GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πέτσας: Δεν μπορεί το ΝΑΤΟ να αδιαφορεί όταν ένα μέλος του παραβιάζει ανοιχτά το Διεθνές Δίκαιο - ΒΙΝΤΕΟ

Στις τουρκικές προκλήσεις θα αναφερθεί ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο και θα ζητήσει από τη Συμμαχία να πάρει θέση, ό...

Στις τουρκικές προκλήσεις θα αναφερθεί ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο και θα ζητήσει από τη Συμμαχία να πάρει θέση, όπως είπε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Δεν μπορεί μια συμμαχία να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το Διεθνές Δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά άλλου μέλους της. Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την πατρίδα μας που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας», είπε ο κ. Πέτσας σύμφωνα με το ΑΠΕ, υπενθυμίζοντας δηλώσεις του πρωθυπουργού και πρόσθεσε:

«Ο πρωθυπουργός έχει, ήδη, διαμηνύσει ότι η Ελλάδα "ξέρει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα"». Ανέφερε ακόμη ότι στο πλαίσιο αυτό, κατόπιν αιτήματος της τουρκικής πλευράς, αύριο, 4 Δεκεμβρίου 2019 (στις 14:30 ώρα Λονδίνου), θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο πρωθυπουργός, είπε ο κ. Πέτσας, θα θέσει στον Πρόεδρο Ερντογάν όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας ενώ σημείωσε ότι «και όπως τονίζει ο πρωθυπουργός, "θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά -και είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες". Η στάση της Τουρκίας οδηγεί στη διπλωματική της απομόνωση». Τόνισε δε, πως «σε ό,τι αφορά στην ουσία του ζητήματος οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες: Η απόπειρα της Τουρκίας να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών -όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο- με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια, δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα. Δεν μπορεί δηλαδή να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι εδραιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο και, ειδικότερα, στο Δίκαιο της Θάλασσας». Και, επισήμανε ότι «ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συντονίζει ήδη μια σειρά δράσεων που απαντούν έμπρακτα στις τουρκικές προκλήσεις. Έθεσε το ζήτημα στον Ιταλό πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε, κατά τη συνάντησή τους στη Ρώμη στις 26/11, και στον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία, από τον οποίο ζήτησε τη στήριξη της Γαλλίας».

Επίσης, ανέφερε πως στη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών που συμμετείχαν στη Διάσκεψη για το Κλίμα, στη Μαδρίτη, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε χθες στις έρευνες που γίνονται στην Ανατολική Μεσόγειο, κατήγγειλε τις ενέργειες της Τουρκίας και ζήτησε τη στήριξη της ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι οι τουρκικές κινήσεις υπονομεύουν τις πολιτικές αξιοποίησης νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου από την ευρύτερη περιοχή.

Πρόσθεσε ότι, παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε την Αίγυπτο (1/11) και συμφώνησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του να επιταχυνθούν οι συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών.

Υπενθύμισε ότι αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης ο υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τον Τούρκο πρεσβευτή στην Αθήνα στο Υπουργείο Εξωτερικών (28/11) προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις, επίσης στο ΥΠΕΞ κλήθηκε (29/11) και ο πρεσβευτής της Λιβύης, από τον οποίο ζητήθηκε να γνωστοποιήσει άμεσα, το περιεχόμενο του μνημονίου, ειδάλλως θα ληφθεί απόφαση απέλασής του.

Ταυτόχρονα, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην Ε.Ε. ενημέρωσε την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας κυρία Φεντερίκα Μογκερίνι για την εξέλιξη της κατάστασης, ενώ ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας έθεσε το θέμα στο πλαίσιο του Coreper.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας ενημέρωσε για τις πρόσφατες εξελίξεις τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων.

Διάσκεψη Μαδρίτης, πολιτικές για την κλιματική αλλαγή

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετείχε χθες στη Διάσκεψη του Ο.Η.Ε. για την κλιματική αλλαγή που έγινε στη Μαδρίτη -ανέφερε ακόμη στην εισαγωγική τοποθέτησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος- και υπογράμμισε (σ.σ. ο πρωθυπουργός) ότι η χώρα μας υιοθετεί πλήρως τους φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά την επίτευξη ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα ως το 2050.

Έχουμε οριστικοποιήσει, ανέφερε, το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα και κλείνουμε τις λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής το αργότερο έως το 2028 ενώ την ίδια στιγμή αναπτύσσουμε σχέδιο με στόχο να τονώσουμε τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών έως το 60% εντός της επόμενης δεκαετίας.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, όπως είπε ο κ. Πέτσας, ότι αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποστηρίξει τη μετάβαση των περιοχών μας όπου γίνεται εξόρυξη λιγνίτη, παρέχοντας επαρκή χρηματοδότηση στις χώρες που ανταποκρίνονται στις προκλήσεις και εξέφρασε, μάλιστα, την πεποίθηση ότι η χώρα μας μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για το πώς η ενεργειακή μετάβαση και η δράση για το κλίμα μπορούν να εμφυσήσουν ελπίδα στη νέα γενιά, δημιουργώντας «πράσινες» θέσεις εργασίας και βιώσιμη ανάπτυξη. Σημείωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε, επίσης, στην πρόθεσή μας να συγκαλέσουμε Διάσκεψη υψηλού επιπέδου στην Αθήνα τον επόμενο χρόνο, έτσι ώστε, κάτω από τη σκιά της Ακρόπολης, να διασφαλίσουμε πως τα μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που άντεξαν μέχρι τώρα τη δοκιμασία του χρόνου, δεν θα καταστραφούν.

Νωρίτερα, όπως ανέφερε, σε συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών που μετείχαν στη Διάσκεψη, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε την αύξηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την ενίσχυση των πολιτικών που αφορούν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τονίζοντας ότι μια ευρωπαϊκή κλιματική πολιτική «μπορεί να επιτευχθεί μόνο με αυξημένα κοινοτικά χρηματοδοτικά εργαλεία και μέσα».

Τις επόμενες ημέρες για δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την πολιτική προστασία

Στα σχέδια της Πολιτικής προστασίας «Δάρδανος» για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, και «Ιόλαος», για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Είπε πως με τα δύο αυτά σχέδια, επιδιώκεται η άμεση και συντονισμένη απόκριση των εμπλεκόμενων φορέων σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο για την υλοποίηση προπαρασκευαστικών μέτρων και δράσεων πολιτικής προστασίας, τα οποία θα συμβάλουν στην ετοιμότητα του ανθρώπινου δυναμικού και των μέσων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.

Τα σχέδια, ανέφερε, περιλαμβάνουν αναλυτικά κάθε ενέργεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων ξεχωριστά, σε περίπτωση εκδήλωσης φυσικών φαινομένων. Τόνισε πως πρόκειται για δράσεις που στοχεύουν στην προστασία της ζωής και της υγείας των πολιτών που αποτελεί το πρώτο μέλημα του κράτους, αλλά και της περιουσίας τους, καθώς και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των υποδομών της χώρας.

Τις επόμενες ημέρες, όπως τόνισε, θα δοθεί για δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την πολιτική προστασία, ενώ μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, σύμφωνα και με τις εντολές του πρωθυπουργού, θα έχουν ολοκληρωθεί και όλα τα υπόλοιπα σχέδια για τις φυσικές καταστροφές.

«Σήμα» εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία

Αναφερόμενος στις οικονομικές εξελίξεις είπε πως σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας που καταρτίζει το ΙΟΒΕ, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος ανήλθε τον μήνα Νοέμβριο στις 107 μονάδες, με την ανοδική τάση να προέρχεται κυρίως από τη βελτίωση στον κλάδο των υπηρεσιών και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Σημείωσε ότι, ο δείκτης οικονομικού κλίματος βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, ενώ ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαεννέα ετών. Πρόσθεσε, πως η βελτίωση των προσδοκιών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας συμβαίνει σε μια περίοδο που οι προσδοκίες στην υπόλοιπη Ευρώπη παρουσιάζουν, κατά μέσο όρο, κάμψη.

Ενώ συμπλήρωσε ότι το κλίμα στις αγορές παραμένει θετικό, καθώς ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου έκλεισε την περασμένη εβδομάδα πάνω από το επίπεδο των 900 μονάδων, ενώ η χώρα δανείζεται με ιστορικά χαμηλά επιτόκια.

Τα στοιχεία αυτά, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αποδεικνύουν την εμπιστοσύνη που υπάρχει πλέον στις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και είναι μια σαφής ψήφος εμπιστοσύνης στην πολιτική της κυβέρνησης.

Τα στοιχεία αυτά, συμπλήρωσε πως συμβάλλουν, επίσης, στην επιδίωξή μας για μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων που βρίσκεται στον πυρήνα της στρατηγικής μας, για την οικονομία.

Στο αυριανό Eurogroup, όπως τόνισε, αναμένεται η θετική ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης της ενισχυμένης εποπτείας. Αναμένουμε, είπε, επίσης να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των κερδών των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (ANFA's και SMP's).

Η ελληνική κυβέρνηση, υπογράμμισε, έχει ήδη θέσει το θέμα αλλαγής χρήσης των χρημάτων αυτών. Με στόχο να αξιοποιηθούν ενισχύοντας περαιτέρω την ανάπτυξη, γεγονός που είναι προς το συμφέρον και της Ελλάδας και των δανειστών.

Το νομοθετικό έργο των επόμενων ημερών

Τη στρατηγική της κυβέρνησης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία ανέπτυξε σε Ημερίδα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος έχει οριστεί από τον πρωθυπουργό συντονιστής της στρατηγικής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ΑμεΑ, είπε στις εισαγωγικές του ανακοινώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Υπενθύμισε, ότι, η στρατηγική αυτή αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού, και πρόσθεσε ότι «ήδη, συγκροτήθηκε η τεχνική επιτροπή με τη συμμετοχή εκπροσώπων των συναρμόδιων Υπουργείων και της Συνομοσπονδίας για την επεξεργασία συγκεκριμένων προτάσεων που θα οδηγήσουν στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης».

Το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης

Για το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης ο κ. Πέτσας είπε πως:

1ον. Βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Ρυθμίσεις θεμάτων υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας».

Αφορά στον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16, την υποστήριξη των MIRAGE-2000/5. Κυρώνεται επίσης το σχέδιο Συμφωνίας Διευθέτησης Διαφοράς μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών ThyssenKrupp Marine Systems και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ Α.Ε. που αφορά στα Επιπλέον Υλικά (Excess Materials) των υποβρυχίων.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται, επίσης, ρυθμίσεις που αφορούν:

- Στη χορήγηση αποδεικτικών φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας στα «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Α.Β.Ε.Ε.».

- Στην εξόφληση δαπανών στρατιωτικών νοσοκομείων και ΝΙΜΤΣ.

- Σε θέματα σταδιοδρομικής φύσης των εθελοντών μακράς θητείας και επαγγελματιών οπλιτών.

- Στις μετατάξεις του πολιτικού προσωπικού του Υπουργείου.

- Και στη χορήγηση μερισμάτων από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού.

Να σημειωθεί ότι ποσοστό περίπου 80% των 279 εκατ. ευρώ που αφορούν την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16, θα αναληφθεί από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) γεγονός που θα ενισχύσει την αμυντική βιομηχανία της χώρας μας.

2ον. Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο που παρέχει στους Έλληνες εκλογείς που διαμένουν στο εξωτερικό τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο της μόνιμης διαμονής τους. Βασίζεται στη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις διαβουλεύσεις που έγιναν στο Υπουργείο Εσωτερικών με εκπροσώπους των κομμάτων, μετά την πρωτοβουλία των συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και όπως σημείωσε ο κ. Πέτσας, είχαμε εξαρχής δηλώσει ότι η βούληση της Νέας Δημοκρατίας ήταν η σύνθεση των απόψεων, ώστε να καταστεί δυνατή και η ψήφιση του νομοσχεδίου από την αυξημένη πλειοψηφία των 200 βουλευτών που απαιτεί το Σύνταγμα.

Προφανώς δεν προβλέπει όσα ακριβώς θέλαμε. Κάναμε όμως ό,τι χρειαζόταν για να πετύχουμε την αναγκαία συναίνεση που μας φέρνει επιτέλους κοντά σε μία μεγάλη θεσμική τομή, ώστε οι Έλληνες εκλογείς εκτός Επικρατείας να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους, έστω και αφού χρειάστηκε να περάσει μισός περίπου αιώνας από τότε που το προέβλεψε το Σύνταγμά μας.

3ον. Σήμερα, αυτήν την ώρα, η υπουργός Παιδείας παρουσιάζει τους άξονες του νομοσχεδίου που προβλέπει βήματα για την αναβάθμιση του δημόσιου Πανεπιστημίου, καθώς και την ίδρυση μιας ενισχυμένης Αρχής -της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ)- η οποία θα έχει ευρύτερες, ουσιαστικές, αρμοδιότητες και θα αντικαταστήσει την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ).

Ειδικότερα θα προβλέπεται:

  • Ενίσχυση με νέες αρμοδιότητες όπως η αξιολόγηση των Πανεπιστημίων, η σύνδεση της αξιολόγησης με τη χρηματοδότηση και ο στρατηγικός σχεδιασμός.
  • Διεύρυνση των υφιστάμενων αρμοδιοτήτων πιστοποίησης.
  • Προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των μελών της Αρχής με την πρόβλεψη περαιτέρω εγγυήσεων κατά τη διαδικασία ορισμού των μελών της.

Δείτε το βίντεο:

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση