GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μήνυμα στήριξης σε Ελλάδα - Κύπρο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας

Συμπεράσματα σχετικά με την Τουρκία ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατά το δείπνο των ηγετών που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης σ...

Συμπεράσματα σχετικά με την Τουρκία ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατά το δείπνο των ηγετών που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με το κείμενο που εγκρίθηκε: «Tο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει τα προηγούμενα συμπεράσματά του σχετικά με την Τουρκία στις 22 Μαρτίου και στις 20 Ιουνίου".
"Επαναλαμβάνει τα συμπεράσματά του της 17ης και 18ης Οκτωβρίου σχετικά με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου", αναφέρεται στο κείμενο.
Επιπλέον σημειώνεται ότι "το μνημόνιο συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες για τα τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει χωρίς αμφιβολία την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο σχετικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας".
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοοτάκης, αναμενόταν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, να θέσει το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων, με αποκορύφωμα τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, στο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών, ενώ το ίδιο ζήτημα, εξάλλου, έθεσε και στη Σύνοδο του ΕΛΚ και στη συνάντηση που είχε με τον Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος εξέφρασε την απόλυτη στήριξή του στην ελληνική πλευρά.


Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός, κατά το δείπνο, ενημέρωσε τους ηγέτες για τις τουρκικές ενέργειες και για το γεγονός ότι η «συμφωνία» Λιβύης - Τουρκίας είναι άκυρη και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα κατά το Διεθνές Δίκαιο. Τόσο ως προς το περιεχόμενό της, αφού καταπατά τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας, όσο και ως προς τη διαδικασία, καθώς το λιβυκό κοινοβούλιο δεν την έχει εγκρίνει. Στο δείπνο, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, κοινός τόπος μεταξύ των ηγετών ήταν ότι οι ενέργειες αυτές είναι αντίθετες με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).
Από την κυβέρνηση σημείωναν ότι ήταν τρεις άξονες που επεδίωκε η Αθήνα να αποτυπωθούν στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής: Πρώτον να καταδικαστεί η τουρκική προκλητικότητα, δεύτερον να διατυπωθεί ότι δεν παράγει κανένα νόμιμο αποτέλεσμα και τρίτον να στηριχθεί απερίφραστα η Ελλάδα και η Κύπρος. “Ελπίζουμε να τα δούμε και τα τρία, με εμφατικό τρόπο, στα συμπεράσματα", σημείωναν νωρίτερα.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως “είχαμε μιας ενέργεια που παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο. Εμείς κάναμε όλες τις διπλωματικές ενέργειες και ο πρωθυπουργός έκανε ό,τι έπρεπε με στόχο τη διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας. Αναμένουμε μια σαφή αποτύπωση και στα συμπεράσματα του συμβουλίου όλων των ηγετών της ΕΕ”. Τελικά, η Αθήνα έλαβε κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών της Συνόδου Κορυφής την πλήρη και ομόφωνη στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, όπως αποτυπώθηκε και στα συμπεράσματα.


Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, κατά την καταληκτική δημοσιογραφική διάσκεψη, επεσήμανε: "Eίχαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε ορισμένα διεθνή θέματα απόψε και ειδικά το ζήτημα της Τουρκίας. Εκφράσαμε την πλήρη αλληλεγγύη μας με την Κύπρο και την Ελλάδα και θεωρούμε σημαντικό στο μέλλον να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τον διάλογο με τη σημαντική αυτή χώρα, γνωρίζουμε ότι ειδικά για το μεταναστευτικό είναι σημαντικό να κρατήσουμε τη στενή συνεργασία, αλλά γνωρίζουμε ότι την ίδια στιγμή είναι σημαντικό να έχουμε ένα στρατηγικό όραμα στο βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο επίπεδο για το τι θέλουμε από αυτή τη σημαντική χώρα για το μέλλον της Ευρώπης".
🔴 LIVE NOW: Press conference by @eucopresident @charlesmichel and @vonderleyen following the first working session of #EUCO https://t.co/0fHraJZ7cp
— EU Council Press (@EUCouncilPress) December 13, 2019
Με πληροφορίες από Real.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση