GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σε πορεία παρακμής το εκπαιδευτικό σύστημα

Tου Βασίλη Τσάμη    Σύμφωνα με επώνυμη καταγγελία που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας μαθητές ιδιωτικού σχολείου της Δυτικής Α...

Tου Βασίλη Τσάμη  

Σύμφωνα με επώνυμη καταγγελία που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας μαθητές ιδιωτικού σχολείου της Δυτικής Αττικής που διαφήμισε φέτος «πρωτιές» στις Πανελλαδικές εξετάστηκαν προφορικά με αμφίβολης εγκυρότητας γνωματεύσεις για τενοντίτιδα .

Η ΟΙΕΛΕ μιλά για «γεγονότα» κι όχι για απλές υποθέσεις, τονίζοντας ότι στις πανελλαδικές εξετάσεις η προφορική εξέταση βαθμολογείται επιεικέστερα από τη γραπτή και μάλιστα σε μια χρονιά που τα θέματα των εξετάσεων ήταν ιδιαίτερα δύσκολα.

Την ίδια στιγμή, τα αποτελέσματα της έρευνας PISA 2018 κατατάσσουν τους Έλληνες μαθητές σε χαμηλότερο του μέσου όρου επίπεδο στην κατανόηση κειμένου, στα μαθηματικά, στις φυσικές επιστήμες ,αλλά και στην απόκτηση βασικών δεξιοτήτων χρήσιμων για την ισότιμη συμμετοχή τους στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της πραγματικής ζωής .

Η πλειοψηφία των Ελλήνων μαθητών, πρακτικά λειτουργικά αναλφάβητοι , δεν είναι ικανοί να κατανοούν μακροσκελή κείμενα, να αντιμετωπίζουν έννοιες που απαιτούν σκέψη έξω από στερεότυπα, να αντιλαμβάνονται την διαφορά μεταξύ γεγονότος και άποψης, να υπερασπιστούν τον εαυτό τους από φαινόμενα bullying, κτλ.

Τα προαναφερθέντα δείχνουν με σαφή τρόπο ότι το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα βρίσκεται σε πορεία παρακμής ως αποτέλεσμα πλέγματος λόγων.

Παρακάτω θα προσπαθήσω με λίγα λόγια να εξηγήσω το γιατί της παρακμιακής πορείας.

Πανελλαδικές εξετάσεις:Εκτός από το γεγονός ότι δεν μπορεί , όπως εκ των πραγμάτων φαίνεται , να διασφαλίση την ισότιμη μεταχείριση των εξεταζομένων, το εξεταστικό σύστημα για την εισαγωγή στην τριτοβάθµια εκπαίδευσηορίζει με αυταρχικό τρόπο την επαγγελματική πορεία των υποψηφίων, ανεξάρτητα από την θέλησή τους και τα ενδιαφέροντά τους, καθώς σε ποσοστό γύρω στο 75% οι υποψήφιοι δεν μπορούν να ακολουθήσουν σχολή σύμφωνα με την κλίση τους.

Την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο διαμορφώνουν εξωγενείς παράγοντες, όπως η πολιτική κατεύθυνση σε σχέση με την επιλογή των θεμάτων και την βαθμολόγηση, οι βάσεις εισαγωγής, οι οποίες είναι αποτέλεσμα προσφοράς – ζήτησης και όχι κατοχής γνώσεων ως αποτέλεσμα της προετοιμασίας των μαθητών για την εισαγωγή τους σε συγκεκριμένη σχολή, τυχαία γεγονότα, όπως αυτό της καταγγελία που προανέφερα κτλ.

Αποτελέσματα της έρευνας PISA 2018:Στην Ελλάδα το εκπαιδευτικό σύστημα δεν επικεντρώνεται με εξατομικευμένο τρόπο στο πώς κάποιος μαθαίνει και ενεργεί.

Προκατειλημμένες πεποιθήσεις σχετικά με το τι είναι διδακτική διδασκαλία.

Η ιεραρχική δομή του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος , η οποία επιβάλει στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές το ρόλο του εκτελεστικού οργάνου,αλλά και τα ξεπερασμένα έναντι των σύγχρονων αναγκών προγράμματα σπουδών, στην πραγματικότητα είναι μηχανισμοί ρύθμισης της κοινωνικής ροής σε συγκεκριμένα πλαίσια.Δεν υπόκεινται σε κοινωνικό έλεγχο και στην πράξη δεν λαμβάνουν υπόψη τους στόχους και τις ανάγκες των συμμετεχόντων στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Εκτός αυτών, η συνεχιζόμενη χαμηλή δημόσια δαπάνη για την παιδεία υπονομεύει την ανάπτυξη του εκπαιδευτικού συστήματος και την κοινωνικο-εκπαιδευτική ένταξη των μαθητών που προέρχονται από τα φτωχά κοινωνικά στρώματα.


Συμπέρασμα:Με βάση τα όσα συμβαίνουν στο εκπαιδευτικό σύστημα φαίνεται ότι ο μαθητής του ελληνικού σχολείου δεν είναι κάτι άλλο παρά ένας απλός αριθμός στοιβαγμένος σε τριαντάρια και βάλε σχολικά τμήματα.Σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον του ολοήμερου εγκλεισμού το μόνο που μαθαίνει καλά ο μαθητής είναι να απομνημονεύει όσα επιβάλουν οι “ανώτεροι” και μέχρι εκεί.

Επομένως, πρίν αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει η εκπαίδευση,είναι απαραίτητο να αναρωτηθούμε τι είδους κοινωνία θέλουμε.
https://www.iliakanea.gr/se-poreia-parakmis-to-ekpaideytiko-systima/?fbclid=IwAR2s1vnZamx0WQzd6NlQS07ZCV0qqctSVjV6gEGD3pEEMHzMd-6T7WBbtOs

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση