GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Υπεύθυνη επικοινωνίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ: Η διαδικασία του ασύλου πρέπει να έχει εξατομικευμένο χαρακτήρα

"Θετικό ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει την ανάγκη για λήψη έκτακτων μέτρων όπως είναι η αποσυμφόρηση των νησιών γιατί αυτή τη στιγμ...

"Θετικό ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει την ανάγκη για λήψη έκτακτων μέτρων όπως είναι η αποσυμφόρηση των νησιών γιατί αυτή τη στιγμή η κατάσταση στα κέντρα υποδοχής στα νησιά, κυρίως σε Σάμο, Λέσβο, Χίο αλλά και Κω και Λέρο είναι πολύ δύσκολη. Είναι αναγκαίο να επιταχυνθούν οι κινήσεις ώστε να μεταφερθεί κόσμος από τα νησιά στην ενδοχώρα το συντομότερο δυνατόν" δήλωσε η υπεύθυνη Επικοινωνίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, Στέλλα Νάνου, στον Realfm 97,8.

Μιλώντας στον Αντώνη Δελλατόλα και στον Μάνο Νιφλή ανέφερε "επίσης είναι θετικό ότι δίνεται προτεραιότητα στους ασυνόδευτους ανηλίκους γιατί η δική τους κατάσταση είναι αρκετά κρίσιμη και ότι αναγνωρίζεται η ανάγκη να ενισχυθούν οι τοπικές κοινωνίες".

"Επειδή υπάρχει ένας χαρακτηρισμός του ζητήματος ως μεταναστευτικό και όχι ως προσφυγικό, θα ήθελα να τονίσω ότι τα στοιχεία και είναι στοιχεία που εμείς συγκεντρώνουμε από τις ελληνικές αρχές δηλαδή από το Λιμενικό και την Αστυνομία, δείχνουν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που φτάνουν αυτή τη στιγμή τα ελληνικά νησιά είναι Αφγανοί σε ποσοστό 39% και Σύροι σε ποσοστό 21%. Αλλά και από άλλες περιοχές όπως Ιράκ, από Παλαιστίνη, από Κονγκό, από Σομαλία. Αυτές είναι περιοχές που επικρατούν συγκρούσεις, παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βία. Άρα θεωρούμε ως Ύπατη Αρμοστεία ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που φτάνουν έχουν προσφυγικό προφίλ γιατί φεύγουν όχι απλά για μια καλύτερη ζωή ή να βελτιώσουν το βιωτικό τους επίπεδο αλλά φεύγουν κυνηγημένοι για να σώσουν τη ζωή τους. Σε κάθε περίπτωση η χώρα καταγωγής δεν θα πρέπει να αποτελεί το μόνο κριτήριο όπου θα κριθεί αν κάποιος είναι πρόσφυγας ή μετανάστης. Αποτελεί μια ένδειξη αλλά δεν αναιρεί τον εξατομικευμένο χαρακτήρα που θα πρέπει να έχει η διαδικασία του ασύλου" πρόσθεσε.

"Κάποιες χώρες έχουν υιοθετήσει λίστες με ασφαλείς χώρες καταγωγής σύμφωνα με κάποια κριτήρια, ωστόσο για κάποιον όντως μπορεί να είναι ασφαλής αυτή η χώρα για κάποιον άλλον όχι. Γι'αυτό επιμένουμε στην εξατομικευμένη κρίση γιατί πρέπει να δούμε τους λόγους που ανάγκασαν τον άνθρωπο να φύγει ανεξάρτητα αν είναι ασφαλής η χώρα" τόνισε.

"Στο Αφγανιστάν για παράδειγμα που χαρακτηρίζεται ασφαλής χώρα, να θυμίσω ότι σύμφωνα με έρευνες και στοιχεία έχει ανακηρυχθεί ως η χώρα όπου ο αριθμός των αμάχων που χάνουν τη ζωή τους είναι μεγαλύτερος από οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο και το σημείο ως το λιγότερο ειρηνικό" υπογράμμισε.

Ακούστε το ηχητικό:

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση