GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Επιμένει η Κομισιόν: Αυξήστε τον ΕΦΚ σε τσίπουρο και τσικουδιά

Ανυποχώρητη στην εφαρμογή ενιαίου συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο τσίπουρο και την τσικουδιά, ανάλογου με αυτόν που ισχύει γ...

Ανυποχώρητη στην εφαρμογή ενιαίου συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο τσίπουρο και την τσικουδιά, ανάλογου με αυτόν που ισχύει για τα αλκοολούχα ποτά, εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να "παγώσει" έως το 2021 την αύξηση του φόρου.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, απαντώντας σε ερώτηση του Έλληνα ευρωβουλευτή, Μανώλη Κεφαλογιάννη, η Ελλάδα θα πρέπει να συμμορφωθεί άμεσα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Στην ερώτησή του ο κ. Κεφαλογιάννης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας ζητά χορήγηση προθεσμίας για τη συμμόρφωση της ελληνικής νομοθεσίας έως τις 31 Αυγούστου 2021, καθώς έχουν ήδη συναφθεί οι σχετικές συμβάσεις για τις πρώτες ύλες, οι οποίες παραπέμπουν στον ισχύοντα μειωμένο κατά 50% συντελεστή ΕΦΚ έναντι του κανονικού συντελεστή. Σε περίπτωση άμεσης συμμόρφωσης, πάνω από 30.000 αμβυκούχοι και διήμεροι αποσταγματοποιοί που έχουν άδεια απόσταξης θα αντιμετωπίσουν σοβαρές οικονομικές δυσχέρειες.

Στο πλαίσιο αυτό ο Ευρωπαίος Επίτροπος απάντησε ότι "η Επιτροπή χαιρετίζει την απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε. σχετικά με τον ΕΦΚ στο τσίπουρο, καθώς έκρινε ότι δεν μπορεί να εφαρμόζεται μειωμένος συντελεστής για το τσίπουρο και την τσικουδιά, δεδομένου ότι η Οδηγία 92/834 δεν προβλέπει τέτοιους μειωμένους συντελεστές και τα κράτη- μέλη δεν επιτρέπεται να θεσπίζουν κατά τη διακριτική τους ευχέρεια, καθεστώτα που παρεκκλίνουν από τα προβλεπόμενα στην Οδηγία 92/83".

Πρόσθεσε δε, σύμφωνα με τον "Ελεύθερο Τύπο", ότι η Κομισιόν παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις για να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα λάβει τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να συμμορφωθεί με την απόφαση του Δικαστηρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση