GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πάιατ: Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν συμφέρον να παραμείνει η Τουρκία “δεμένη” με τη Δύση και το ΝΑΤΟ

«Θα ήθελα να δώσω έμφαση στην μεγάλη σημασία της πρόσκλησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον στις 7 Ιανουαρίου και την φανταστι...

«Θα ήθελα να δώσω έμφαση στην μεγάλη σημασία της πρόσκλησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον στις 7 Ιανουαρίου και την φανταστική ευκαιρία που προσφέρει για αναδειχτεί το πόσο έχει αλλάξει η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες και για την αμερικανική δέσμευση να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό ώστε να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα πάει μπροστά στους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων αλλά και της δημιουργίας θέσεων εργασίας», δήλωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, στο περιθώριο του συνεδρίου του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου.

«Αλλά και για να υπογραμμίσουν οι ΗΠΑ τη δέσμευσή τους στο όραμα της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή. Μια χώρα που είναι εποικοδομητικός “παίκτης” σε μια ευρεία περιοχή, που εκτείνεται από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα. Μια χώρα που μοιράζεται τις ίδιες αξίες μαζί μας και μια χώρα που μετά από μια πολύ δύσκολη δεκαετία κινείται και πάλι προς τα εμπρός σε οικονομικό επίπεδο, με έναν τρόπο που είναι καλό για την Ελλάδα αλλά και για τις ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για την τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Πάιατ απάντησε τα εξής:

«Πρώτον, η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν κοινό, ισχυρό συμφέρον να παραμείνει η Τουρκία «δεμένη» με τη Δύση. Δεμένη με τη δύση, δεμένη στο ΝΑΤΟ, δεσμευμένη στην ευρωατλαντική συμμαχία. Δεύτερον, έχουμε επανειλημμένα εκφράσει την εκτίμησή μας για τα βήματα τα οποία έχει κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του για να εξασφαλίσουν ότι τα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας είναι ανοιχτά για να καταστήσει σαφές ότι η Ελλάδα δεν αναζητά ούτε κλιμάκωση ούτε εντάσεις.

Τέλος, θέλω να σημειώσω αναφορικά με αυτό το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης ότι δεν έχουμε δει ακόμη το κείμενο αλλά σίγουρα έχουμε δει μία κίνηση η οποία ξεφεύγει από τις καταστάσεις σταθερότητας την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες επιζητούν και ελπίζουμε ότι σύντομα το ενδιαφέρον θα στραφεί ξανά στο να χτιστούν γέφυρες συνεργασίας βασισμένες στο διεθνές δίκαιο κάτι το οποίο ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών Μάικ Πομπέο έκανε ξεκάθαρο στις δηλώσεις του όταν βρέθηκε στην Αθήνα».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση