GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η γραμμή 4 του Μετρό αλλάζει την αγορά ακινήτων - Πόσο πωλούνται τα σπίτια κοντά στους νέους σταθμούς

Της Στεφανίας Κασίμη "Ζεσταίνει" για τα καλά την κτηματαγορά η επικείμενη κατασκευή της νέας γραμμής 4 του Μετρό, με το ενδ...

Της Στεφανίας Κασίμη

"Ζεσταίνει" για τα καλά την κτηματαγορά η επικείμενη κατασκευή της νέας γραμμής 4 του Μετρό, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να είναι έντονο το τελευταίο διάστημα για ακίνητα σε μια σειρά περιοχών κατά μήκος της νέας γραμμής του δικτύου. Ο διαγωνισμός για την κατασκευή της γραμμής 4 έχει ξεπαγώσει, μετά την απόρριψη από το ΣτΕ των προσφυγών και στόχος είναι να υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο εντός το 2020, προκειμένου να μπορέσει να ξεκινήσει η υλοποίηση της πρώτης φάσης του έργου.

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι Αθηναίοι αποφασίζουν να μετακινηθούν σε περιοχές που εξυπηρετούνται από σταθμούς του Μετρό, κυρίως για να μειώσουν τα έξοδα μετακίνησης, εξοικονομώντας χρήματα από τα καύσιμα. Ακόμη και τα ακίνητα που βρίσκονται λίγο πιο μακριά από τους σταθμούς του Μετρό, αποτελούν επιλογή των Αθηναίων που σπεύδουν να τα μισθώσουν, διότι έστω κι έτσι χρησιμοποιούν σαφώς λιγότερο το αυτοκίνητό τους. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση των επαγγελματικών ακίνητων, εκ των οποίων όσα βρίσκονται κοντά σε σταθμούς και εξυπηρετούν τους περισσότερους επιχειρηματίες και εργαζόμενους είναι διαχρονικά περιζήτητα.

Είναι ενδεικτικό ότι η κτηματαγορά κατά μήκος των γραμμών του πιο δημοφιλούς συγκοινωνιακού μέσου, δεν γνώρισε ιδιαίτερα μεγάλη κρίση, παρά την κατάρρευση του κλάδου, με πτώση των τιμών ακόμη και σε ποσοστό 42,6 %, σε σχέση με το παρελθόν.

"Οι τιμές πλησίον των σταθμών του Μετρό παρουσίασαν εν μέσω κρίσης μια σταθεροποίηση στις τιμές μίσθωσης λόγο της μεγάλης ζήτησης και των λιγοστών ακινήτων ενώ καταγράφηκαν περιπτώσεις μικρής αύξησης το 2017 σε σχέση με το 2014, αν αναλογιστεί κανείς ότι το 2012 η πτώση των τιμών πλησίον των σταθμών του Μετρό δεν ξεπέρασε το 20 %" δηλώνει στο enikos.gr ο πρόεδρος του πανελλαδικού δικτύου E-Real Estates Θεμιστοκλής Μπάκας.

Την ίδια ώρα, δεν είναι λίγες και οι περιοχές που ευεργετήθηκαν από την άφιξη του Μετρό στη περιοχή τους. Το Αιγάλεω και το Ελληνικό αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα, τόσο σε ό,τι έχει να κάνει με την αύξηση της ζήτησης για μίσθωση ακινήτων όσο και στην εμπορική ανάπτυξη - και άρα τόνωση της τοπικής οικονομίας - γύρω από τους σταθμούς.

Το ίδιο αναμένεται να συμβεί με την κατασκευή της νέας γραμμής 4 του Μετρό, που σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα επιφέρει άνοδο της ζήτησης στην αγορά ακινήτων.

"Σήμερα , οι περιοχές κατά μήκος της νέας γραμμής 4 του μετρό έλκουν τόσο τους εγχώριους επενδυτές όσο και fund που στοχεύουν στη δημιουργία υπεραξιών στο άμεσο μέλλον. Στοχεύουν στην αγορά κατοικιών που χρήζουν ανακαίνισης καθώς και αυτοτελών γραφειακών κτιρίων. Επίσης, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναζητούν καταστήματα για αγορά κοντά στους νέους σταθμούς του Μετρό για επένδυση. Κι αυτό, γιατί γνωρίζουν ότι όταν ολοκληρωθεί το Μετρό, η αξία τους θα είναι πολύ μεγαλύτερη και το μηνιαίο μίσθωμα σε συνάρτηση με την αγορά σήμερα θα αποφέρει πολύ καλή απόδοση ως επένδυση" τονίζει στο enikos.gr ο κ. Μπάκας.

Οι τιμές στις νέες περιοχές-φιλέτα

Σύμφωνα με έρευνα του πανελλαδικού δικτύου E-Real Estates που παρουσιάζει το enikos.gr, οι περιοχές που θα αποτελέσουν το "Μήλον της Έριδος" για υποψήφιους αγοραστές και ενοικιαστές κατά την έναρξη των εργασιών της νέας γραμμής 4 του μετρό θα είναι το Γαλάτσι, η περιοχή πλησίον του σταθμού Ελικώνος που βρίσκεται στο λόφο της Κυψέλης, καθώς και η περιοχή πλησίον των δικαστηρίων όπου θα κατασκευαστεί η στάση του μετρό Δικαστήρια.

Η έρευνα εκτιμά ότι στο Γαλάτσι και στο σταθμό Ελικώνος θα καταγραφεί μεγάλη αύξηση της ζήτησης για οικιστικά ακίνητα διότι οι τιμές σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές στις οποίες ήδη υπάρχουν στάσεις του μετρό είναι δελεαστικές και ταυτόχρονα είναι πλησίον του κέντρου των Αθηνών. Επίσης, στη στάση Δικαστήρια και Αλεξάνδρας θα υπάρξει μεγάλη αύξηση της ζήτησης κυρίως για γραφειακούς χώρους, διότι ακόμα υπάρχουν διαθέσιμα αυτοτελή κτίρια και στοκ γραφειακών χώρων.

Γενικότερα , σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, οι περιοχές που θα εξυπηρετούνται από τη νέα γραμμή 4 του μετρό, έχουν περιθώρια ανάπτυξης, ενώ ραγδαίες θα είναι οι αυξήσεις στις τιμές τόσο πώλησης όσο και ενοικίασης στα Εξάρχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση