GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Έρευνα-σοκ: Επικίνδυνες ουσίες από αντικολλητικά σκεύη ανιχνεύονται στον οργανισμό μας

Επικίνδυνες χημικές ουσίες, που περιλαμβάνονται σε αντικολλητικά σκεύη, αποδείξεις ταμειακών μηχανών, κονσέρβες και άλλα αντικείμενα καθη...

Επικίνδυνες χημικές ουσίες, που περιλαμβάνονται σε αντικολλητικά σκεύη, αποδείξεις ταμειακών μηχανών, κονσέρβες και άλλα αντικείμενα καθημερινής χρήσης ανιχνεύονται στον ανθρώπινο οργανισμό των Ελλήνων και άλλων Ευρωπαίων πολιτών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πανευρωπαϊκού προγράμματος βιοπαρακολούθησης, στο οποίο συμμετέχει το εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, ENVELAB.
Πρόκειται για ουσίες που ενοχοποιούνται για πρόκληση ορμονικών διαταραχών, δυσλειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος, ακόμη και καρκινογενέσεις.
Όπως αναφέρει σε σχετικό δελτίο Τύπου ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, “ τα επίπεδα έκθεσης είναι τέτοια, που μπορεί να δημιουργήσουν μακροπρόθεσμα προβλήματα στην υγεία καθώς οι πλαστικοποιητές βρίσκονται στον ανθρώπινο οργανισμό και μάλιστα επηρεάζουν το μεταβολικό σύνδρομο, ενώ συνδέονται με την εμφάνιση παιδικής παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου ΙΙ”. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η έκθεση του πληθυσμού σε επικίνδυνες ουσίες που περιέχονται σε πλαστικοποιητές και αντικολλητικά σκεύη λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις ενώ συνδέεται άμεσα με την οικονομική ευρωστία του καταναλωτικού κοινού καθώς στις φτωχότερες χώρες τα δείγματα αίματος είχαν πολύ μεγαλύτερες συγκεντρώσεις ουσιών.
Όπως επισημαίνει ο καθηγητής Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ και επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής ENVELAB και του Κέντρου Έρευνας HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας του ΑΠΘ, "η έκθεση του πληθυσμού σε χημικά είτε με τον αέρα, είτε μέσω των προϊόντων που καταναλώνουν σχετίζεται άμεσα με την οικονομική του κατάσταση”.
Στη διάρκεια της πολυετούς έρευνας, την οποία συντόνισε το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και στην οποία συμμετείχαν 100 χώρες, συσχετίσθηκε το ΑΕΠ μιας χώρας με την έκθεση του πληθυσμού της στους πλαστικοποιητές. Προέκυψε, για παράδειγμα, ότι οι κάτοικοι της Ελβετίας είναι οι λιγότερο εκτεθειμένοι στους πλαστικοποιητές, ενώ αντίθετα είναι αυξημένα τα ποσοστά έκθεσης στη Λιθουανία και την Εσθονία. Η χώρα μας κατατάσσεται στις μεσαίες θέσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, “ η ιδέα είναι να δημιουργηθεί μια δομή στο πλαίσιο ενός Εθνικού Ενεργού Προγράμματος, που θα παρακολουθεί τους δείκτες έκθεσης, θα ενημερώνει και θα προτείνει λύσεις”.
“ Εμείς άμεσα θα κοινοποιήσουμε τα νέα δεδομένα μας, τόσο σε εθνικό επίπεδο στο Υπουργείο Υγείας, όσο και σε διεθνές επίπεδο, στην αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Χημικών, ώστε να λάβουν υπόψη τους τον ενδεχόμενο κίνδυνο και να ληφθούν μέτρα προστασίας του πληθυσμού" καταλήγει ο κ. Σαρηγιάννης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση