GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δένδιας: Δεν υποτιμούμε τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, δεν αποδεχόμαστε ότι πρόκειται για ένα έγκυρο νομικό κείμενο - ΒΙΝΤΕΟ

Η κυβέρνηση δεν υποτιμά καθόλου το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης, ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών στην παρέμβασή του στη Βουλή, σημειώνον...

Η κυβέρνηση δεν υποτιμά καθόλου το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης, ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών στην παρέμβασή του στη Βουλή, σημειώνοντας πως "ίσα ίσα το θεωρούμε κλιμάκωση από την τουρκική πλευρά”, αλλά, όπως τόνισε, “είμαστε απολύτως υποχρεωμένοι να υπογραμμίζουμε και τα ουσιαστικά ζητήματα νομιμοποίησης που ακυρώνουν την ίδια την ύπαρξή του”.

Διευκρίνισε, στη συνέχεια ότι “η ελληνική πλευρά δεν είναι καθόλου διατεθειμένη να αποδεχτεί ότι αυτό το κείμενο αποτελεί ένα έγκυρο νομικό κείμενο, το οποίο υπεγράφη μεταξύ δύο άλλων χωρών”.

Ο Νίκος Δένδιας κατέστησε σαφές ότι "υπήρχε μία προφανής προεργασία, την είδατε πώς αυτή εξελίχθηκε μετά την ανακοίνωση της Τουρκίας ότι είχε υπογράψει το συγκεκριμένο μνημόνιο”. Και μάλιστα, όπως είπε, “είχε προυπάρξει και σωρεία ενεργειών για την αποτροπή. Όμως λόγω των συνθηκών επί του εδάφους της Λιβύης ο κ. Σεράτς και ο υπουργός Εξωτερικών -που σε εμένα είχε δώσει τον Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη τη διαβεβαίωση ότι αυτό το κείμενο απέχει και ως σκέψη ακόμα της διεθνούς νομιμότητας και ότι δεν πρόκειται να υπογραφεί, εσύρθη να υπογράψει στην Κωνσταντινούπολη αυτό το φερόμενο ως μνημόνιο”.

Αναφερόμενος στη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ για τις τουρκικές προκλήσεις, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η μεν ΕΕ “έχει πάρει απόφαση για κυρώσεις και είναι στο στάδιο της εξειδίκευσης κατά ποίων φυσικών και κατά ποίων νομικών προσώπων θα ληφθούν αυτά τα μέτρα” σχολιάζοντας πως “δεν υπάρχει καμία υστέρηση ως προς αυτό", ενώ υπογράμμισε για τις ΗΠΑ ότι “γνωρίζετε ότι το κλίμα στα νομοθετικά σώματα είναι εξαιρετικά βαρύ για την Τουρκία, ενώ συμπλήρωσε πως το ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση που χρησιμοποιεί βαρύ λεξιλόγιο και υπογράμμισε ότι η ανακοίνωση αυτή βγήκε ώρες μετά τη συνάντηση Ερντογάν-Τραμπ στο Λονδίνο”. “Αισθανόμαστε ότι η χώρα χρησιμοποιεί τα ερείσματά της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”, σημείωσε ο κ. Δένδιας.

Σχετικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο κ. Δένδιας τόνισε πως "δεν υπήρξε καμία κυβερνητική πηγή, ούτε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ούτε από το ΥΠΕΞ που να ανακοίνωσε τη διακοπή των συζητήσεων για τα ΜΟΕ. Θα ήταν και λάθος μεγάλο. Έχουμε συμφωνήσει ότι παρά την κρίση, οφείλουμε να συζητάμε γιατί είναι ο μόνος τρόπος αποκλιμάκωσης της έντασης” και έκανε λόγο για δημοσιογραφικές πληροφορίες που δεν υπήρχαν ως πραγματικότητα.

Ο υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε να σχολιάσει την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα, πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο Λονδίνο, αναφέροντας πως “υπήρξε έκπληξη για εμάς, και όχι ευχάριστη”. “Μία συνάντηση, που όπως είπε, ας μην κοροϊδευόμαστε, επρόκειτο να διεξαχθεί σε κλίμα βεβαρυμένο από τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας με την υπογραφή της συμφωνίας με τη Λιβύη, αλλά και τη συμπεριφορά της στο μεταναστευτικό”. Τόνισε, δε, πως “το προβληματικό της διγλωσσίας υφίστατο επί προηγούμενης κυβέρνησης, καθώς το ΥΠΕΞ και το Άμυνας διαχειρίζονταν την εξωτερική πολιτική ως διακριτές οντότητες και ότι οι δύο αυτοί φορείς δεν επικοινωνούσαν”. Ως εκ τούτου, σημείωσε “είναι άδικο να εκπέμπονται κατηγορίες κατά αυτής της κυβέρνησης για ασυνεννοησία”.

Εξέφρασε την ευχή "να υφίσταται εθνική ομόνοια και να μην υπάρχουν τέτοιες τοποθετήσεις σε κρίσιμα για τη χώρα χρονικά σημεία”, τόνισε ότι “η κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση στον δημόσιο διάλογο για την εξωτερική πολιτική είναι ο λαϊκισμός και η πατρηδοκαπηλία”, ενώ κατάληξε λέγοντας πως “η συνεννόηση και η συναίνεση είναι το εθνικό μας συμφέρον”.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση