GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οργή και γκρίνια στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο - Τα βλέμματα στραμμένα σε Μακρόν - Ερντογάν

Οι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ συναντώνται σήμερα και αύριο στο Ουάτφορντ κοντά στο Λονδίνο με την ευκαιρία της 70ης επετείου από...

Οι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ συναντώνται σήμερα και αύριο στο Ουάτφορντ κοντά στο Λονδίνο με την ευκαιρία της 70ης επετείου από την ίδρυση της Συμμαχίας, όμως η ατμόσφαιρα είναι κάθε άλλο παρά εορταστική εξαιτίας των πολλών διαφωνιών μεταξύ τους.

Η πιο έντονη είναι μεταξύ του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Τούρκου ομόλογού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αφορά στην τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία, η οποία εξαπολύθηκε χωρίς προηγουμένως να ενημερωθεί το ΝΑΤΟ.

Οι δύο ηγέτες έφτασαν στο σημείο να ανταλλάσσουν προσβολές και οι εταίροι τους ελπίζουν ότι θα λύσουν τις διαφορές τους πριν την έναρξη της συνόδου σήμερα στη διάρκεια μιας διάσκεψης για τη Συρία που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Ο άλλος άγνωστος παράγοντας είναι η συμπεριφορά του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος όποτε συμμετέχει σε συνόδους του ΝΑΤΟ συζητά μόνο ένα θέμα: το οικονομικό βάρος που επωμίζεται η χώρα του για αμυντικές δαπάνες και την αύξηση της συνεισφοράς των Ευρωπαίων συμμάχων του και του Καναδά.

Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ ελπίζουν ότι η συμφωνία για τη μείωση της συμμετοχής των ΗΠΑ στον προϋπολογισμό της Συμμαχίας και οι προσπάθειες που καταβάλλουν οι άλλες χώρες για να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες θα καθησυχάσουν τον Τραμπ.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έχει διαβεβαιώσει ότι την επόμενη χρονιά οι χώρες μέλη της Συμμαχίας, εκτός των ΗΠΑ, θα έχουν αυξήσει τις δαπάνες τους για την άμυνα κατά 130 δισεκατομμύρια από το 2016.

Ωστόσο πολλοί εκτιμούν ότι αυτό δεν θα αρκέσει στον Τραμπ και φοβούνται για ένα νέο πλήγμα από τον Αμερικανό πρόεδρο. Πέρυσι στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ είχε επιτεθεί στη Μέρκελ κατηγορώντας την ότι η Γερμανία δεν συμμετέχει επαρκώς στις δαπάνες της Συμμαχίας και ότι σαμποτάρει τις προσπάθειες περιορισμού της επιρροής της Ρωσίας αγοράζοντας μεγάλες ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου.

Ο Τραμπ θα έχει μία συζήτηση με τον Στόλτενμπεργκ σήμερα το πρωί στη διάρκεια προγεύματος εργασίας στο Λονδίνο και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Μακρόν, ο οποίος πριν λίγο καιρό προκάλεσε αντιδράσεις καταγγέλλοντας ότι το ΝΑΤΟ είναι «εγκεφαλικά νεκρό».

Οι επικρίσεις του Γάλλου προέδρου αφορούσαν την έλλειψη συντονισμού μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ σχετικά με τις στρατηγικές αποφάσεις που έλαβαν ΗΠΑ και Τουρκία για τη Συρία.

Προσβολές

Οι δηλώσεις Μακρόν προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Ερντογάν, ο οποίος απάντησε ότι ο Γάλλος πρόεδρος είναι αυτός που «βρίσκεται σε εγκεφαλική παράλυση».

Εξάλλου ο Τούρκος πρόεδρος δεν θα βρει πολλούς συμμάχους στο ΝΑΤΟ μετά την απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει το ρωσικό αντιαεροπορικής σύστημα S-400, το οποίο δεν είναι συμβατό με τον εξοπλισμό της Συμμαχίας. Όμως γνωρίζει ότι η χώρα του δεν μπορεί να εκδιωχθεί από το ΝΑΤΟ και φαίνεται να του αρκεί η στήριξη του Τραμπ.

Οι εντάσεις αυτές κινδυνεύουν να χαλάσουν τη γιορτή διότι απειλούν την ενότητα του ΝΑΤΟ, πέφτοντας στην παγίδα της Ρωσίας, κατήγγειλε Ευρωπαίος υπουργός.

Η σύνοδος θα είναι σύντομη: μια σύνοδος εργασίας διάρκειας τριών ωρών αύριο Τετάρτη σε ξενοδοχείο στο Ουάτφορντ.

Σήμερα το απόγευμα οι 29 ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ θα παραστούν σε δεξίωση που θα δώσει η βασίλισσα Ελισάβετ στο ανάκτορο του Μπάκιγχαμ και στη συνέχεια θα μεταβούν στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, την επίσημη κατοικία του Βρετανού πρωθυπουργού.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση