GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μητσοτάκης στους FT: Προτιμούμε να συζητούμε εντός του ΝΑΤΟ τα θέματα που έχουμε με την Τουρκία

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία κ...

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία το επόμενο έτος, αμφισβητώντας την κίνηση της Γαλλίας να μπλοκάρει τη διαδικασία της διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο βέτο του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, τον Οκτώβριο σε νέες ενταξιακές διαπραγματεύσεις, χαρακτηρίζοντάς το λάθος. «Ελπίζω πως το λάθος αυτό θα διορθωθεί», είπε.

Μιλώντας για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο Έλληνας πρωθυπουργός επέκρινε επίσης τον χαρακτηρισμό από τον κ. Μακρόν της Συμμαχίας ως «εγκεφαλικά νεκρής». Αν και κάποιες από τις ανησυχίες του Γάλλου προέδρου είναι βάσιμες, ωστόσο οι όροι που χρησιμοποίησε θα μπορούσαν να είναι αντιπαραγωγικοί, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Κάποιες φορές η γλώσσα η ίδια είναι εξίσου σημαντική και καταλήγει να φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα», είπε. «Είναι ένα να λες πως το ΝΑΤΟ χρειάζεται μεταρρυθμίσεις και κάτι τελείως διαφορετικό να λες ότι το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό».

«Συμφωνώ ότι η Ευρώπη συνολικά πρέπει να αναπτύξει μεγαλύτερη αμυντική ικανότητα, όμως η απόρριψη του ΝΑΤΟ ως πυλώνα ειρήνης στον μεταπολεμικό κόσμο είναι παρατραβηγμένη για τα γούστα μου».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως η Ελλάδα έχει «τα θέματά της με την Τουρκία» - την οποία ο κ. Μακρόν έχει επικρίνει έντονα για την εισβολή της στη Συρία, χωρίς να υπάρξει πρώτα διαβούλευση με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ-, όμως εξακολουθεί να προτιμά να μπορεί να τα συζητήσει με την Άγκυρα εντός της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Οι FT σημειώνουν πως όσο ήταν στην αντιπολίτευση, ο κ. Μητσοτάκης τασσόταν κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, ωστόσο υποσχέθηκε να τηρήσει τη συμφωνία όταν αυτή θα επικυρωνόταν και από τότε που ανέλαβε την εξουσία έχει στηρίξει την προσπάθεια των Σκοπίων να ξεκινήσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Ερωτηθείς για ρωσική παρέμβαση στα Δυτικά Βαλκάνια, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Ανησυχούσα, ανησυχώ και θα συνεχίσω να ανησυχώ. Γι’ αυτό πιστεύω ότι η απόφαση που πήρε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να επανεξεταστεί το 2020».

Η απόφαση του κ. Μακρόν να ασκήσει βέτο σε περαιτέρω διεύρυνση εξόργισε άλλες πρωτεύουσες, περιλαμβανομένου του Βερολίνου. Ο κ. Μητσοτάκης κάνει έκκληση να προσεγγίσει τη διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια ως γεωπολιτικό στόχο, όπως είχε κάνει ο προκάτοχός του στο Παρίσι, προωθώντας την ένταξη της Ελλάδας πριν από τέσσερις δεκαετίες.

«Αν δούμε το μεγάλο γεωπολιτικό πλαίσιο, είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να μείνει ανοικτό το ευρωπαϊκό μονοπάτι για όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τις απαιτήσεις, αυτό δεν είναι μια αυτόματη διαδικασία, διαφορετικά αυτό το κενό θα καλυφθεί. Και αντλώ κάποια στοιχεία από την ελληνική ιστορία, το 1979 και τις διαπραγματεύσεις για να γίνει η χώρα μέλος της ΕΕ, γιατί ο τότε Γάλλος πρόεδρος πήρε μια τολμηρή απόφαση, βλέποντας τη μεγαλύτερη γεωστρατηγική εικόνα, ότι η Ελλάδα έπρεπε να ανήκει στην Ευρώπη, προκειμένου να ξεπεραστεί το τραύμα της δικτατορίας».

«Ήταν η Ελλάδα έτοιμη για ένταξη τότε; Ποιος ξέρει. Και φυσικά η διαδικασία τότε ήταν πολύ διαφορετική. Ήταν όμως γεωπολιτική απόφαση, ήταν η πιο σημαντική απόφαση για το μέλλον της Ελλάδας, όπως προκύπτει εκ των υστέρων».

Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, είπε πως στηρίζει την προσπάθεια Μακρόν για μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης. Ο Έλληνας ηγέτης τόνισε ότι φοβάται ότι η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή που ανέλαβε αυτή την εβδομάδα δεν θα δώσει αρκετή σημασία στο θέμα.

Η Ελλάδα βγήκε από το επώδυνο πρόγραμμα διάσωσης πέρυσι και η αδύναμη οικονομία της ανακάμπτει αργά. «Δεν πρέπει να ξεχνούμε τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης απλά γιατί δεν αντιμετωπίζουμε μια κρίση», τόνισε. «Φτιάχνεις τη σκεπή όταν δεν βρέχει».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση