GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αντικειμενικές αξίες: Έρχονται αυξήσεις-φωτιά - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Η απότομη άνοδος των τιμών των ακινήτων, τόσο για κατοικίες όσο και για επαγγελματικούς χώρους, που παρατηρείται τους τελευταίους μήν...

Η απότομη άνοδος των τιμών των ακινήτων, τόσο για κατοικίες όσο και για επαγγελματικούς χώρους, που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες μετά την παρατεταμένη κρίση που βύθισε τα τελευταία χρόνια την κτηματαγορά, αποτελεί σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, οδηγό αυξήσεων για τις νέες αντικειμενικές αξίες που αναμένεται να ανακοινωθούν πριν από το Πάσχα του 2020 δηλ. έως τις 19 Απριλίου.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες του "Βήματος της Κυριακής", 15μελής ειδική ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί από τις 4 Οκτωβρίου στο υπουργείο Οικονομικών και συνεδριάζει δύο φορές την εβδομάδα υπό τον γενικό γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής, Χρήστο Τριαντόπουλο, προχωρεί με γρήγορους ρυθμούς στην καταγραφή περίπου 7.000 περιοχών και οικισμών σε ολόκληρη την επικράτεια που ενώ είναι εντός σχεδίου δόμησης, παραμένουν για πολλά χρόνια εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού, με αποτέλεσμα ο καθορισμός της φορολογητέας αξίας να γίνεται από τις κατά τόπους εφορίες βάσει των λεγόμενων συγκριτικών στοιχείων.

Οι περιοχές αυτές για πρώτη φορά θα αποκτήσουν τιμές ζώνης και αυτό σημαίνει ότι οι φόροι μεταβίβασης, ο ΕΝΦΙΑ και άλλοι φόροι που αφορούν στα ακίνητα θα υπολογίζονται πλέον βάσει των νέων τιμών ζώνης.

Σύμφωνα με το "Βήμα", χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι το Ληξούρι στην Κεφαλλονιά όπου είναι εκτός αντικειμενικών αξιών, όπως και όλοι οι άλλοι οικισμοί του μεγαλύτερου νησιού του Ιονίου, με εξαίρεση το Αργοστόλι που διαθέτει τιμές ζώνης. Εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων βρίσκεται και ολόκληρη η Ιθάκη.

Στην Ηπειρο, σε ολόκληρο τον Νομό Άρτας εντός αντικειμενικού συστήματος βρίσκεται μόνο η πόλη της Άρτας. Όλοι οι υπόλοιποι οικισμοί του νομού παραμένουν εκτός τιμών ζώνης.

Στη Θεσσαλονίκη σε περιοχές που βρίσκονται στο λιμάνι, στη Νέα Μεσημβρία, στο Καυτανζόγλειο, στη Διεθνή Εκθεση, στην πλατεία Δικαστηρίων και αλλού είναι εκτός αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού αξίας ακινήτων. Σε λίγους μήνες όμως θα καθοριστούν και γι’ αυτές τιμές ζώνης.

Στην Αττική χαρακτηριστικές περιπτώσεις περιοχών που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος και θα ενταχθούν έως το Πάσχα του 2020 στο σύστημα της Εφορίας είναι η περιοχή Τουρκοβούνια πάνω από το Γαλάτσι και το Ψυχικό, η περιοχή του Σισμανογλείου στα σύνορα Αμαρουσίου – Μελισσίων, ο Παράδεισος Αμαρουσίου, το Πολύδροσο Χαλανδρίου – Αμαρουσίου, η περιοχή Μπαλάνα στον Γέρακα και κομμάτι της Νέας Μάκρης Αττικής.

Στο νησί των ανέμων, τη Μύκονο, που αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων «celebrities» και γίνονται κάθε χρόνο εκατοντάδες αγοραπωλησίες ακινήτων σε δυσθεώρητα ποσά, πολλές περιοχές και ολόκληροι οικισμοί παραμένουν εκτός αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού των αξιών ακινήτων, όπως είναι το Καλό Λιβάδι, η Ψαρού, η Ελιά, το Μπλιντρί (super paradise), ο Αγιος Λάζαρος κ.τ.λ. Σε αυτές τις περιοχές αναμένονται να καθιερωθούν τιμές ζώνης οι οποίες θα πλησιάζουν σημαντικά τις πραγματικές τιμές.

Σε άλλα νησιά του Αιγαίου, όπως είναι η Κάλυμνος, εντός αντικειμενικού συστήματος είναι μόνο η Χώρα. Το ίδιο συμβαίνει και στην Κω, ενώ εκτός παραμένει η Κάρπαθος και άλλα νησιά.

Στην Ηλεία υπάρχουν οικισμοί και περιοχές κοντά στη Ζαχάρω και το Κατάκολο, όπου παραμένουν εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού, ενώ εκτός αντικειμενικών αξιών παραμένουν περιοχές στην Ανδραβίδα.

Η επέκταση των αντικειμενικών αξιών σε 7.000 περιοχές-οικισμούς είναι δεδομένο ότι θα επιφέρει και αύξηση στις φορολογητέες αξίες των ακινήτων που βρίσκονται σε αυτές.

Στο στόχαστρο αναμένεται να βρεθούν ακίνητα που βρίσκονται σήμερα σε παραθαλάσσιες περιοχές και νησιά εκτός αντικειμενικού συστήματος και οι απώλειες εσόδων για το κράτος είναι τεράστιες.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση