GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ζηνοβία: Νέα προγνωστικά στοιχεία για την επέλαση της κακοκαιρίας - Ποιες περιοχές θα πλήξει - ΧΑΡΤΕΣ

Αισθητή σε μεγάλο μέρος της χώρας είναι πλέον η επέλαση της κακοκαιρίας Ζηνοβία, που προκαλεί ισχυρές βροχές, έντονες χιονοπτώσεις κα...

Αισθητή σε μεγάλο μέρος της χώρας είναι πλέον η επέλαση της κακοκαιρίας Ζηνοβία, που προκαλεί ισχυρές βροχές, έντονες χιονοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους.

Από το πρωί της Δευτέρας σημειώνονται βροχοπτώσεις στα νότια και ανατολικά τμήματα της χώρας, ενώ χιονοπτώσεις εκδηλώνονται στα νοτιοανατολικά ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Βοιωτίας.

Παράλληλα, θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι με ριπές που κατά τόπους ξεπερνούν από 130 χλμ/ώρα (Παξιμάδα Καρύστου – 140 χλμ/ώρα, Πόρτο Τήνου – 132 χλμ/ώρα), πνέουν στο Βόρειο, Κεντρικό και Νοτιοδυτικό Αιγαίο. Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν και για το υπόλοιπο της Δευτέρας 30/12, ενώ ύφεση θα παρουσιάσουν κυρίως κατά τη διάρκεια της Τρίτης 31/12.

Σύμφωνα με το meteo.gr, για σήμερα αναμένονται χιονοπτώσεις ακόμη και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Ανατολικής Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, της Εύβοιας και της Βορειοανατολικής Πελοποννήσου και στα ορεινά της Κρήτης. Ασθενείς τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στη Θράκη και στη Δυτική Μακεδονία. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στο Ανατολικό, Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο και ιδιαίτερα στην Κρήτη καθώς και στην Αττική, την Εύβοια και την Βοιωτία.

Ο ολικός υετός (βροχή/χιόνι) καθώς και τα σημαντικότερα φαινόμενα που αναμένονται έως το βράδυ της Δευτέρας 30/12 παρουσιάζεται στον χάρτη που ακολουθεί.

Οι άνεμοι στο Βόρειο, Κεντρικό και Νοτιοδυτικό Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες και βορειανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις που κατά τόπους θα φτάνουν τα 10 μποφόρ. Στον χάρτη που ακολουθεί φαίνονται οι περιοχές όπου η ένταση του ανέμου θα ξεπεράσει τα 7 μποφόρ.

Στην Αττική, οι ισχυρές βροχές αναμένεται να συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ενώ οι χιονοπτώσεις που σημειώνονται στα ορεινά και ημιορεινά στα βόρεια και δυτικά του νομού θα περιοριστούν από το απόγευμα στη βορειοδυτική Αττική και στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 7 μποφόρ στα χερσαία τμήματα και έως 9 μποφόρ στα θαλάσσια τμήματα.

Την Τρίτη, βροχές, κατά τόπους ισχυρές, και καταιγίδες αναμένονται κυρίως στην Ανατολική Στερεά, στην Εύβοια και στο Κεντρικό Αιγαίο, οι οποίες όμως σταδιακά θα περιοριστούν στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα. Τοπικές χιονοπτώσεις αναμένονται κυρίως σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας που έως το μεσημέρι θα σταματήσουν. Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα εξασθενήσουν σταδιακά και από το απόγευμα δεν θα ξεπερνούν τα 7 μποφόρ.

Έντονα φαινόμενα έφερε η Ζηνοβία

Όπως υπογραμμίζει το meteo.gr, από τις πρώτες ώρες της Δευτέρας σημειώνονται ισχυρές βροχές 12 στα νότια και ανατολικά διαμερίσματα της χώρας. Παράλληλα, χιονοπτώσεις εκδηλώνονται στα ορεινά ηπειρωτικά αλλά και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Ανατολικής Στερεάς ενώ καταγράφηκαν και σποραδικές καταιγίδες στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έως το μεσημέρι της Δευτέρας 30/12. Όπως φαίνεται χαρακτηριστικά, στους Ποταμούς Λασιθίου η βροχόπτωση που έπεσε σε διάστημα περίπου 12 ωρών έφτασε τα 64 χιλιοστά, ενώ ακολούθησε το Τζερμιάδο Λασιθίου με 52 χιλιοστά.

Επίσης, πολύ θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι πνέουν στο Αιγαίο με ισχυρότατες ριπές που στην Παξιμάδα Καρύστου έφτασαν τα 140 χλμ/ώρα. Στον σχετικό πίνακα μπορείτε να δείτε τους 8 σταθμούς που κατέγραψαν τις ισχυρότερες ριπές έως το μεσημέρι της Δευτέρας 30/12.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση