GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Θρήνος δίχως τέλος στην Αλβανία - Τουλάχιστον 36 οι νεκροί - Τραγικές μαρτυρίες και συγκλονιστικές εικόνες από διασώσεις της ΕΜΑΚ - ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ

Τουλάχιστον 36 είναι οι νεκροί και 700 οι τραυματίες από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ...

Τουλάχιστον 36 είναι οι νεκροί και 700 οι τραυματίες από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στην Αλβανία.

Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις επιχειρήσεις στα χαλάσματα κτιρίων που κατέρρευσαν για να εντοπίσουν όσους βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια. Οι δεκάδες μετασεισμοί δυσχεραίνουν όμως το τιτάνιο έργο των διασωστών που δίνουν μάχη με τον χρόνο για να απεγκλωβίσουν τους επιζώντες.

Ένας ισχυρός μετασεισμός ταρακούνησε τη Θουμάνα της δυτικής Αλβανίας την ώρα που ο πρόεδρος του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι επισκεπτόταν τη σεισμόπληκτη πόλη.

Εκτιμάται ότι 20 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα ερείπια. Στο Δυρράχιο, εντατικές είναι οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων να απεγκλωβίσουν έξι μέλη της ίδιας οικογένειας, πέντε εκ των οποίων είναι παιδιά. Οι τραυματίες είναι εκατοντάδες και χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι.

Ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα ανακοίνωσε ότι όσοι δεν έχουν πού να μείνουν θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία για όλο το χειμώνα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσα στο 2020 θα τους διατεθούν νέες κατοικίες.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο στο στάδιο του Δυρραχίου και άλλους προσωρινούς καταυλισμούς στις σεισμόπληκτες περιοχές.

Ανασύρθηκε ζωντανός έπειτα από 21 ώρες

Ζωντανός ανασύρθηκε κάτω από τα ερείπια κτιρίου στο Δυρράχιο, έπειτα από 21 ώρες, ένας 25χρονος άνδρας, που εγκλωβίστηκε όταν το οικοδόμημα κατέρρευσε από τον φονικό σεισμό. Ο άνδρας απεγκλωβίστηκε έπειτα από επιχείρηση αλβανικών και ελληνικών ομάδων διάσωσης, όπως μετέδωσε το αλβανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο "ΑΤΑ". Πρόκειται για τον Klajdi Qato, την επιχείρηση διάσωσης του οποίου παρακολούθησε ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα που βρισκόταν στο σημείο.

Οι προσπάθειες της ΕΜΑΚ στην Αλβανία

Η Ελληνική Αποστολή, από τις απογευματινές ώρες της Τρίτης που έφτασε στην γειτονική χώρα ξεκίνησε τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Συγκεκριμένα, η ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ που επιχειρεί στην πόλη Θουμάνα, περίπου 15 χλμ βορειοδυτικά της πόλης των Τιράνων, το απόγευμα της Τρίτης απεγκλώβισε ζωντανή μια γυναίκα 45 ετών καθώς και το βράδυ της ίδιας ημέρας μια γυναίκα χωρίς τις αισθήσεις της. Η ομάδα της 5ης ΕΜΑΚ που επιχείρησε στο Δυρράχιο, την Τρίτη απεγκλώβισε ζωντανό έναν άνδρα 24 ετών. Η Ελληνική Αποστολή την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019 απεγκλώβισε δύο ζωντανά άτομα και ανέσυρε ένα άτομο χωρίς τις αισθήσεις του.

Το πρωί της Τετάρτης 27 Νοεμβρίου 2019 η ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ ανέσυρε χωρίς τις αισθήσεις του έναν άνδρα και από το μεσημέρι της ίδιας ημέρας οι δύο Ελληνικές ομάδες της 1ης και 5ης ΕΜΑΚ, επιχειρούν μαζί στην πόλη Θουμάνα. Το μεσημέρι ανέσυραν έναν άνδρα χωρίς τις αισθήσεις του και το απόγευμα ακόμη έναν άνδρα χωρίς τις αισθήσεις του. Η Ελληνική Αποστολή την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019 απεγκλώβισε τρία άτομα χωρίς τις αισθήσεις τους.

Η Ελληνική αποστολή μέχρι στιγμής, συνολικά, έχει απεγκλωβίσει δύο ζωντανά άτομα και έχει ανασύρει τέσσερα νεκρά άτομα

Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται.

Οπτικοακουστικό υλικό από τις ενέργειες της Ελληνικής Αποστολής έρευνας και διάσωσης στην Αλβανία pic.twitter.com/W7dAf1b7ez

— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) November 27, 2019

Τα σπαρακτικά λόγια ηλικιωμένου που έχασε τη γυναίκα του στον σεισμό της Αλβανίας

Ο Φέχμι Βάτα, 73 ετών, είχε πιάσει δουλειά σαν νυχτοφύλακας για να βγάλει λίγα παραπάνω χρήματα. Όταν χτύπησε ο ισχυρότερος σεισμός που έχει σημειωθεί στην Αλβανία εδώ και δεκαετίες, τα ξημερώματα της Τρίτης, δεν ήταν στο σπίτι του, στο κρεβάτι του. Γύρισε πίσω για να δει ότι η γυναίκα του, δύο εγγόνια και μια από τις νύφες του είχαν παγιδευτεί στα συντρίμμια του διαμερίσματός τους, όταν κατέρρευσε η πενταόροφη πολυκατοικία όπου διέμεναν, στην Τουμάνε.

Ο 10χρονος εγγονός του Φέχμι ανασύρθηκε ζωντανός από τα χαλάσματα, όμως η γυναίκα του δεν στάθηκε τυχερή. Σκοτώθηκε, κρατώντας στην αγκαλιά της τον άλλο εγγονό της, προσπαθώντας να τον προστατεύσει. Η νύφη του επέζησε, αλλά είναι βαριά τραυματισμένη και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο.

"Η γυναίκα μου πάντα έλεγε ότι θα πέθαινε για τα εγγόνια της, τελικά το έκανε", είπε ο απαρηγόρητος Βάτα, καθισμένος σε έναν τσιμεντόλιθο, μπροστά στην κόκκινη ταινία που κρατά τους κατοίκους μακριά από τα συντρίμμια.

"Στεναχωριέμαι γιατί δεν μπορώ να κάνω τίποτα για το εγγόνι μου, μόνο να προσεύχομαι", είπε, με το σώμα του να τραντάζεται από τους λυγμούς. "Γιατί δεν πήρε ο Θεός τη δική μου ψυχή;"

Ο 73χρονος είχε μιλήσει στο τηλέφωνο με τη γυναίκα του όταν σημειώθηκε ένας μικρός σεισμός νωρίς το πρωί της Τρίτης. Ακολούθησε ο σεισμός των 6,4 βαθμών και το κτίριο κατέρρευσε.

Πριν από τον σεισμό ο γιος του Βάτα, ο πατέρας των δύο αγοριών είχε φύγει για να εργαστεί για τρεις μήνες στην Ελλάδα, αφήνοντας πίσω τα παιδιά και τη σύζυγό του με τους παππούδες. Ο άλλος του γιος έχει νοητική υστέρηση και γλίτωσε επειδή μαζί με την αδελφή του ήταν σε άλλη πόλη που δεν χτυπήθηκε από τον σεισμό.

"Η γυναίκα μου ήταν η κολόνα του σπιτιού. Δούλευε όλη την ημέρα στα χωράφια... Μπορεί να στάθηκα τυχερός και να έζησα επειδή δούλευα νυχτοφύλακας αλλά τι μου χρειάζεται η ζωή μετά απ' όσα μου συνέβησαν;" είπε με δάκρυα στα μάτια ο παππούς.

Μία άλλη κάτοικος του τουμάνε, η 48χρονη Μαριάνα Γκιόκα, κοιμόταν την ώρα του σεισμού, στο διαμέρισμά της που βρίσκεται στον 4ο όροφο. “Η οροφή έπεσε πάνω στα κεφάλια μας και ακόμη δεν έχω καταλάβει πως καταφέραμε να βγούμε ζωντανοί από εκεί μέσα. Μας βοήθησε ο Θεός”, είπε η γυναίκα που βρισκόταν μέσα στο σπίτι με άλλα τρία άτομα, μεταξύ των οποίων η 3χρονη ανιψιά της, όπως γράφει η Thenewdaily.

Πηγή ΦΩΤΟ: EPA, Reutetrs, AP

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση