GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κατάθεση πινακίδων: Μέχρι πότε μπορείτε να τις παραδώσετε

Έως την Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου του 2019 μπορούν οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες των ΙΧ να καταθέσουν τις πινακίδεςτου οχήματος τους στη εφ...

Έως την Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου του 2019 μπορούν οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες των ΙΧ να καταθέσουν τις πινακίδεςτου οχήματος τους στη εφορία προκειμένου να γλιτώσουν τα τέλη κυκλοφορίας για το έτος 2020.

Μεταξύ άλλων οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Α. Η κατάθεση των πινακίδων

Η κατάθεση των πινακίδων σημαίνει ότι το όχημα αδρανοποιείται και οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας παραμένουν στη ΔΟΥ για διάστημα 1 χρόνου, όπως αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Για την κατάθεση πινακίδων τα δικαιολογητικά είναι τα εξής:

-Άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου

-Πινακίδες

-Φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος, όπου να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του ΙΧ

-Απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους

-Υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο

-Αστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση αν δεν είναι ο ίδιος ο ιδιοκτήτης

-Υπεύθυνη δήλωση, με την οποία θα βεβαιώνεται ότι το όχημα δεν θα σταθμεύσει σε δημόσιο δρόμο.

Β. Φόρος: Οχήματα παλιά μεγάλου κυβισμού

Οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους οχήματα ηλικίας άνω 10 ετών με κυβισμό 1928 κυβικών εκατοστών και επιθυμούν να καταθέσουν τις πινακίδες του ΙΧ τους στην εφορία θα γλιτώσουν τα εξής:

-Την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας για το 2020. Τα τέλη για τη συγκεκριμένη κατηγορία οχημάτων κυμαίνονται από 615 έως 1.380 ευρώ.

-Το φόρο πολυτελούς διαβίωσης που πληρώνουν οι κάτοχοι Ι.Χ. κυβισμού 1.929 κυβικών εκατοστών και άνω. Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης ξεκινά από τα 287 ευρώ για ΙΧ κυβισμού από 1.929 κ. εκ. και παλαιότητας από 5 μέχρι 10 έτη, ανέρχεται σε 1.780 ευρώ για ΙΧ 3.000 κυβικών εκατοστών και παλαιότητας μέχρι 5 ετών και φθάνει τα 3.820 ευρώ για ΙΧ 4.700 κ.εκ. και παλαιότητας μέχρι 5 ετών.

-Την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης. Τα τεκμήρια ανάλογα με την παλαιότητα και το κυβισμό του αυτοκινήτου ξεκινούν από 2.000 ευρώ για αυτοκίνητο 1.000 κυβικών εκατοστών άνω των 10 ετών και φθάνουν στα 23.800 ευρώ για αυτοκίνητο 3.500 κυβικών εκατοστών ηλικίας έως 5 ετών.

Γ.Η απαλλαγή

Από το τέλος ταξινόμησης ή τα τέλη κυκλοφορίας οχήματος για το 2020 απαλλάσσονται ορισμένες κατηγορίες ιδιοκτητών των ΙΧ. Αναλυτικά αυτές είναι οι εξής:

- οι γονείς ανήλικων ΑμεΑ. Συγκεκριμένα, το δικαίωμα της απαλλαγής από τέλη κυκλοφορίας των ανηλίκων αναπήρων, δύναται να παραχωρείται στο πρόσωπο που ασκεί τη γονική μέριμνα ή έχει την επιτροπεία του ανήλικου αναπήρου. Η απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας για τους παραχώρηση του δικαιώματος αυτού ισχύει μέχρι και το έτος της ενηλικίωσης του αναπήρου και για ένα μόνο όχημα, έστω και αν το πρόσωπο προς το οποίο παραχωρείται ασκεί τη γονική μέριμνα ή την επιτροπεία σε περισσότερους του ενός ανηλίκους αναπήρους.

-Πλήρη παράλυση των κάτω ή άνω άκρων ή αμφοτερόπλευρο ακρωτηριασμό αυτών.

-Σοβαρή κινητική αναπηρία του ενός ή και των δύο κάτω άκρων με ποσοστό αναπηρίας συνολικά 67%.

-Σοβαρή κινητική αναπηρία του ενός ή και των δύο κάτω άκρων με συμμετοχή του ενός ή και των δύο άνω άκρων, με ποσοστό αναπηρίας συνολικά όχι μικρότερο του 67% από το οποίο το 40% τουλάχιστον από το ένα κάτω άκρο.

-Ολική και από τους δύο οφθαλμούς τύφλωση, με ποσοστό αναπηρίας 100%.

-Νοητική καθυστέρηση με δείκτη νοημοσύνης κάτω του 40%.

-Μεσογειακή αναιμία ή συγγενής αιμορραγική διάθεση (αιμορροφιλία).

-Δρεπανοκυτταρική ή μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία

-Νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου ή μεταμόσχευση νεφρού

-Αυτισμό, εφ' όσον αυτός συνοδεύεται από επιληπτικές κρίσεις ή πνευματική καθυστέρηση ή οργανικό ψυχοσύνδρομο και, εξαιτίας των παθήσεων αυτών ο παθών έχει καταστεί ανάπηρος, με συνολικό ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω, και είναι ανίκανος για εργασία και έχει ανάγκη βοήθειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση