GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

"Η νύχτα της κολάσεως": Όταν η Αθήνα παραδόθηκε στο έλεος της θεομηνίας - Η ιστορική καταιγίδα με τους 37 νεκρούς - ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ

Ισχυρή βροχόπτωση δημιούργησε μέσα σε λίγες ώρες λιμνοθάλασσες. Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε χειμάρρους, σπίτια καταστράφηκαν. Σημειώθηκ...

Ισχυρή βροχόπτωση δημιούργησε μέσα σε λίγες ώρες λιμνοθάλασσες. Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε χειμάρρους, σπίτια καταστράφηκαν. Σημειώθηκαν εκτεταμένες διακοπές ηλεκτροδότησης και καταστράφηκαν δίκτυα υδροδότησης. Οι νεκροί έφθασαν περίπου τους 40 και παράλληλα υπήρξαν αρκετοί τραυματίες. Ήταν πριν από 42 χρόνια ακριβώς, στις 2 Νοεμβρίου 1977, όταν η Αθήνα έζησε μία από τις φονικότερες καταιγίδες της που προκάλεσε παράλληλα και βιβλικές καταστροφές.

Η νεροποντή ξεκίνησε γύρω στις 18.00, ενώ συνεχίστηκε με αμείωτη σφοδρότητα έως τα μεσάνυχτα. Οι κεραυνοί κατέστρεψαν τα κέντρα της Άμεσης Δράσης στον Λυκαβηττό, περισσότερα από 150 αυτοκίνητα παρασύρθηκαν, ενώ σχεδόν 2.000 σπίτια πλημμύρισαν και χρειάστηκε η επέμβαση ειδικών δυνάμεων του στρατού για την απάντληση υδάτων, η στάθμη των οποίων ξεπέρασε τα δύο μέτρα σε πολλές περιοχές, ενώ επλήγησαν ιδιαίτερα το Περιστέρι, οι Τζιτζιφιές, το Μοσχάτο και ο Ταύρος.

Ο κατακλυσμός ξεκίνησε από τις παραθαλάσσιες περιοχές και μέσα σε μία ώρα επεκτάθηκε και στις βορειότερες περιοχές του Λεκανοπεδίου. Κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας, στρατιώτες και ειδικά συνεργεία προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τις καταστροφές. Οι πλημμύρες προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές στο οδικό, ηλεκτρικό και τηλεφωνικό δίκτυο. Καταστράφηκε το 15% του οδικού δικτύου σε Λιόσια, Δαφνί, Ψυχικό, Γαλάτσι, Πετρούπολη, Εξάρχεια, Ιλίσια, Κολωνό, Νεάπολη, Κοκκινιά, Καμίνια, Γκάζι, Πέραμα, Κερατσίνι, Αιγάλεω, Μοσχάτο.

Αρχικά τα δυτικά προάστια βυθίστηκαν στο σκοτάδι, ενώ σημειώθηκαν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές του λεκανοπεδίου. Παρέλυσαν οι φωτεινοί σηματοδότες με αποτέλεσμα να υπάρξει κυκλοφοριακό χάος. Η πτώση κεραυνών προκάλεσε, παράλληλα, βραχυκύκλωμα στο δίκτυο σειρήνων της Αεροπορίας με αποτέλεσμα αυτές να ηχούν για αρκετή ώρα στην Αθήνα και τον Πειραιά. Έκλεισε το αεροδρόμιο του Ελληνικού, διακόπηκαν τα δρομολόγια του Ηλεκτρικού, ξεχείλισε ο Κηφισός, ενώ τα χειρουργεία σε πολλά νοσοκομεία σταμάτησαν.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής υπήρξαν στιγμές αλλοφροσύνης στις οδούς Πειραιώς, Χαμοστέρνας, Πέτρου Ράλλη, Αθηνών, Ιερά Οδό και Ποσειδώνος, ενώ εκτυλίχθηκαν σκηνές χάους με ανθρώπους να ανεβαίνουν πάνω σε στάσεις λεωφορείων για να σωθούν. Ηρωική ήταν η προσπάθεια από τα πληρώματα των ασθενοφόρων και των οχημάτων της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας. Επίσης, στο έργο τους συνέδραμαν και απλοί πολίτες που έσωσαν ανθρώπους την τελευταία στιγμή.

Πρωτοσέλιδα της εποχής για τη φονική καταιγίδα

- Εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» 03-11-1977

- Εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» 04-11-1977

-Εφημερίδα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» , 05-11-1977

- Εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» 04-11-1977

Πρόκειται για τη δεύτερη φονικότερη καταγεγραμμένη καταιγίδα στο Λεκανοπέδιο, καθώς στις 5 Νοεμβρίου του 1961, ο κατακλυσμός άφησε πίσω του 43 νεκρούς, 3.700 άστεγους και περίπου 4.000 σπίτια που καταστράφηκαν από τα ερμητικά νερά.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο, meteoclub.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση