GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Παυλόπουλος: Δεν υφίσταται Κράτος Δικαίου όταν η κοινωνία λειτουργεί χωρίς δικαιοσύνη

"Δεν υφίσταται Κράτος Δικαίου όταν σε μια Πολιτεία η Κοινωνία λειτουργεί χωρίς Δικαιοσύνη, αλλά και όταν η Δικαιοσύνη δεν είναι ...

"Δεν υφίσταται Κράτος Δικαίου όταν σε μια Πολιτεία η Κοινωνία λειτουργεί χωρίς Δικαιοσύνη, αλλά και όταν η Δικαιοσύνη δεν είναι ταγμένη στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου, στην υπηρεσία του δημόσιου συμφέροντος", επισήμανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κηρύσσοντας την έναρξη του διήμερου επιστημονικού συνεδρίου, με θέμα "Δικαιοσύνη και Κοινωνία", που οργανώνουν τα διοικητικά δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, ο Δήμος και ο Δικηγορικός Σύλλογος.

Ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε "άρρηκτο" τον δεσμό ανάμεσα στις έννοιες της Δικαιοσύνης και της Κοινωνίας. Είπε ότι για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δημόσιο συμφέρον νοείται τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σημείωσε πως με την έννοια αυτή συνάγεται ότι μόνον υπό όρους Κράτους Δικαίου νοείται η αποτελεσματική υπεράσπιση του Δημόσιου Συμφέροντος -Εθνικού και Ευρωπαϊκού- και αυτό το Κράτος Δικαίου προϋποθέτει την λειτουργία δικαστικής εξουσίας, η οποία εκπληρώνει την αποστολή της υπό όρους ανεξαρτησίας, προσωπικής και λειτουργικής, των δικαστικών λειτουργών και, ως εκ τούτου, το Κράτος Δικαίου αλλά και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης αποτελούν αντηρίδες του εν γένει Ευρωπαϊκού Νομικού Πολιτισμού.

Αναφερόμενος στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) ο κ. Παυλόπουλος τόνισε πως έρχεται να καλύψει κενά, τα οποία αφήνει η διστακτικότητα των κορυφαίων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υιοθετήσουν δραστικά μέτρα για την περαιτέρω θεσμική θωράκιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Γι αυτό "και κάθε συνειδητοποιημένος Ευρωπαίος έχει χρέος να υπερασπίζεται την αλήθεια, ότι η ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος νοείται μόνον όταν ανταποκρίνονται πλήρως στις απαιτήσεις μιας αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας, η οποία υπηρετεί την διάκριση των εξουσιών, άρα το Κράτος Δικαίου και τον θεσμικό και πολιτικό κολοφώνα του, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της".

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση