GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

DW: Οι προκλήσεις του Ερντογάν στο επίκεντρο της κρίσιμης συνόδου του ΝΑΤΟ

Η αντιπαράθεση την Άγκυρας με την Ουάσιγκτον και των προέδρων Ερντογάν και Μακρόν φαίνεται πως θα σφραγίσουν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑ...

Η αντιπαράθεση την Άγκυρας με την Ουάσιγκτον και των προέδρων Ερντογάν και Μακρόν φαίνεται πως θα σφραγίσουν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που ξεκινάει αύριο στο Λονδίνο.

Οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν στη σκιά της εμπλοκής του αμυντικού σχεδιασμού της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας για την Τουρκία και τις χώρες της Βαλτικής. Πρώτη η Ουάσιγκτον είχε μπλοκάρει την έκδοση των ανανεωμένων σχεδίων για τις απειλές προς την Τουρκία από τον Νότο, στα οποία περιλαμβάνεται η κουρδική οργάνωση ΥPG. Η Άγκυρα απάντησε μπλοκάροντας την έκδοση του νέου σχεδιασμού για τις απειλές κατά των Βαλτικών χωρών.

Η σύγκρουση όμως του κ. Ερντογάν με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Μακρόν που έγινε ναι μεν παράλληλα, αλλά δημόσια, με τον δεύτερο να λέει πως η Τουρκία δεν μπορεί να περιμένει την στήριξη των συμμάχων όταν επιχειρεί χωρίς να ρωτά εντός της Συρίας και τον Πρόεδρο της Τουρκίας να συνιστά στον κ. Μακρόν να εξετάσει αν έχει επέλθει ο δικός του εγκεφαλικός θάνατος, βάζει φωτιά στη σύνοδο κορυφής. Μάλιστα την στιγμή που έχει προγραμματιστεί τετραμερής συνάντηση Τουρκίας, Γερμανίας, Βρετανίας και Γαλλίας για το συριακό.

Στο τραπέζι και οι S 400

Ουσιαστικά θα τεθεί επί τάπητος το μέλλον της συμμαχίας. Όπως είναι γνωστό ο κ. Μακρόν είχε δηλώσει πρόσφατα ότι έχει επέλθει ο εγκεφαλικός θάνατος του ΝΑΤΟ κατηγορώντας τις ΗΠΑ.

Στην σύνοδο κεντρικό θέμα θα αποτελεί φυσικά και η αγορά των S 400 από την Τουρκία που συνιστά ένα ακόμη σημείο τριβής της Άγκυρας με την Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Το κερασάκι στην τούρτα αποτελεί η προχθεσινή υπογραφή μνημονίου της Τουρκίας με την αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης για καθορισμό των θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας. Κίνηση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αθήνας και του Καϊρου, με την Αθήνα να ζητά την καταδίκη του μνημονίου από το ΝΑΤΟ.

Με όλη αυτή την αρνητική ατζέντα αύριο συνέρχεται μια από τις πιο κρίσιμες συναντήσεις του ΝΑΤΟ που όπως όλα δείχνουν δύναται να είναι καθοριστική για την περαιτέρω πορεία της συμμαχίας.

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση