GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κουμουτσάκος: Φτάσαμε στα όριά μας - Ύπατος αρμοστής ΟΗΕ: Κινδυνεύετε με δραματικές συνέπειες

Του Γιώργου Λυκουρέντζου Την ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών από πρόσφυγες και μετανάστες επεσήμανε ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ ...

Του Γιώργου Λυκουρέντζου

Την ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών από πρόσφυγες και μετανάστες επεσήμανε ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για το προσφυγικό Φιλίππο Γκράντι, ο οποίος απευθυνόμενος σήμερα στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για δραματικές συνέπειες με τις οποίες κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη η χώρα.

Τόσο ο κ. Γκράντι όσο και ο αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική αναπληρωτής Υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος τοποθετήθηκαν με δραματικού τόνους αναπτύσσοντας έναν άτυπο αλλά άκρως αποκαλυπτικό διάλογο:

Γιώργος Κουμουτσάκος: Φτάσαμε στα όριά μας. Οι άνθρωποι στα νησιά κλειδώνουν τα σπίτια τους πολύ φοβάμαι και τις καρδιές του. Πρέπει να μιλήσουμε το λόγο της αλήθειας. Έχει επέλθει κόπωση στις τοπικές κοινωνίες

Φιλίππο Γκράντι: Συμφωνώ με την ανάλυσή του ότι η ανοικτή διάθεση των ανθρώπων αλλάζει. Κινδυνεύετε να αντιμετωπίσετε δραματικές συνέπειες. Η κατάσταση στα νησιά είναι ασφυκτική. Χαιρετίζω τη δέσμευση και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις κρίσεις αυτές. Η προσπάθεια μεταφοράς ανθρώπων στην ενδοχώρα είναι μεγάλη πρόκληση.

Απευθυνόμενος στους Έλληνες βουλευτές ο κ. Γκράντι υποστήριξε ότι αυτή την ώρα ο συνολικός αριθμός εκτοπισμένων ανθρώπων ανά τον κόσμο ανέρχεται σε 71 εκατομμύρια, ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί ποτέ. “Αυτό δείχνει ότι ο κόσμος είναι πολύ ταραγμένος. Αυτό δείχνει ότι παλιές συγκρούσεις δεν επιλύονται από τη διεθνή κοινότητα. Σε αυτές έρχονται νέες συγκρούσεις, εξ ου και προκύπτουν τα κύματα μετακινήσεων” είπε. Πρόσθεσε δε ότι τα αίτια της ανθρώπινης κινητικότητας είναι πιο σύνθετα (φτώχεια, ανισότητες, επιπτώσεις κλιματικής αλλαγής) και ότι η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να προστατεύσει αυτούς που εγκαταλείπουν τις εστίες τους λόγω πολεμικών συγκρούσεων αλλά και όσους αν και δεν δικαιούνται ασύλου μετακινούνται με δικαιολογημένη αιτία.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα είπε ότι η χώρα μας δέχεται κυρίως ροές από το Αφγανιστάν και τη Συρία δείχνοντας μάλιστα απαισιόδοξος για το πότε μπορεί η κατάσταση στα δύο αυτά μέτωπα να εξομαλυνθεί. “Στο Αφγανιστάν η σύγκρουση είναι 40ετής. Αναγεννώνται η τρομοκρατία και η βία. Αλλά και στη Συρία παρά το ότι η σύγκρουση άλλαξε μορφή υπάρχει ακόμα μεγάλη αναταραχή και ανασφάλεια στα βορειοανατολικά λόγω της τουρκικής στρατιωτικής δράσης, της απόσυρσης των Αμερικανών.

Ο κ. Γκράντι έκανε ειδική αναφορά στα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά λέγοντας ότι θα πρέπει όλοι να κάνουν το παν ώστε να μην πέσουν στα χέρια αθλίων οι οποίοι θα τα εκμεταλλευτούν ή θα τα βιάσουν . "Υπάρχει υπερπληθυσμός στη Μόρια, ανεπαρκείς υπηρεσίες και αυξανόμενη βία μεταξύ των ανθρώπων εκεί πράγμα που επηρεάζει τα πολλά ασυνόδευτα παιδιά. Υπολογίζεται ότι είναι περίπου 5.000 στην Ελλάδα” είπε.

Καταλήγοντας ο κ. Γκράντι εξήρε την προσπάθεια της Ελλάδας χαρακτηρίζοντάς την ως μοναδική στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεσμεύθηκε ότι ως οργανισμός ο ΟΗΕ θα συνεχίσει να προσφέρει τη στήριξή του και να πιέζει τις υπόλοιπες χώρες να αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι ο ΟΗΕ δεν μπορεί να επιβάλλει τίποτα σε καμία χώρα.

Λίγη ώρα προηγουμένως ο κ. Κουμουτσάκος είχε στείλει διπλό μήνυμα σε Ευρώπη και Τουρκία πως τα σύνορα της Ελλάδας είναι και ευρωπαϊκά σύνορα, εκφράζοντας για μια ακόμα φορά τη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης για τις απειλές της Τουρκίας πως θα ανοίξει την πόρτα προς την Ευρώπη. Η ανησυχία της Αθήνας είναι έκδηλη καθώς η συγκεκριμένη απειλεί παραπέμπει σε προσκλητήριο της Άγκυρας σε εκατομμύρια πρόσφυγες να προστρέξουν στα τουρκικά παράλια επιδιώκοντας μετάβαση στα ελληνικά νησιά.

Πηγή: real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση