GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τι έκανε η Μέρκελ τη νύχτα της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου - ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ

Καθώς σε δύο ημέρες είναι η 30ή επέτειος από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, η καγκελάριος της ομοσπονδιακής πλέον Γερμανίας, Άν...

Καθώς σε δύο ημέρες είναι η 30ή επέτειος από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, η καγκελάριος της ομοσπονδιακής πλέον Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, αποκαλύπτει ποιο ήταν το όνειρό της, όταν ζούσε στην Ανατολική Γερμανία.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η Άνγκελα Μέρκελ κάθε Πέμπτη είχε συγκεκριμένο πρόγραμμα. "Πήγαινα πάντα στη σάουνα σε μια φίλη" εξομολογήθηκε και πρόσθεσε ότι ονειρευόταν να φάει στρείδια στη Δυτική Γερμανία

Η Μέρκελ γεννήθηκε στο Αμβούργο, αλλά μεγάλωσε στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία. Ήταν φυσικός στην Ακαδημία Επιστημών του Ανατολικού Βερολίνου. Σε ηλικία τότε 35 ετών και έχοντας χωρίσει από τον πρώτο της σύζυγο, το επώνυμο του οποίου ακόμη έχει, ζούσε σε ένα δυάρι σε συνοικία του Πρεντσλάουερ Μπεργκ.

Πριν πάει για σάουνα εκείνο το βράδυ Πέμπτης, τηλεφώνησε στη μητέρα της, η οποία ζούσε περίπου 80 χιλιόμετρα βόρεια του Βερολίνου. Αυτή είχε μόλις ακούσει ότι οι Γερμανοί της Ανατολικής Γερμανίας ήταν πλέον ελεύθεροι να ταξιδέψουν. Το Τείχος έπεφτε, αλλά εκείνες τις λίγες ώρες της σύγχυσης, κανείς δεν το πίστευε ακόμη πραγματικά. "Πραγματικά δεν κατάλαβα τι μου έλεγε", παραδέχθηκε η ίδια.

Η οικογένειά της συνήθιζε να αστειεύεται λέγοντας ότι "αν μια μέρα πέσει το Τείχος, η Μέρκελ θα πάει τη μητέρα της να φάνε στρείδια στο Κεμπίνσκι", ένα πολυτελές ξενοδοχείο στο Δυτικό Βερολίνο. Μάλιστα, λέγεται ότι εκείνο το βράδυ η Μέρκελ προειδοποίησε τη μητέρα της: "Πρόσεχε μαμά, κάτι συμβαίνει σήμερα", αλλά μετά έκλεισε το τηλέφωνο και πήγε στη σάουνα.

Την ώρα όμως που εκείνη απολάμβανε τη σάουνά της, άνοιγε το πρώτο σημείο διέλευσης ανάμεσα στο Ανατολικό και το Δυτικό Βερολίνο, όχι μακριά από το διαμέρισμα της μελλοντικής καγκελαρίου.

"Στην επιστροφή είδα κόσμο που πήγαινε στο σημείο διέλευσης. Αυτό δεν θα το ξεχάσω ποτέ, η ώρα μπορεί να ήταν 22:30 ή 23:00, μπορεί και λίγο πιο αργά", διηγήθηκε αργότερα η νυν καγκελάριος.

"Ήμουν μόνη μου, αλλά ακολούθησα το πλήθος (...) και ξαφνικά βρεθήκαμε στη δυτική πλευρά του Βερολίνου". Όπως είπε, εκείνο το βράδυ ήπιε την πρώτη της δυτικογερμανική μπίρα σε κουτάκι σε ένα διαμέρισμα κάποιων που δεν γνώριζε, αλλά επειδή είχε πρωινό ξύπνημα επέστρεψε τελικά σπίτι της.

Πολύ γρήγορα εγκατέλειψε τη φυσική για να ξεκινήσει πολιτική σταδιοδρομία. Ήδη το 1990 εξελέγη βουλευτής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), της οποίας εκείνη την εποχή ηγείτο ο καγκελάριος της Επανένωσης της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ, και τον Ιανουάριο του 1991 πήρε το πρώτο της υπουργικό αξίωμα. Ωστόσο το όνειρό της δεν το πραγματοποίησε ποτέ. "Δεν πήγα ποτέ να φάω στρείδια στο Κεμπίνσκι με τη μητέρα μου", ομολόγησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση