GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

13/11/2015: Η νύχτα που άλλαξε την Ευρώπη - Οι τζιχαντιστές αιματοκύλησαν το Παρίσι - ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ

Βράδυ Πανσελήνου, Παρασκευή και 13, 2015. Τζιχαντιστές σε μία συντονισμένη επιχείρηση που διήρκεσε 23 λεπτά χτύπησαν σε έξι σημεία στ...

Βράδυ Πανσελήνου, Παρασκευή και 13, 2015. Τζιχαντιστές σε μία συντονισμένη επιχείρηση που διήρκεσε 23 λεπτά χτύπησαν σε έξι σημεία στο Παρίσι σκορπώντας θάνατο, όλεθρο και φρίκη. Οι νεκροί έφθασαν τους 131 ενώ οι τραυματίες τους 350.

Στόχος των εννέα ανδρών το Σταντ ντε Φρανς, το Σεν Ντενί, το Ιλ ντε Φρανς και εστιατόρια του Παρισιού αλλά και το θέατρο Μπατακλάν όπου έδινε συναυλία το συγκρότημα metal, Eagles of Death, όπου σκοτώθηκαν 89 άνθρωποι. Σε τηλεοπτική δήλωση τα μεσάνυχτα, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έκλεισε τα σύνορα της Γαλλίας.

Πριν από την επίθεση, οι γαλλικές αρχές ασφαλείας βρίσκονταν σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας, μετά την επίθεση στα γραφεία του Charlie Hebdo και ένα εβραϊκό παντοπωλείο τον Ιανουάριο οπότε είχαν σκοτωθεί δεκαεπτά άνθρωποι.

Σημειώθηκαν επτά επιθέσεις, αποτελούμενες από έξι επεισόδια πυροβολισμών κατά πλήθους και τρεις εκρήξεις. Οι εκρήξεις συνέβησαν κοντά στο Σταντ ντε Φρανς, ενώ οι πολυβολισμοί αναφέρθηκαν γύρω από την οδό Αλιμπέρ, την οδό de la Fontaine-au-Roi, την οδό de Charonne, το θέατρο Μπατακλάν στην μπουλεβάρ Βολταίρ, τη Λεωφόρο ντε λα Ρεπουμπλίκ και την μπουλεβάρ Μπομαρσαί.

Το χρονικό των επιθέσεων όπως αυτές εξελίχθηκαν και κατεγράφη από το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών ήταν το εξής:

- Στις 21:20 εκδηλώθηκε η πρώτη έκρηξη, κατά την οποία ανατινάχθηκε ένας καμικάζι έξω από το γήπεδο «Stade de France», κατά τη διάρκεια του φιλικού αγώνα ανάμεσα σε Γαλλία και Γερμανία, τον οποίο και παρακολουθούσαν 80.000 θεατές αλλά και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών. Ο Πρόεδρος αποχώρησε με ασφάλεια και συναντήθηκε με τον τότε υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ για να συντονίσουν την αντιμετώπιση της κρίσης. Δύο από τις εκρήξεις ακούστηκαν σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση του αγώνα.

Μετά το παιχνίδι, αρκετοί από τους θεατές κατέβηκαν στον αγωνιστικό χώρο περιμένοντας να αποχωρήσουν, καθώς η αστυνομία είχε κλείσει όλες τις εξόδους του γηπέδου για να τις ελέγξει. Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας επιβεβαίωσαν ότι οι τρεις από τις εκρήξεις ήταν επιθέσεις αυτοκτονίας με πιθανό στόχο τους θεατές του αγώνα.

- Στις 21:25, έπεσαν οι πρώτοι πυροβολισμοί στο 10ο διαμέρισμα ανατολικά του Παρισιού στις οδούς Bichat και Alibert, κοντά στο Κανάλι Σεν-Μαρτέν. Οι δράστες πυροβόλησαν τα άτομα που βρίσκονταν έξω από ένα καφέ-μπαρ. Έπειτα πέρασαν τη Rue Bichat και επιτέθηκαν στο εστιατόριο Le Petit Cambodge (Μικρή Καμπότζη), δολοφονώντας έντεκα άτομα. Αναφέρθηκε ότι οι επιτιθέμενοι διέφυγαν με ένα ή δυο αυτοκίνητα μετά τους πυροβολισμούς, ένα από τα οποία είχε βελγικές πινακίδες.

Στη συνέχεια, πυροβολισμούς δέχθηκαν τα άτομα στην ταράτσα του ιταλικού εστιατορίου La Casa Nostra, στη Rue de la Fontaine-au-Roi, από ένα άνδρα με πολυβόλο.Ο γενικός εισαγγελέας του Παρισιού ανέφερε πως σε αυτό το σημείο υπήρξαν πέντε νεκροί

- Στις 21:30, δεύτερη ενέργεια καμικάζι καταγράφεται έξω από το Στάδιο.

- Στις 21:38, δύο δράστες πυροβόλησαν προς τη βεράντα του La Belle Équipe, ενός εστιατορίου στην οδό rue de Charonne, στο 11ο διαμέρισμα του Παρισιού. Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι από τα πυρά των ενόπλων σκοτώθηκαν 18 άνθρωποι.

- Στις 21:43, νέα έκρηξη σημειώνεται στο 11ο (Boulevard Voltaire) μπροστά στο κτήριο με αριθμό 253 κοντά στην πλατεία του Έθνους (place de la Nation).

- Στις 21:50 ξεκίνησε η επίθεση στο Μπατακλάν στην Boulevard Voltaire, στον αριθμό νούμερο 50, όπου βρίσκεται η ιστορική αίθουσα συναυλιών. Στο Μπατακλάν η επίθεση των τρομοκρατών διήρκεσε 3 ώρες έως την έφοδο των ειδικών μονάδων της αστυνομίας. Κατά την εισβολή τους, οι δράστες άρχισαν να συλλαμβάνουν ομήρους μεταξύ των θεατών.

Στα χέρια των ενόπλων βρέθηκαν 60 - 100 άνθρωποι. Τα μέλη του συγκροτήματος μπόρεσαν να διαφύγουν σώοι. Ένας μάρτυρας ο οποίος διέφυγε της επίθεσης δήλωσε ότι οι οι επιτιθέμενοι ήταν πέντε ή έξι και ορισμένοι από αυτούς αναφέρθηκαν στη δράση της Γαλλίας στη Συρία. Ένας μάρτυρας στο Μπατακλάν δήλωσε ότι ένας ένοπλος φώναξε, «αυτό είναι συνέπεια του κακού που κάνει ο Ολάντ στους μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο».

Υπήρξαν περαιτέρω επιθέσεις στην αστυνομία και στους πρώτους διασώστες που έφτασαν στη σκηνή μετά τις πρώτες αναφορές για πυροβολισμούς μέσα στο θέατρο.

Περίπου στις 00:15, η αστυνομία ξεκίνησε επίθεση στο θέατρο, μετά από αναφορές ότι οι επιτιθέμενοι είχαν αρχίσει να δολοφονούν τους ομήρους.Η κατάσταση ομηρίας έληξε στις 00:58 με τον θάνατο των ενόπλων και την απελευθέρωση των ομήρων.

Τέσσερις δράστες έχασαν τη ζωή τους, τρεις από αυτούς αφού ανατίναξαν τα γιλέκα αυτοκτονίας. Ο τέταρτος πυροβολήθηκε από την αστυνομία και το γιλέκο του ανατινάχθηκε όταν έπεσε. Άλλος ένας δράστης ανατινάχθηκε με το γιλέκο αυτοκτονίας του κοντά στο θέατρο Μπατακλάν.

- Η τελευταία τρομοκρατική επίθεση σημειώθηκε στις 21.53 με μια τρίτη έκρηξη στο Στάδιο.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε επίσημα την ευθύνη για τις επιθέσεις επαινώντας τους «οκτώ αδελφούς» τους για τοn θάνατο «τουλάχιστον 200 σταυροφόρων» και υποστηρίζοντας ότι «αυτό ήταν μόνο η αρχή της καταιγίδας». Τουλάχιστον 129 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 352 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επιθέσεων, με τουλάχιστον 99 σε κρίσιμη κατάσταση. Μεταξύ των νεκρών αναφέρθηκαν ένας Σουηδός, δυο Βέλγοι, ένας Ισπανός, ένας Πορτογάλος,δύο Ρουμάνοι, και δυο Αμερικανοί.

Ο γενικός εισαγγελέας του Παρισιού, Φρανσουά Μολέν, ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν οκτώ άτομα που επιβεβαιώθηκε ότι ήταν δράστες, αν και οι Αρχές συνέχισαν να αναζητούν τα άτομα που πυροβόλησαν στα εστιατόρια.

Τέσσερις επιτέθηκαν στο θέατρο Μπατακλάν φορώντας μαύρα ρούχα και χρησιμοποιώντας στρατιωτικά τυφέκια AK-47. Τρεις από αυτούς σκοτώθηκαν με τα γιλέκα αυτοκτονίας τους κατά τη διάρκεια της επιδρομής της αστυνομίας στο θέατρο. Ο τέταρτος σκοτώθηκε από πυροβολισμούς της αστυνομίας λίγο πριν εκραγεί το γιλέκο του.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση