GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Βερολίνο: Άρση του συναγερμού - Τι ανέφερε η γερμανική αστυνομία

Η βερολινέζικη αστυνομία ήρε αργά το βράδυ του Σαββάτου τον συναγερμό και τερμάτισε τον αποκλεισμό της χριστουγεννιάτικης αγοράς στην...

Η βερολινέζικη αστυνομία ήρε αργά το βράδυ του Σαββάτου τον συναγερμό και τερμάτισε τον αποκλεισμό της χριστουγεννιάτικης αγοράς στην Μπραϊτσάιντπλατς, η οποία είχε μετατραπεί πριν από τρία χρόνια σε θέατρο πολύνεκρης τρομοκρατικής ενέργειας. Ο αποκλεισμός ήρθη και οι δρόμοι γύρω από την πλατεία παραδόθηκαν ξανά στην κυκλοφορία περί τις 22:00 [τοπική ώρα· 23:00 ώρα Ελλάδας]. Τα δρομολόγια του βερολινέζικου σιδηροδρόμου S-Bahn επαναλήφθηκαν κανονικά.

Η αστυνομία επικαλέστηκε όταν ανακοίνωσε τη λήψη έκτακτων μέτρων νωρίτερα την «πιθανή» παρουσία «ύποπτου αντικειμένου».

Η επιχείρηση διεξήχθη εξαιτίας της παρουσίας στην αγορά δύο προσώπων που έλεγξε η αστυνομία, κάτι που δημιούργησε την «υποψία» αυτή, που πάντως «δεν επιβεβαιώθηκε», σύμφωνα με μια εκπρόσωπο της αστυνομίας του Βερολίνου.

Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης απέκλεισαν νωρίτερα όλους τους δρόμους γύρω από τη χριστουγεννιάτικη αγορά. Περίπου 350 αστυνομικοί και πολλά σκυλιά ειδικά εκπαιδευμένα για τον εντοπισμό εκρηκτικών αναπτύχθηκαν στην πλατεία και την ευρύτερη περιοχή.

«Όλοι οι επισκέπτες έφυγαν από τη χριστουγεννιάτικη αγορά με ήρεμο και συντεταγμένο τρόπο. Σας ευχαριστούμε. Οι συνάδελφοί μας αρχίζουν τώρα την έρευνα στην Μπραϊτσάιντπλατς και στην εκκλησία», ανέφερε νωρίτερα μέσω Twitter η αστυνομία, αναφερόμενη στην Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche.

Σύμφωνα με τις ψηφιακές εκδόσεις της ταμπλόιντ εφημερίδας Bild και της εφημερίδας Die Welt, η αστυνομία συνέλαβε δύο άνδρες, αμφότερους Σύρους, που φέρονταν να είναι έμπειροι στον χειρισμό εκρηκτικών. Οι εφημερίδες δεν επικαλέστηκαν κάποια πηγή.

Ωστόσο αργότερα, το τηλεοπτικό δίκτυο NTV και το Γερμανικό Πρακτορείο μετέδωσαν ότι δεν έγιναν συλλήψεις, απλώς η αστυνομία σταμάτησε δύο άνδρες για έλεγχο. Το όνομα ενός εξ αυτών ήταν παρόμοιο με εκείνο ενός τζιχαντιστή του Ισλαμικού Κράτους σε βάρος του οποίου εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης των αρχών των ΗΠΑ. Αυτό πυροδότησε τον συναγερμό.

Τη 19η Δεκεμβρίου 2016, σε επίθεση με τη χρήση φορτηγού ως όπλου σε αυτή τη χριστουγεννιάτικη αγορά, στην καρδιά του Βερολίνου, είχαν σκοτωθεί 12 άνθρωποι, ενώ είχαν τραυματιστεί άλλοι 48. Ο νεαρός που οι γερμανικές αρχές κατονόμασαν ως τον βασικό ύποπτο, ο Άνις Άμρι, Τυνήσιος, σκοτώθηκε μερικές ημέρες αργότερα από πυρά αστυνομικών στα προάστια του Μιλάνου, στην Ιταλία.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση