GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ειδικός Γραμματέας Πρώτης Υποδοχής στον Realfm: Είμαστε έτοιμοι για νέες αφίξεις, αλλά δεν ξέρω για πόσο θα αντέξουμε - Τι λέει για τα επεισόδια στη Σάμο

“Χθες ήταν ένα δύσκολο απόγευμα, μία δύσκολη νύχτα. Είχαμε κάποια επεισόδια βίας νωρίς το απόγευμα, συνέπεια ενός τσακωμού που έγινε ...

“Χθες ήταν ένα δύσκολο απόγευμα, μία δύσκολη νύχτα. Είχαμε κάποια επεισόδια βίας νωρίς το απόγευμα, συνέπεια ενός τσακωμού που έγινε στο φαγητό. Είχαμε μαχαιρώματα”, είπε ο Ειδικός Γραμματέας Πρώτης Υποδοχής, Μάνος Λογοθέτης, σχετικά με τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μεταναστών (ΚΥΤ) της Σάμου, μιλώντας στον Realfm 97,8 και τους Γιώργο Ψάλτη και Στεφανία Κασίμη.

“Εν συνεχεία τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο σοβαρά γιατί κάποιος επέλεξε να βάλει φωτιά σε κάποιες σκηνές και έτσι παράπλευρα στο ΚΥΤ το οποίο φιλοξενεί περίπου 5.500 κόσμο. Είχαμε μία μεγάλη φωτιά. Παρενέβη εκεί η Πυροσβεστική και η Αστυνομία με μεγάλες δυνάμεις. Οι τραυματίες που έχουμε είναι συνέπεια του ξυλοδαρμού που έγινε μεταξύ των δύο ομάδων. Έχουμε και τρεις τραυματισμούς από μαχαίρι, αυτοί πήγαν στο νοσοκομείο. Αυτό ήταν προηγούμενο της φωτιάς... Η συνολική ζημιά ήταν περίπου 30 σκηνές οι οποίες πήραν φωτιά. Ήταν ακριβώς στην οριογραμμή του ΚΥΤ. Μιλάμε για ένα ΚΥΤ το οποίο έχει χωρητικότητα 700 ατόμων και φιλοξενεί μέσα και έξω περίπου 5.500 - 6.000, δέκα φορές σχεδόν τον πληθυσμό που θα μπορούσε να φιλοξενεί. Τώρα πλέον είναι ένα ΚΥΤ μία πλαγιά, όσο είναι η πλαγιά είναι ένα ΚΥΤ”, σημείωσε ο κ. Λογοθέτης και πρόσθεσε:

“Στη Σάμο είναι το μοναδικό νησί που αυτή τη στιγμή έχει έργο εν εξελίξει σε σχέση με τα υπόλοιπα. Δηλαδή, κατασκευάζεται ένα καινούργιο ΚΥΤ σε άλλη περιοχή, γιατί έχει εκτιμηθεί υπηρεσιακά ότι είναι αδύνατο να συνεχίσουμε να έχουμε αυτό το ΚΥΤ μέσα στην πόλη, στο Βαθύ της Σάμου. Θα κλείσει το πρώτο ΚΥΤ, άρα θα έχουμε μόνο ένα νέο με αυξημένη χωρητικότητα, περίπου 1.200 θέσεις και δίπλα έχει ένα προαναχωρησιακό με 300 θέσεις”.

“Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα συνεχίσουμε τις μετακινήσεις, δεν θα γίνονται, εκτός και αν προκύψει ανάγκη, μαζικές μετακινήσεις”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ειδικός Γραμματέας Πρώτης Υποδοχής.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας ο κ. Λογοθέτης σημείωσε ότι “η κατάσταση είναι δύσκολη γιατί έχουμε αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες των νήσων οι οποίες πιέζουν να φύγει κόσμος, έχουμε τοπικές αντιδράσεις στην ενδοχώρα οι οποίες δεν επιθυμούν να πάει κόσμος. Αυτά τα δύο είναι αντιφατικά και δεν μπορεί το ένα να βοηθήσει το άλλο και τα δύο δημιουργούν μεγαλύτερη ένταση. Εμείς έχουμε αρχίσει να εκπέμπουμε ένα καινούργιο μήνυμα”.

Στο ερώτημα εάν είμαστε έτοιμοι και προετοιμασμένοι να δεχθούμε νέα κύματα μεταναστών και προσφύγων μετά τα γεγονότα στη Συρία, ο Ειδικός Γραμματέας Πρώτης Υποδοχής απάντησε μεταξύ άλλων: “Έτοιμοι είμαστε. Για πόσο όμως διάστημα θα αντέξουμε και για τι κύμα μιλάμε; Υπάρχει ένα στρατηγικό σχέδιο, υπάρχει μία κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η οποία έχει προβλεφθεί, ποια θα είναι αυτή δεν ξέρει κανείς. Εννοώ στο μέγεθος και στον χρόνο που θα κρατήσει. Εδώ μιλάμε για μία χώρα που λειτουργεί ως γραμμή Μαζινό, για μία περιοχή, τα νησιά, τα οποία επίσης λειτουργούν ως γραμμή Μαζινό της Ευρώπης για το μεταναστευτικό. Και αυτή η γραμμή δεν ξέρω για πόσο μπορεί να αντέξει... Εμείς προετοιμαζόμαστε σαν χώρα αλλά και πάλι θυμάστε το 2015 η δυναμική της χώρας δεν είναι για να μπορεί να υποστηρίζει 11.000 αφίξεις τη μέρα. Εμείς μπορούμε να αντέξουμε, όπως αντέχουμε τώρα αυτή τη στιγμή από 300 μέχρι 700 αφίξεις τη μέρα... Ό,τι σχέδιο να έχουμε, και για 50.000 ανθρώπους με μία ροή των 1.000 ανθρώπων αυτό είναι ένα σχέδιο για τις επόμενες 50 μέρες. Αν κρατήσει παραπάνω από 50 μέρες, τελειώσαμε”.

Ακούστε το ηχητικό:

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση