GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κοινωνικό μέρισμα: Δεύτερη ευκαιρία για όσους απορρίφθηκαν - Ποιοι μπορούν να κάνουν νέα αίτηση

Δεύτερη ευκαιρία για χιλιάδες ΑμεΑ εν δυνάμει δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος που απορρίφθηκαν από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ λόγω ...

Δεύτερη ευκαιρία για χιλιάδες ΑμεΑ εν δυνάμει δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος που απορρίφθηκαν από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ λόγω προβλημάτων με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δίνεται μετά από διορθώσεις που έγιναν στην πλατφόρμα τις τελευταίες ώρες με στόχο να μοιραστούν τελικά 200 εκατ. ευρώ σε περίπου 300.000 νοικοκυριά.

Όπως διευκρίνισε την Κυριακή σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1 ο υφυπουργός Οικονομικών , Θεόδωρος Σκυλακάκης, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων επικαιροποίησε τις τελευταίες ημέρες τη λίστα των τελικών δικαιούχων “διορθώνοντας“ λάθη και παραλείψεις που απέκλειαν χιλιάδες περιπτώσεις, ειδικά γονιών με παιδιά ΑμεΑ. Εκτίμησε δε ότι το 50% όσων έχουν κάνει ένσταση θα λάβουν τελικά το κοινωνικό μέρισμα. Σημείωσε επίσης ότι μετά τις τελευταίες διορθώσεις “πρασίνισαν “ μέχρι και χθες το μεσημέρι περίπου 20.000 “κόκκινες” αιτήσεις δικαιούχων ΑμεΑ.

Τι άλλαξε

Οι τροποποιήσεις που έγιναν από την ΑΑΔΕ και την ΗΔΙΚΑ αφορούν σε δύο βασικές κατηγορίες όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΗΔΙΚΑ στην ιστοσελίδα www.koinonikomerisma.gr:

-Η πρώτη είναι αυτή των δικαιούχων οι οποίοι στις φορολογικές τους δηλώσεις δεν είχαν δηλώσει το ΑΦΜ των εξαρτώμενων μελών. Είναι χιλιάδες αυτές οι περιπτώσεις, καθώς η αναγραφή του ΑΦΜ του εξαρτώμενου μέλους δεν ήταν υποχρεωτική. Δηλαδή, στη διαδικασία υποβολής της δήλωσης επέτρεπε να μη συμπληρωθεί ο ΑΦΜ. Βάσει της νομοθεσίας, η απόκτηση ΑΦΜ από τα ΑΜΕΑ καθίσταται υποχρεωτική από τη στιγμή που γίνονται δικαιούχοι του προνοιακού επιδόματος (κυμαίνεται από 320 έως 600 ευρώ ανάλογα με τον βαθμό αναπηρίας).

- Η δεύτερη είναι αυτή των δικαιούχων οι οποίοι είχαν υποβάλει εκπρόθεσμα φορολογική δήλωση για κάποια από τα προηγούμενα επτά έτη όπως προέβλεπε το σχετικό κριτήριο μέσω του οποίου πιστοποιούνταν η μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα.

Χωρίς ένσταση

Μετά τις διορθώσεις που έγιναν όσοι ανήκουν στις δύο αυτές κατηγορίες δεν χρειάζεται να μπουν στη διαδικασία υποβολής της ένστασης όπως αναφέρει η εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος". Πρώτα θα πρέπει να δοκιμάσουν να κάνουν εκ νέου κανονική αίτηση και ας έχει απορριφθεί από το σύστημα μέχρι τώρα. Από τη στιγμή που υπάρχει καινούργιος κατάλογος δικαιούχων, αυτή τη φορά η αίτηση μπορεί να λάβει «πράσινο» χρώμα (εγκριτικό) και όχι κόκκινο (απορριπτικό). Σε αυτή την περίπτωση το μόνο που θα χρειάζεται θα είναι η αναγραφή του σωστού IBAN και τίποτα άλλο.

Ακόμη όμως και αν οι διορθώσεις που έγιναν αποδειχθούν ξανά ελλιπείς όσοι δεν μπορούν να διορθώσουν το πρόβλημά τους με τον τρόπο που προαναφέρθηκε τους απομένει η διαδικασία υποβολής της ένστασης που έχει προθεσμία μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου Τα αιτήματα συγκεντρώνονται ήδη από την ΗΔΙΚΑ και αποστέλλονται στην ΑΑΔΕ για διερεύνηση. Το Αίτημα Ένστασης υποβάλλεται από τη σελίδα της αίτησης σε περίπτωση μη έγκρισης. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που δεν εγκρίθηκαν λόγω ΙΒΑΝ και έχουν ενημερωθεί σχετικά κατά την υποβολή της αίτησης.

Τόσο ο κ. Σκυλακάκης όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας επιβεβαίωναν χθες ότι τα νοικοκυριά που θα ευεργετηθούν από το κοινωνικό μέρισμα από τα 200.000 που υπολογίζονταν αρχικά τώρα θα περάσουν τις 280.000 και μπορεί να φτάσουν και τις 300.000. Το δε κονδύλι που διατεθεί από τα 175 εκατ. ευρώ αναμένεται να φτάσει τα 200.000 εκατ. ευρώ, αφού από τον αρχικό σχεδιασμό μέχρι κα σήμερα προέκυψε επιπλέον δημοσιονομικός χώρος. Πληροφορίες θέλουν τα πρώτα ποσά από το κοινωνικό μέρισμα να πιστώνονται σε λογαριασμούς δικαιούχων στο τέλος της εβδομάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση