GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τουσκ: Η ΕΕ συμφωνεί με την παράταση του Brexit έως τις 31 Ιανουαρίου - ΤΩΡΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφωνεί με την παράταση του Brexit έως τις 31 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβο...

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφωνεί με την παράταση του Brexit έως τις 31 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

"Οι 27 συμφώνησαν να δεχθούν το αίτημα της Βρετανίας για μια ευέλικτη αναβολή του Brexit ως τις 31 Ιανουαρίου 2020", επεσήμανε ο Τουσκ στο Twitter.

Η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει την 31η Ιανουαρίου 2020 ως καταληκτική ημερομηνία για το Brexit, δίνει όμως στη Βρετανία τη δυνατότητα να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 30 Νοεμβρίου ή τις 31 Δεκεμβρίου σε περίπτωση που το βρετανικό κοινοβούλιο εγκρίνει εγκαίρως τη συμφωνία διαζυγίου, σύμφωνα με το έγγραφο που έχει περιέλθει στην κατοχή του AFP.

Εξάλλου το κείμενο συνοδεύεται από μία πολιτική διακήρυξη στην οποία η ΕΕ δικαιολογεί την απόφασή της, αποκλείει κάθε επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας αποχώρησης και ζητεί τον διορισμό ενός Ευρωπαίου επιτρόπου από τη Βρετανία.

Οι 27 χώρες συμφώνησαν να αποφασίσουν για τη νέα αναβολή του Brexit με γραπτή διαδικασία μεταξύ των ηγετών των χωρών, χωρίς να απαιτείται η σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής.

Είχε προηγηθεί ένα Σαββατοκύριακο έντονων διαβουλεύσεων, κυρίως μεταξύ του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον που συνομίλησαν τηλεφωνικά.

Οι 27 αποφάσισαν να μην αναμένουν την απόφαση των Βρετανών βουλευτών, οι οποίοι σήμερα το απόγευμα αναμένεται να αποφασίσουν για τη διεξαγωγή ή μη πρόωρων εκλογών, κάτι που επιθυμεί ο Τζόνσον.

«Η ΕΕ δεν θέλει να αντιδρά, αλλά να διατηρήσει την πίεση για την έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης», επεσήμανε διπλωματική πηγή, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση