GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μητσοτάκης: Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο - Η Ελλάδα να καταστεί περιφερειακός παίκτης σε έρευνα, καινοτομία και τεχνολογία

Το μήνυμα ότι "δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο” εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου...

Το μήνυμα ότι "δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο” εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα μίας συνολική στρατηγικής, η οποία θα έχει ένα ξεκάθαρο όραμα "να καταστήσει την Ελλάδα όχι απλά έναν εθνικό παίκτη, αλλά έναν περιφερειακό παίκτη στον τομέα της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογίας”.

Η στρατηγική αυτή, θα έχει επίσης όραμα “να φέρει πίσω κόσμο ο οποίος έχει φύγει στο εξωτερικό και θα ήθελε να εργαστεί και να δημιουργήσει στην Ελλάδα. Να παράγει νέο πλούτο και με κάποιο τρόπο να έχει και μία επίπτωση στον τρόπο με τον οποίο η νέα γενιά, τα παιδιά μας, τα παιδιά τα οποία είναι σήμερα στο σχολείο, αντιλαμβάνονται το αντικείμενο αυτό”, είπε ο Πρωθυπουργός για να διευκρινίσει στη συνέχεια ότι "κάτι το οποίο ενδεχομένως δεν θα μπορούμε να μετρήσουμε και να αποτυπώσουμε στους σκληρούς δείκτες καινοτομίας, έρευνας και ανάπτυξης είναι την διάθεση μιας ολόκληρης νέας γενιάς παιδιών να αγκαλιάσουν την καινοτομία, την τεχνολογία και την επιχειρηματικότητα. Να τη δουν μέσα από μία διαφορετική οπτική ματιά. Είναι κάτι το οποίο ήδη συμβαίνει. Με μεγάλη χαρά βλέπω ότι στα χρόνια της κρίσης, το οικοσύστημα της επιχειρηματικότητας ανέπτυξε μία έντονη δράση”.

Εξέφρασε, δε, την χαρά του "όταν βλέπω νέα παιδιά τα οποία σκέφτονται αυτή τη στιγμή ως πρώτη επαγγελματική τους επιλογή την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Είναι κάτι το οποίο δεν συνέβαινε πριν από τα χρόνια της κρίσης και είναι μεγάλη μας ευκαιρία να πατήσουμε πάνω στις πολλές θετικές ενέργειες οι οποίες ήδη έχουν γίνει. Μέσα από αυτόν τον δυναμισμό ο οποίος ξεπήδησε στα χρόνια της κρίσης να βάλουμε τα θεμέλια για κάτι πολύ-πολύ καλύτερο για το μέλλον της χώρας μας”.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αποστολή του ΕΣΕΤΕΚ, που θα είναι η παρακολούθηση των εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών εξελίξεων στο χώρο της έρευνας και της καινοτομίας, και η σύνταξη και υποβολή της ετήσιας Έκθεσης Στρατηγικής για την Έρευνα και την Καινοτομία ενώ σημείωσε πως στόχος είναι να αποτελεί βάση του σχεδιασμού για όλη τη Δημόσια Διοίκηση αλλά και την Κυβέρνηση.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, στο Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ) συμμετέχουν καταξιωμένοι ακαδημαϊκοί και ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό αλλά και άνθρωποι της αγοράς με αποδεδειγμένη εμπειρία και ικανότητα στην καινοτομία ενώ για πρώτη φορά στις συνεδριάσεις συμμετέχει θεσμικά η Ένωση Ελλήνων Ερευνητών. Το νέο όργανο, μεταξύ άλλων, θα είναι υπεύθυνο για την ενθάρρυνση των δημόσιων φορέων να ενσωματώσουν στη λειτουργία τους ερευνητικά αποτελέσματα και καινοτομικά προϊόντα, τα οποία δημιουργούνται από εποπτευόμενους φορείς της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.

“Προσωπικά δεν μπορώ να μην ανατρέξω στο απώτατο παρελθόν, 20 χρόνια πριν είχα κάνει την πρώτη προσπάθεια να δημιουργήσουμε ένα κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών το οποίο θα ασχολείται με επενδύσεις στο χώρο της υψηλής τεχνολογίας και της καινοτομίας. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, η Ελλάδα βρέθηκε στις τελευταίες ευρωπαϊκές θέσεις σε αυτό το κρίσιμο αντικείμενο, όμως όπως πολύ σωστά είπε ο Πρόεδρος τώρα ανοίγεται μία καινούρια προοπτική και μία καινούρια ευκαιρία να κάνουμε κάτι ουσιαστικό και συνολικό”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η πρώτη κίνηση της κυβέρνησης, που ήταν η μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας από το Υπουργείο Παιδείας στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων “σηματοδότησε ακριβώς αυτή την αναπτυξιακή διάσταση όλης αυτής της προσπάθειας. Χωρίς να υποτιμώ καθόλου την ανάγκη να καλύψουμε όλο το φάσμα της δραστηριότητας, ξεκινώντας με τη βασική έρευνα και καταλήγοντας, τελικά, στην επιχειρηματικότητα η οποία θα προκύπτει μέσα από την όλη διαδικασία της εφαρμοσμένης έρευνας και της εμπορευματοποίησης της καινοτομίας”.

Εξήγησε στη συνέχεια πως το αρμόδιο Υπουργείο έχει ήδη προχωρήσει σε μια σειρά από σημαντικές κινήσεις “που πιστεύω ότι αποτελούσαν πάγιο αίτημα του χώρου της έρευνας αλλά και όσων ασχολούνται με το οικοσύστημα της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Προφανώς υπάρχει μια σημαντική επικάλυψη, όχι απόλυτη, αλλά υπάρχει μια σημαντική επικάλυψη, μεταξύ αυτών των δύο κόσμων”.

Τόνισε, επίσης, την πίστη του ότι μέσα από τις τακτικές συνεδριάσεις του ΕΣΕΤΕΚ “θα μπορείτε να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων και να μπολιάσετε την κυβερνητική πολιτική μέσα από μια σειρά από εφαρμοσμένες προτάσεις που θα μας επιτρέψουν, σε κάποια χρόνια από τώρα, να κάνουμε άλματα προόδου. Φυσικά τα άλματα αυτά προόδου, δεν είναι απλά θεωρητικά. Θα πρέπει εσείς οι ίδιοι να συμφωνήσετε με το Υπουργείο ποιοι είναι οι δείκτες οι οποίοι θα μπορούν να μας επιτρέψουν σε κάποια χρόνια από τώρα να πούμε ότι: ναι, κάναμε μια σημαντική πρόοδο στα ζητήματα που αφορούν την έρευνα και την τεχνολογία και την καινοτομία, έτσι ώστε να μπορούμε και οι ίδιοι να αξιολογούμε τις επιδόσεις μας και να μπορούμε να πούμε πως μπορούμε να βελτιωθούμε κάθε στιγμή”, είπε.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι στο τραπέζι αυτό βρίσκονται εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας, βρίσκονται εκπρόσωποι της ερευνητικής κοινότητας, βρίσκονται επιτυχημένοι επιχειρηματίες οι οποίοι έχουν κάνει το άλμα από την έρευνα στην επιχειρηματική δραστηριότητα, βρίσκονται άνθρωποι οι οποίοι χρηματοδοτούν την έρευνα και την καινοτομία. Αυτό μας επιτρέπει πραγματικά να έχουμε μια συνολική και σφαιρική αντίληψη για το πως πρέπει να αντιμετωπίζονται αυτά τα θέματα.

"Προσωπικό μου στοίχημα αυτό το αντικείμενο"

Αποτελεί προσωπικό στοίχημα για τον ίδιο το αντικείμενο αυτό, τόνισε ο Πρωθυπουργός διαμηνύοντας ότι “θα έχετε την αμέριστη στήριξη μου -το γνωρίζει καλά και ο Υφυπουργός και ο Γενικός Γραμματέας- ώστε να μπορούμε να λύνουμε με ταχύτητα ζητήματα τα οποία προκύπτουν και τα οποία συχνά απαιτούν δύσκολη και κοπιώδη διυπουργική συνεννόηση”.

Στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα των ΕΛΚΕ, λέγοντας ότι “υπάρχει συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και του Γενικού Λογιστηρίου για το πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό το χρόνιο πρόβλημα το οποίο θέτει υπερβολικούς γραφειοκρατικούς περιορισμούς στην ερευνητική δραστηριότητα η οποία διεξάγεται εντός των Πανεπιστημίων. Το ζήτημα αυτό θα επιλυθεί εντός του Ιανουαρίου, με νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί στη Βουλή”.

Εξέφρασε επιπλέον την ικανοποίησή του ότι στο πλαίσιο ενός διυπουργικού νομοσχεδίου, “νομοθετούμε και δίνουμε επιτέλους τη δυνατότητα, να δημιουργήσουμε ένα πόλο, μία πολιτεία καινοτομίας σε κάποιες παλιές, εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ, όπου έχουμε ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο για το πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα δυναμικό και συνεργατικό οικοσύστημα έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας. Αντίστοιχη δράση δρομολογείται και για την Θεσσαλονίκη”.

Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός είπε εν συνεχεία ότι στο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο έχει ήδη γίνει νόμος του κράτους για πρώτη φορά προβλέπονται σημαντικά φορολογικά κίνητρα για stock options, τα οποία είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο ανταμοιβής εργαζομένων σε καινοτόμες επιχειρήσεις. “15% αυτοτελής φορολόγηση, 5% για τις νέες επιχειρήσεις, καθώς και αυξημένα φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις στην έρευνα και στην καινοτομία. Η Γενική Γραμματεία μετακομίζει σύντομα σε καινούργια κτίρια και φυσικά ο Υπουργός, όπως είπε, αξιολογεί όλο αυτό το βαρύ γραφειοκρατικό πλαίσιο αξιολόγησης ερευνητικών προγραμμάτων, το οποίο σχετικά εύκολα μπορεί να γίνει πολύ πιο απλό”, σημείωσε.

Ο Πρωθυπουργός ευχήθηκε καλή επιτυχία και καλή δύναμη στα μέλη του ΕΣΕΤΕΚ και αναφέρθηκε στον καθένα ξεχωριστά, λέγοντας: “Ο Μανώλης (Δερμιτζάκης), εξάλλου, είναι η καλύτερη απόδειξη ότι μπορούμε να φέρουμε κόσμο από το εξωτερικό πίσω στην Ελλάδα, αρκεί να δημιουργήσουμε το κατάλληλο πλαίσιο για να μπορούν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες και τις γνώσεις τους. Ο Άρης Δοξιάδης, γνωριζόμαστε πολλά χρόνια και χαίρομαι ιδιαίτερα που δέχτηκε να είναι Αντιπρόεδρος του ΕΣΕΤΕΚ. Με τον Βασίλη Αντωνιάδη επίσης γνωριζόμαστε πάρα πολλά χρόνια. Ο κ. Καρκαλέτσης, ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη συμμετοχή σας, έχετε κάνει εξαιρετική δουλειά στον «Δημόκριτο». Η Νέλλη (Κάτσου) εκπροσωπεί την δυναμική και καινοτόμα ελληνική βιομηχανία. Την Βάσω Κιντή από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Ο κ. Κυριακόπουλος, ευχαριστούμε πάρα πολύ. Απουσιάζει η κ. Κονοφάγου. Η κ. Μπαχταλιά που έχει κάνει μια εξαιρετική δουλειά στο EGG και συγχαρητήρια. O κ. Μπεκιάρης, ευχαριστούμε πάρα πολύ για την παρουσία σας. Kαι ο κ. Χαλαμανδάρης, ο οποίος είναι ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον παράδειγμα ενός ανθρώπου ο οποίος ξεκίνησε από το χώρο της έρευνας, έκανε τη μετάβαση στο χώρο της επιχειρηματικότητας και αποτελεί ένα από τα πολύ ενδιαφέροντα success stories της ελληνικής επιχειρηματικότητας, η οποία στηρίζεται σε καινοτομία η οποία είναι άκρως ανταγωνιστική”.

Καταλήγοντας, ο Πρωθυπουργός είπε ότι προσβλέπει με πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στα συμπεράσματα και τις προτάσεις του ΕΣΕΤΕΚ και τόνισε πως "έχουμε όλη την καλή διάθεση να ξεπεράσουμε τις παθογένειες και τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και όλα αυτά για τα οποία κατά καιρούς μιλούσαμε στη χώρα -διότι δεν είναι άγνωστη αυτή η συζήτηση, έχει ξαναγίνει στο παρελθόν πολλές φορές- αυτή τη φορά με την κατεύθυνση της πολιτείας, αλλά αφήνοντας ταυτόχρονα ελεύθερες τις δημιουργικές δυνάμεις είτε στο επίπεδο της έρευνας, είτε στο επίπεδο της καινοτομίας, είτε στο επίπεδο της επιχειρηματικότητας, να μπορούμε να κατευθύνουμε τα πράγματα στη σωστή κατεύθυνση, ώστε κάποια στιγμή να δρέψουμε τους καρπούς αυτής της πολύ όμορφης και πιστεύω δημιουργικής προσπάθειας”.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση