GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ποινικός Κώδικας: “Πράσινο φως” για τις αλλαγές από τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς φορείς

Την έγκριση των αρμόδιων ευρωπαϊκών εποπτικών οργανισμών έλαβε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας για τον νέο Ποινικό Κώδικα...

Την έγκριση των αρμόδιων ευρωπαϊκών εποπτικών οργανισμών έλαβε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας για τον νέο Ποινικό Κώδικα και τον νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, μετά τις τροποποιήσεις που έγιναν ύστερα από τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου καλοκαιριού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, σήμερα γνωστοποιηθήκαν οι εκθέσεις των επιτόπιων ελέγχων της ομάδας χωρών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO) και της ομάδας εργασίας κατά της Δωροδοκίας του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Οικονομικής Συνεργασίας (ΟΟΣΑ) που αποφασίστηκαν τον περασμένο Ιούλιο, με αφορμή την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Υπενθυμίζεται, ότι η κοινή επίσκεψη των τεχνικών κλιμακίων των δύο οργανισμών στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2019, προκειμένου να εξεταστεί εάν οι τροποποιημένες διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που τέθηκαν σε ισχύ από 1η Ιουλίου 2019 από την προηγούμενη κυβέρνηση, επιδρούν στις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας για την αποτελεσματική καταπολέμηση της διαφθοράς, κυρίως μέσα από τις αποτελεσματικές και αποτρεπτικές κυρώσεις.

Αμέσως μετά την ενεργοποίηση της διαδικασίας των επιτόπιων ελέγχων, η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε έναντι των εκπροσώπων των δύο οργανισμών για την επαναφορά του κακουργηματικού χαρακτήρα του αδικήματος της ενεργητικής δωροδοκίας.

Η επίσκεψη των Ευρωπαίων αξιωματούχων πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα κατά την οποία η παρούσα κυβέρνηση εισήγαγε στη Βουλή τις τροποποιήσεις στους Κώδικες, κάτι που είχε ως συνέπεια η συζήτηση να επεκταθεί στο σύνολο των νέων διατάξεων των δύο Κωδίκων.

Ειδικότερα, στην έκθεση της GRECO -η οποία απασχόλησε την 84η Ολομέλειά της στο Στρασβούργο στις 2-6 Δεκεμβρίου 2019- διατυπώθηκε η ικανοποίησή της για την επαναφορά του αδικήματος της ενεργητικής δωροδοκίας δημοσίων υπαλλήλων σε κακούργημα, όπως και το γεγονός ότι με τα άρθρα 159 και 159Α του Ποινικού Κώδικα συμπεριελήφθησαν και τα μέλη της Βουλής (βουλευτές) και οι υφυπουργοί (δωροδοκία και δωροληψία πολιτικών αξιωματούχων).

Παράλληλα, το ίδιο θετικά ήταν και τα συμπεράσματα της έκθεσης της ομάδας εργασίας κατά της Δωροδοκίας του ΟΟΣΑ που συζητήθηκε στο Παρίσι στις 11 Δεκεμβρίου 2019.

Ακόμη, στην έκθεση της GRECO περιλαμβάνονται τέσσερις επουσιώδεις συστάσεις που σχετίζονται: α) με την κλιμάκωση των ποινών ανάλογα με το ύψος της δωροδοκίας, β) την δυνατότητα αποχής του εισαγγελέα από την άσκηση ποινικής δίωξης για πλημμελήματα, που αφορούν ελάσσονος σημασίας υποθέσεις διαφθοράς, γ) την ποινικοποίηση της παθητικής δωροδοκίας αλλοδαπών προσώπων που ασκούν δημόσια εξουσία στο εξωτερικό και δ) την εφαρμογή του σχετικού άρθρου περί έμπρακτης μετάνοιας σε υποθέσεις διαφθοράς.

Σημειώνεται ότι ο κ. Τσιάρας έχει ανακοινώσει τη σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του νέου Ποινικού Κώδικα και του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, τα αποτελέσματα της οποίας θα υποβληθούν, υπό την μορφή έκθεσης στους δυο εν λόγω οργανισμούς στα τέλη του ερχόμενου Ιουνίου και στο πλαίσιο αυτό θα εξεταστούν και θα επιλυθούν οι συστάσεις της GRECO.

Πηγή πληροφοριών/ΦΩΤΟ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση