκτως την Ελλάδα “έναντι οιουδήποτε θα διανοείτο να προσβάλει τα Σύνορά της, την Επικράτειά της και την Κυριαρχία της, πολλώ μάλλον όταν πρόκειται για σύνορα και επικράτεια και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το πρωτογενές Ευρωπαϊκό Δίκαιο”.

“Και όταν λέω έναντι οιουδήποτε το εννοώ στο ακέραιο, δοθέντος ότι αφορά ακόμη και μέλη του ΝΑΤΟ. Διότι οφείλουμε να ερμηνεύουμε τις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου περί οργάνωσης και λειτουργίας του ΝΑΤΟ όχι μόνο κατά το γράμμα τους αλλά, κατ’ εξοχήν μάλιστα, κατά το πνεύμα τους, το οποίο αναδεικνύεται από την ίδια την αποστολή της Συμμαχίας. Και το πνεύμα αυτό δεν ανέχεται, κατ’ ουδένα τρόπο, οιασδήποτε μορφής προσβολή των συνόρων, του εδάφους και της κυριαρχίας μέλους του ΝΑΤΟ, απ’ οπουδήποτε και αν προέρχεται. Υπό διαφορετική εκδοχή αποδυναμώνεται, και δη επικίνδυνα, το ίδιο το ΝΑΤΟ”, τόνισε με νόημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Στόλτενμπεργκ σημείωσε πως "είναι αναγνωρισμένη η δέσμευση και η αφοσίωση στην Συμμαχία της Ελλάδος. Η Ελλάς είναι ένας ισχυρός σύμμαχος, τον οποίο εκτιμούμε όλοι. Πράγματι, συνεισφέρει σε θέματα συλλογικής άμυνας και ασφάλειας, μετέχει σε επιχειρήσεις, είτε αυτές είναι θαλάσσιες είτε αφορούν την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην ξηρά, για παράδειγμα στο Αφγανιστάν, είτε άπτονται των δυτικών Βαλκανίων με ειρηνευτικές επιχειρήσεις στο Κοσσυφοπέδιο”.

Υπογράμμισε, δε, ότι Ελλάδα “πράγματι ακολουθεί και εφαρμόζει την σχετική κατευθυντήρια γραμμή που αφορά την επένδυση του 2% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες από κάθε κράτος-μέλος της Συμμαχίας. Είναι σημαντικό να επενδύουν όλα τα μέλη μας στην άμυνα και την ασφάλεια, ιδιαιτέρως δε σήμερα όταν ζούμε σ’ έναν ταραγμένο κόσμο, ο οποίος είναι απρόβλεπτος. Και γι’αυτό ακριβώς, λόγω του παράγοντος της απροβλεπτότητας είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να παραμένει ισχυρή μια Συμμαχία, όπως το ΝΑΤΟ”.

“Χαίρομαι που παρατηρώ ότι όλοι οι Σύμμαχοι, όλες οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, επενδύουν και εκσυγχρονίζουν τις δυνάμεις τους συλλογικά και η Ελλάδα, βεβαίως, βρίσκεται μεταξύ αυτών. Είμαστε εξαιρετικά πετυχημένη Συμμαχία, μεγάλος παγκόσμιος Οργανισμός ο οποίος έχει μεγάλη ιστορία, ακριβώς γιατί καταφέραμε να μείνουμε ενωμένοι σ’έναν κόσμο που αλλάζει, προσαρμοζόμαστε και αλλάζουμε κι εμείς. Και έτσι, όλοι μαζί ορθώνουμε το ανάστημά μας, παραμένουμε ενωμένοι, παρά τις διαφορές που ενδεχομένως έχουμε, είμαστε όλοι εκεί για να υπερασπισθούμε ο ένας τον άλλο. Και εγώ προσωπικά, όπως και όλα τα μέλη, πρεσβεύουμε και συμμεριζόμαστε τις ίδιες αρχές, δηλαδή υπερασπιζόμαστε την αξία της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου, των Θεμελιωδών Ελευθεριών. Εγώ, προσωπικά, δεσμεύομαι να συνεχίσω να καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για την προαγωγή αυτών των αξιών”, σημείωσε.

Ευχαρίστησε προσωπικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας "για την υποστήριξή σας, την συνδρομή σας” και κατέληξε: “προσβλέπω στην συνέχιση της συνεργασίας μας. Εξάλλου, είναι εξαιρετικά σημαντική η Ελλάδα”.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση