GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σταϊκούρας: Δεν είμαστε το ίδιο όσοι κυβερνήσαμε το 2012-2014 με όσους κυβέρνησαν την περίοδο 2010-2012

Σαφείς υπαινιγμούς για τη διαχείριση της ελληνικής οικονομίας την περίοδο διακυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου εξαπέλυσε από τη Βουλή ο Υπουρ...

Σαφείς υπαινιγμούς για τη διαχείριση της ελληνικής οικονομίας την περίοδο διακυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου εξαπέλυσε από τη Βουλή ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Αρκούσε μια αναφορά του πρώην Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος κατά τη διαμάχη του με τον Υφυπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη μίλησε για τις ευθύνες της περιόδου 2010-2014 στην κατακρήμνιση του ΑΕΠ κατά 26% για να προκαλέσει την αντίδραση του κ. Σταϊκούρα.
“Δεν καλύπτω τον Υφυπουργό. Έχετε μάθει να τα τσουβαλιάζετε όλα. Κυβερνήσαμε όλοι μαζί την περίοδο 2010-2014; Γιατί δεν χωρίζετε την περίοδο όπως κυβέρνησε κάθε κόμμα; Πείτε τι παραλάβατε το 2014. Παραλάβατε θετικό πρόσημο οικονομικής μεγέθυνσης το 2014. Αλλά τα τσουβαλιάσατε. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Δεν είναι το ίδιο η κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ με αυτή που κυβερνούσε πριν. Παραλάβατε μια οικονομία η οποία είχε θετικό ρυθμό και την πήγατε σε τρίτο αχρείαστο Μνημόνιο" είπε αρχικά ο κ. Σταϊκούρας ο οποίος υπερασπίστηκε τα αποτελέσματα της διακυβέρνησης Καραμανλή την περίοδο 2007-2009. "Ψάξατε να βρείτε πόσο ανέβηκε το χρέος και το έλλειμμα πριν από το 2009; Ψάξτε λίγο. Την περίοδο 2007-2009 το χρέος και το έλλειμμα στην Ελλάδα αυξήθηκε λιγότερο από όσο ο μέσος όρος των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης".
Διαξιφισμοί Σκυλακάκη -Τσακαλώτου
Λίγη ώρα νωρίτερα ο Υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης είχε εξαπολύσει σφοδρά πυρά κατά της φορολογικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας χαρακτηριστικά: "αυτοκτονήσατε πολιτικά μόνοι σας και δεν έχετε καταλάβει τίποτα. Ένας δεν έχει βρεθεί να αναρωτηθεί γιατί ρημάξαμε τον κόσμο στους φόρους. Ταράξατε τη μεσαία τάξη στους φόρους και τώρα το παίζετε όψιμοι υπερασπιστές της".
Ο Υφυπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι κάθε φορολογική πολιτική ενέχει εγγενείς αδικίες καθώς το Κράτος δεν γνωρίζει ποια είναι πραγματικά η μεσαία τάξη προκαλώντας μάλιστα αίσθηση με την αναφορά του ότι το Κράτος πρέπει να αποκτήσει πλήρη εικόνα στην πραγματική περιουσία των πολιτών, στα χρέη και στις υποχρεώσεις τους.
"Δεν πρέπει να λαμβάνουμε υπ' όψιν τη μεσαία τάξη μόνο ως προς το εισόδημα, πρέπει να λαμβάνουμε υπ'όψιν μας και το μέγεθος ρευστότητας κάθε νοικοκυριού, τα χρέη και τις υποχρεώσεις του. Στην πραγματικότητα η Πολιτεία μόνο κατ’ εκτίμηση μπορεί να υπολογίσει ποιοι ανήκουν στη μεσαία τάξη. Υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούνται πλούσιοι επειδή έχουν περιουσία. Τα χρέη τους όμως είναι μεγαλύτερα από την περιουσία τους και δίνουν μάχη για να τα φέρουν εις πέρας. Από την άλλη αντιμετωπίζονται ως φτωχοί όσοι έχουν κρυμμένα μετρητά. Η Πολιτεία πρέπει να αποκτήσει πολύ καλύτερη εικόνα των οικονομικών των πολιτών για να κάνει πιο δίκαιες πολιτικές. Η μεσαία τάξη είναι συνάρτηση περιουσίας χρεών και γενικής οικονομικής κατάστασης" είπε.
Παρά ταύτα ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι το σημαντικό για τη μεσαία τάξη δεν είναι η φορολογική αναδιανομή αλλά η ανάπτυξη της οικονομίας. "Εμείς οι Έλληνες δεν επιβιώσαμε ως έθνος επειδή κάποιος μας έδινε επιδόματα αλλά επειδή μετά από τις μεγάλες καταστροφές σηκωνόμασταν όρθιοι" κατέληξε.
Η ομιλία του κ. Σκυλακάκη προκάλεσε την παρέμβαση του κ. Τσακαλώτου ο οποίος αναρωτήθηκε ποιοι ήταν στην κυβέρνηση πριν από την κρίση του 2008 (σε αυτό το σημείο απάντησε ο Χρήστος Σταϊκούρας). "Ανάμεσα στο 2010 και το 2014 πόσο έπεσε το ΑΕΠ; Συμφωνείτε στο 26%; Και μετά αυξήθηκε 2% επί της εποχής μας. Είναι δυνατόν να λέτε ότι δεν καταστράφηκε η μεσαία τάξη από τη μεγάλη κρίση χρεοκοπίας αλλά καταστράφηκε όταν είχε ανάπτυξη 2%. Ποια οικονομικά τα λένε αυτά;" είπε ο κ. Τσακαλώτος απευθυνόμενος στον Υφυπουργό Οικονομικών και πρόσθεσε: "Υπάρχει και το στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό. Εσείς με τις δικές σας πολιτικές φέρατε τη μεσαία τάξη εκεί που είναι αλλά δεν θα τη φέρετε εκεί που λέτε τώρα γιατί άλλοι είναι οι σκοποί σας" τόνισε.
Με οργισμένο ύφος ο κ. Σκυλακάκης πήρε τον λόγο επιτιθέμενος στον ΣΥΡΙΖΑ: "30 χρόνια σας θυμάμαι να λέτε ξοδέψτε. Σας θυμάμαι να το λέτε αυτό και στις ευρωεκλογές του 2009.Πράγματι έπεσε 26% το ΑΕΠ συνέπεια της κρίσης. 16% μόνος σας όμως χρεώσατε τον επιπλέον αυτού που ζητούσε ο Σόιμπλε" είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση